utorak 2. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Suđenje Aljbinu Kurtiju odloženo za 13. april

Suđenje Aljbinu Kurtiju odloženo za 13. april

PRIŠTINA - Predsedavajući sudija u Okružnom sudu u Prištini odlučio je danas da odloži suđenje lideru pokreta "Samoopredeljenje" Aljbinu Kurtiju za 13. april, saopšteno je danas iz Euleksa.

Do odlaganja je došlo jer Okružni sud u Prištini nije uspeo da zameni člana sudskog veća koji se razboleo i branioca koji je Kurtiju dodeljen po službenoj dužnosti, advokata Ramiza Krasnićija, koji se nije pojavio na današnjem ročištu, čime nije izvršio svoju službenu dužnost.

"Nažalost, ovo pokazuje kontinuiranu slabost kojom bi institucije vladavine prava trebalo sa se pozabave u okviru lokalnog pravosuđa, ukoliko Kosovo želi da postigne evropske standarde", ocenjeno je u saopštenju Euleksa.
Predsedavajući sudija je, kako se još navodi u saopštenju, za novog branioca po službenoj dužnosti odlučio da postavi advokata Musu Dragušu.

Prethodno određeni advokat je podneo ostavku, tvrdeći da se protiv Kurtija vodi "politički proces".

Tužilaštvo zastupa domaći tužilac iz Specijalnog tužilaštva (STK).
"Vladavina prava u svakom savremenom, demokratskom društvu zasnovana je na jednom ključnom načelu - da je svako jednak pred zakonom. Niko nije iznad zakona i svako ko je optužen za krivično delo ima jasno i osnovno pravo da se brani pred sudom", navodi Euleks.

"Kao načelna stvar, pravično suđenje postoji da bi se proverilo da li je krivično gonjenje pravično sprovedeno, tj. da se pred nezavisnim i nepristrasnim sudom proveri da li je predmet dovoljno potkrepljen da bi se dokazalo da je neko kriv ili nevin", ukazuje Euleks.

Predmet protiv Kurtija je nasleđen od Unmika i predstavlja uobičajen sudski predmet koji se mora rešiti kao i svaki drugi, dodaje se u saopštenju.
"Sudstvo to jednostavno ne može ignorisati. Pored toga, predmet Kurti je jedan od poslednjih sudskih predmeta na nivou Okružnog suda koji su nasleđeni od Unmika", ističe se u Misiji EU na Kosovu.

Kurti je optužen da je učestvovao u grupi koja je izvršila krivično delo ometanje službena lica u vršenju službenih dužnosti i pozivao na pružanje otpora.
Ova dela su, kako se navodi, izvršena tokom demonstracija održanih 10. februara 2007. u Prištini, kada je u sukobu sa Unmik policijom dvoje ljudi izgubilo život.