utorak 2. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Stanaj u "Rokšpedu" radio kao komercijalista

U SPECIJALNOM SUDU U BEOGRADU NASTAVLJENO SUĐENJE GRUPI OPTUŽENOJ ZA ŠVERC CIGARETA

Stanaj u "Rokšpedu" radio kao komercijalista

BEOGRAD - Podgorički biznismen Anton Stanaj, optužen za šverc cigareta, juče je pred Specijalnim sudom izjavio da je od 2005. godine kao komercijalista zaposlen po ugovoru u radu u preduzeću "Rokšped", njegovog oca Roka Stanaja, koje je uvoz i izvoz cigareta obavljalo po zakonima Crne Gore.
Stanaj, koji se branio ćutanjem od kada je 29. septembra 2008. godine počelo suđenje, kratko je, na pitanje sudije Snežane Jovanović, potvrdio navode koje je prethodno u svom svedočenju izneo pravni zastupnik "Rokšpeda", advokat iz Podgorice Tomislav Dedić.

Dedić je, kao svedok odbrane, naveo da je podgoričko preduzeće "Rokšped" uvozilo i distribuiralo cigarete po važećim zakonima Crne Gore i da je imalo ugovore za distribuciju cigareta sa Tvornicom duvana Rovinj i sa proizvođačima u distributerima cigareta iz Crne Gore, Austrije i sa Kipra.
"Rokšped je za uvoz i izvoz cigareta imao i odobrenje Privrednog suda u Podgorici i to preduzeće je 1992. godine i registrovano za delatnost uvoza i izvoza cigareta. Uvoz, izvoz i akcizno poslovanje, sve je rađeno u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore", rekao je Dedić.
Dedić je svedočio da je "Rokšped" od kraja 2005. godine, kada su u Crnoj Gori uvedene akcize za cigarete, poslovao u skladu sa propisima, a "sigurno je i pre toga poslovao po važećem zakonu".

Svedok je naveo da je Anton Stanaj od 2005. godine bio zaposlen u "Rokšped auto centru" kao komercijalista po ugovoru u radu sa radnim mestom u Podgorici, a da je izvršni direktor "Rokšpeda" bio njegov brat Nuo Stanaj.
Dedić je objasnio da u okviru "Rokšpeda" posluju organizacione jedinice "Rokšped auto centar", koji je ekskluzivni zastupnik vozila "audi" i "folksvagen" za Crnu Goru, zatim "Rokšped distributivni centar" i "Rokšped tabako S pres", dok je "Rokšped petrol" ugašen.

"Anton Stanaj nikada nije bio u organima upravljanja 'Rokšpeda' niti je imao ovlašćenja da zastupa 'Rokšped'. S obzirom na to da su propisi o uvozu i izvozu cigareta vrlo decidni, nije moguće da ovlašćeno lice u 'Rokšpedu' bude čovek koji je osuđivan za zloupotrebu službenog položaja i slično", rekao je Dedić.

Dedić je naveo i da su se posle odvajanja Crne Gore od Srbije promenili neki zakoni u Crnoj Gori, ali da su propisi vezani za carinjenje ostali "gotovo identični".
"'Rokšped' je, po otvaranju bescarinskih prodavnica krajem 2005. godine, imao ovlašćenje da daje cigarete fri šopovima i o tome postoje ugovori", rekao je Dedić.
Dedić je juče, na jedino pitanje tužilaštva, odgovorio da je mu je to prvi put da zastupa "Rokšped" kao ovlašćeni zastupnik.
Suđenje će biti nastavljeno danas.

Grupa od 27 ljudi sa Stanajem na čelu optužena je da je od 2004. godine do 2007. godine švercom cigareta oštetila budžet Srbije za 65 miliona evra. "Stanajeva grupa" je optužena da je švercovala cigarete tako što ih je uvozila u Crnu Goru, lažno prikazivala da su prodate u crnogorskim fri šopovima, a onda ih kroz Srbiju krijumčarila i prodavala u Srbiji, zemljama regiona i zapadne i istočne Evrope. Cigarete su, prema optužnici, krijumčarene u cisternama, hladnjačama i šleperima.