ponedeljak 1. april 2013.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Sećanje na nastradale u Kontrastu

Sećanje na nastradale u Kontrastu

NOVI SAD - Polaganjem venaca i paljenjem sveća, u Novom Sadu će biti obeležena godišnjica požara u diskoteci "Kontrast" u kojem je, u ranim jutarnjim satima, poginulo šest mladih ljudi.

U požaru su stradali Marina Anničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BiH sa boravištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, a četiri osobe su povređene.

U znak sećanja na dr Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića, nastava na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu će biti prekinuta na sat vremena, a na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine biće otvorena obrazovna Laboratorija za zaštitu životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija".

Ispred diskoteke "Kontrast", u 16 sati, rodbina nastradalih i građani položiće cveće i zapaliti sveće.

Suđenje za požar u "Kontrastu" u Višem sudu u Novom Sadu počelo je krajem januara, a optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića, zakupce diskotete Slavišu Stanišića i Dejana Ratkovića i električara koji je bio angažovan na održavanju objekta, Miroslava Papugu.

Tokom glavnog pretresa svedočilo je i troje inspektora protivpožarne zaštite, prema čijem iskazu su prilikom ranijih kontrola "Kontrasta" utvrđivani nedostataci u protivpožarnoj zaštiti.Po njihovim tvrdnjama, nedostajala je i projektno-tehnička dokumentacija, zbog čega su podnošene krivične prijave protiv vlasnika objekta.

Sva četvorica optuženih negirali su krivicu za požar.Porodice šestoro mladih ljudi, žrtava tragičnog požara, ističu da bi na optuženičkoj klupi trebalo da su nađu i inspekcijske službe i vatrogasci.

Jedna od pevačica u diskoteci je tokom sudskog pretresa izjavila da su se te noći na bini nalazile dve plesačice koje su u rukama imale baklje.

Prema svedočenju, jedna plesačica je baklju ispustila ili bacila, baklja se kotrljala po bini i pala ispod bine, a potom se video (ili osećao) dim. Članovi "Akapulko benda", koji je trebalo da nastupi te tragične večeri, govorili su o neispravnosti vatrogasnog aparata i o tome da su konobari počeli da gase požar.

U Novom Sadu su se tokom poslednjih pet godina dogodila još dva požara sa ljudskim žrtvama, oba u ugostiteljskim objektima, 2007. i 2008. godine. U kafiću "Laundž" u centru Novog Sada 17. februara 2008. godine poginulo je osam osoba, a u podmetnutom požaru u hotelu "Putnik" 12. decembra 2007. godine poginulo je troje ljudi.