četvrtak 1. jul 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Doktora Borojevića plaćale farmaceutske kuće?

DIREKTOR INSTITUTA ZA ONKOLOGIJU I JOŠ ŠESTORO TERETE SE ZA ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE

Doktora Borojevića plaćale farmaceutske kuće?

Privedeni se sumnjiče da su, od marta 2007. godine do kraja 2009. godine, izvršili više krivičnih dela davanja i primanja mita od farmaceutskih kuća u iznosu od 40 miliona dinara i 150.000 evra

BEOGRAD - Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević i još šestoro uhapšenih u okviru akcije "Kraba" osumnjičeni su za zločinačko udruživanje i primanje mita i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, oni su uhapšeni nakon višemesečnog pretkrivičnog postupka zbog sumnje da su, od marta 2007. godine do kraja 2009. godine, izvršili više krivičnih dela davanja i primanja mita od farmaceutskih kuća u iznosu od 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Pored Borojevića uhapšeni su načelnik Odeljenja pedijatrije Zoran Bekić, načelnica apoteke na Institutu za onkologiju Ivana Popović i zamenik direktora Instituta Zoran Tomašević. Takođe, policija je uhapsila direktora kompanije "Roš" Vojislava Petrovića, predstavnika firme "Farma Svis" Andreju Soretića i menadžera preduzeća "Astra zeneka" Predraga Marinkovića.

U saopštenju policije navodi se da su Borojević, Bekić, Popović i Tomašević prilikom sprovođenja nabavki citotoksičnih lekova za potrebe Instituta, zahtevali i dobijali novac - mito od predstavnika farmaceutskih kuća, koje distribuiraju citostatske lekove, kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća. Oni su, po prethodnom dogovoru sa predstavnicima favorizovanih i unapred određenih proizvođačkih farmaceutskih kompanija, uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike koji su nabavljani preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije, piše u saopštenju.

MUP je naveo da su oni i na taj način uticali na povećan obim potrošnje citostatika favorizovanih proizvođačkih farmaceutskih kompanija, a za to su takođe zahtevali i dobijali novac od predstavnika farmaceutskih kuća.

Komentari

... ha , da je on jedini ... moj komsija DR je umro posle saveta prijateljima da se ne vakcinisu ...

..neki "ljudi" pokleknu -kažu.
Ni su to ljudi.
Sačekajte još malo da vam nadležni objasne kako je ovo izolovan slučaj?
Nikako ne mogu da se naviknem da lekove i zdravlje tretiram kao svu ostalu robu (televizor, telefon...). Kada bi to uspeo verovatno bi realnije posmatrao stvari. Ako može neko da pita nekog od lekara ili farmaceuta kakav je to proces i kako se to desi u ljudskom mozgu (tako masovno u ovim profesijama). Gde su punoletni članovi njihovih porodica (izuzimam naravno decu) da jednom izađu i kažu da ih se stide i odriču. Kakv li je osećaj telefonirati ili se voziti u kolima sazdanim od tuđe tuge i nesreće, tuđeg bola i oduzete nade, tuđeg očaja i razočaranja... Nemojte ih zatvarati, samo ih naterajte da tako razmišljaju i pustite da žive sa tim, obeležite ih i pustite na ulicu, ne dozvolite da se skriju u neku rupu. Pustite da šetaju ulicama i stalno nas potsećaju. Ima tu još "izolovanih" slučajeva, siguran sam u svim porama zdrvstva i farmacije..