subota 1. novembar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko..

Hronika - ukratko..

ORIĆU PRODUŽEN PRITVOR
SARAJEVO - Ratnom komandantu Srebrenice i bivšem haškom optuženiku Naseru Oriću sud u Sarajevu produžio je pritvor za još dva meseca, piše Dnevni avaz. Produženje pritvora predložio je kantonalni tužilac, a kao razlog je naveo da istraga još nije okončana, pa postoji mogućnost uticaja na svedoke, kao i opasnost od ugrožavanja bezbednosti građana.
Orić je uhapšen početkom oktobra na Ilidži i od tada se nalazi u sarajevskom zatvoru zbog sumnje da je počinio iznudu i nedozvoljeno posedovao oružje.

OSTAJU U PRITVORU

BEOGRAD - Republičko javno tužilaštvo dobilo je od Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) materijal važan za predmet Kovačević prema kome je u Srbiji pokrenut krivični postupak, rečeno je juče agenciji Beta u Tužilaštvu. Portparol tužioca Tomo Zorić naveo je da je reč o medicinskoj dokumentaciji na više od 1.000 strana vezanoj za teške telesne povrede opasne po život koje je student iz Srbije Miladin Kovačević naneo kolegi sa fakulteta, američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.
Zorić je objasnio da su SAD materijal najpre dostavile Ministarstvu pravde Srbije, koje ga je prosledilo Republičkom tužilaštvu. Prema njegovim rečima, republički javni tužilac „tumači ovo kao izraz ukazanog poverenja koje SAD imaju prema pravosudnim organima Srbije“.
Pritvor je određen i bivšem generalnom konzulu Srbije u NJujorku Slobodanu Nenadoviću, zbog sumnje da bi mogao da utiče na svedoke tokom istražnog postupka.
Krivično vanraspravno veće veće Drugog opštinskog suda u Beogradu odlučilo je juče da bivši generalni konzul Srbije u SAD Slobodan Nenadović i Miladin Kovačević u toku istrage treba da ostanu u pritvoru. Portparol tog suda Marina Klarić-Živković objasnila je u izjavi Tanjugu da je to veće odbilo žalbu Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića, dok je žalbu Nenadovićevog advokata usvojilo i ukinulo rešenje o određivanju pritvora, ali ne i pritvor.


PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV TERZIĆA
Uzeo milion evra

BEOGRAD - Okružni sud u Beogradu proširio je juče istragu protiv nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića zbog sumnje da je kao direktor kluba OFK Beograd od prodaje fudbalera Srđana Stanića moskovskom Spartaku protivpravno pribavio 1,3 miliona evra.

Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je Tanjugu da je istražni sudija doneo rešenje o proširenju istrage protiv Terzića zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Okružni sud u Beogradu već vodi istragu protiv Terzića, za kojim je zbog bekstva ranije raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je protivpravno prisvojio 1,1 milion nemačkih maraka od transfera bivšeg fudbalera kluba s Karaburme Vanje Grubača nemačkom Hamburgeru.

Policija je ranije saopštila da je Terzić u junu 2003. godine, kao direktor OFK Beograd, potpisao ugovor o prodaji Stanića u moskovski Spartak, prema kome je na ime obeštećenja beogradski klub trebalo da dobije 1,7 miliona evra.

Međutim, sumnja se da je Terzić Rusima dao dispoziciju da se od ukupnog iznosa 400.000 evra uplati OFK Beograd, a ostatak na račun jedne firme iz Frankfurta.
Terzić je tako beogradskom klubu pokazao drugi ugovor, prema kome je obeštećenje mnogo manje.
Okružni sud vodi istragu i protiv bivšeg sekretara Zajednice prvoligaša Milovana Nikodinovića zbog sumnje da je pomogao Terziću prilikom transfera Grubača, odnosno da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

OSUĐENI PRIPADNICI SAJ
PODGORICA - Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, okrivljeni da su u akciji „Orlov let“ prekoračili ovlašćenja, osuđeni su juče u Osnovnom sudu u Podgorici na po tri meseca zatvora.
Marko Kalezić, Darko Šekularac, Nenad Šćekić, Milorad Mitrović i Branko Radičković proglašeni su krivim za zlostavljanje i nanošenje povreda sada preminulom Pjetru Siništaju, prilikom hapšenja grupe optužene za planiranje terorističkih akcija.
Advokat optuženih Zdravko Begović, izjavio je da će na ovu odluku uložiti žalbu Višem sudu u Podgorici i da bi taj sud, kao drugostepeni konačno trebalo da odlučiti da li su pripadnici SAJ zaista učinili ovo krivično delo ili ne.
Ćerka pokojnog Siništaja, Paulina Nikpreljaj, rekla je da nije zadovoljna presudom, navodeći da su pripadnici SAJ „ubili njenog oca“.
- Ja znam kroz šta je moj tata prolazio 13 meseci. Dobio je moždani udar od patnje, poniženja ljudskog dostojanstva i njegove ličnosti - naglasila je ona.
Tokom suđenja optuženima, veštak sudske medicine Miodrag Šoć, saopštio da je Pjetar Siništaj zadobio najviše tri povrede, nastale udarom.

D.S.

ARTMANOVA NA SUDU
HAG -Florens Artman, bivši portparol Haškog suda, optužena za nepoštovanje Tribunala, trebalo bi da se 14. novembra izjasni o krivici, pošto je to odbila da učini na izjašnjavanju održanom u ponedeljak, objavio je Haški sud.
Artman se u dve tačke optužnice tereti za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Milošević.
Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u septembru prošle godine u svojoj knjizi „Mir i kazna“ i u članku „Prikriveni ključni dokazi o genocidu“, koji je u januaru 2008. godine objavio Bosanski institut.
Prema pravilima, za nepoštovanje Haškog suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana do 100.000 evra. Suđenje, prema proceni Tribunala, neće moći da počne pre januara 2009, sem u slučaju da se Artmanova izjasni krivom. U tom slučaju biće održana samo rasprava o izricanju kazne.