utorak 2. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > U CZ su uobičajeno loši uslovi za život

ZAŠTITNIK GRAĐANA ZATRAŽIO JE OD NADLEŽNIH DA SE UREDI PRITVORSKI SISTEM

U CZ su uobičajeno loši uslovi za život

Okružni zatvor u Beogradu je nedopustivo prenaseljen, bez neposrednog dotoka prirodne svetlosti i vazduha, mokri čvorovi su vlažni, spavaonice neokrečene i nečiste, hrana nije dovoljno kvalitetna, zdravstvena zaštita nije adekvatna, a kadrovski kapaciteti su nedovoljni, navedeno je u izveštaju tima zaštitnika građana

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković obavestio je danas Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o izjavama dvojice pritvorenih anarhista da su tokom šestomesečnog boravka u pritvoru bili zlostavljani i ponižavani, saopštila je služba zaštitnika.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom vanredne nenajavljene kontrole Okružnog zatvora u Beogradu, pritvorenici S. I. i R. T. izjavili su da su "pojedini stražari nad njima primenjivali nedopuštenu silu, zlostavljali ih i ponižavali".

Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Dojkić, Ivan Savić i Nikola Mitrović avgusta prošle godine su na fasadi grčke ambasade u Beogradu ispisali grafit i bacili dva "Molotovljeva koktela". Uhapšeni su 31. avgusta 2009, a optužnica podignuta 3. novembra tereti ih za međunarodni terorizam, za šta je zaprećena kazna zatvora tri do 15 godina. Sve do početka suđenja 17. februara oni su bili u pritvoru.

Zamenik zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode Miloš Janković sa saradnicima je 12. februara obišao spavaonice u kojima je bilo smešteno svih šest pritvorenih članova Anarhosindikalne inicijative i razgovarao sa njima.

"Tokom izvršene kontrole zaključeno je i da nedostaci u uslovima boravka na koje su se pritvorenici žalili ne proističu iz nikakve posebne diskriminacije prema šestoro pritvorenih članova Anarhosindikalne inicijative", navedeno je u saopštenju.

Tim je naveo i o kojim je nedostacima reč: nedopustiva prenaseljenost, nedostatak neposrednog dotoka prirodne svetlosti i vazduha, vlažni mokri čvori, neokrečene i nečiste spavaonice, nedovoljan kvalitet ishrane, neadekvatna zdravstvena zaštita i nedovoljni kadrovski kapaciteti.

Takođe, uočeno je da pojedini pritvorenici spavaju na podu, kao i da lica lišena slobode ne provode potrebno vreme na svežem vazduhu. Te činjenice, međutim, "predstavljaju opštu karakteristiku zatvorskog sistema i uslova života pritvorenika u Srbiji, na koje je zaštitnik građana već ukazivao".

U saopštenju se podseća da u srpskim zatvorima ima više od 11.000 zatvorenika i pritvorenika, a po važećim standardima ima mesta za oko 6.000, pa je potrebno hitno proširivanje kapaciteta.
Zaštitnik građana je zatražio od nadležnih da se pritvorski sistem uredi na zakonit i pravilan način, u skladu sa međunarodnim standardima.