ponedeljak 30. jun 2008.
RSS
• Glasno •
Početna > Glasno > Hard rok na slovenski način

Popularna ruska rok grupa „Alisa“ nastupila na beogradskom Trgu Republike

Hard rok na slovenski način

Ne zaobišavši svoju pomalo totalitarnu ikonografiju, Konstantin Kinčev, pevač i lider benda, i pred domaćom publikom zračio je energijom koja ja karakteristična za njegove nastupe u domovini. Svirka trajala duže od dva sata

Pred nekoliko hiljada ljudi na Trgu Republike imali smo priliku da u petak uveče vidimo i čujemo besplatan koncert legendarne ruske grupe „Alisa“.

Već nešto iza 21 sat Trgom se prolomila glasna, snažna i energična, a srpskom uhu pre svega čudna muzika. Oni koji su odlučili da se zadrže pored bine ispred Narodnog muzeja mogli su da oslušnu muziku koji se u najmanju ruku da opisati kao vrlo neobična mešavina hard roka sa elementima stare slovenske muzike, koja svakako može pobuditi pažnju svakog iole pasioniranijeg ljubitelja tvrđeg zvuka.

Iako su Rusiji veoma popularna rok grupa, nastup „Alise“ u Beogradu nije privukao preveliko interesovanje, verovatno zbog toga što je domaća publika nenaviknuta pre svega na činjenicu da najtvrđi rokenrol ne mora da dođe isključivo sa Zapada, te je ova snažna muzika, sa na momente veoma upečatljivim elementima pravoslavlja, mogla da se desi i u SKC-u ili Centru „Sava“.

Ne zaobišavši i svoju pomalo totalitarnu ikonografiju, a opet u stilu najvećih hard-rokera od kojih smo neke videli u Srbiji, Konstantin Kinčev, pevač i lider sanktpeterburške „Alise“ i pred domaćom publikom zračio je energijom koja je karakteristična za njegove nastupe u domovini, a neukrotiva sloboda sa kojom ovaj izvođač vlada scenom čak i pred publikom koja apsolutno ne poznaje njegov rad, rezultirala je svirkom koja je trajala čak duže od dva sata.

Sem u kompozicijama sa naglašenom nacionalno-slavističkom tematikom po kojoj je grupa prepoznatljiva, poput „Nepokorni“, „Nebo Slovena“ ili „Mi pravoslavni“ teško je u solo-deonicama odlično uvežbanih izvođača bilo otkriti bilo šta što odstupa od klasične hard rok svirke koja dolazi sa nekih drugih meridijana.

Ipak, ma koliko bila čudna kombinacija koju su nam Kinčev i momci iz benda „Alisa“ preksinoć predstavili, njihova muzika stvarno nosi neopisivu energiju i ruši barijere. Pored bine se moglo videti tvrdo jezgro fanova koji su sa članovima grupe avionom došli na beogradski koncert i jedan broj ljubitelja tvrđeg zvuka koji ne poznaje rad ruskih rokera, ali istinski reaguje na njihovu svirku. Tako se nije dalo ne primetiti da je u publici masa veselih srpskih i ruskih mladića i devojaka, sa navijačkim bakljama i crveno-crnim zastavama koji su klasičan deo vizuelnog identiteta grupe. Zajedno su skandirali „Kosovo je Srbija!“, što je i bio moto vidovdanskog koncerta ruskih muzičara u Beogradu.

Grupa „Alisa“ je prvi put u Beogradu i Srbiji, a prema rečima Kinčeva želeli su da pruže podršku našem narodu, posebno onima koji žive na Kosovu i Metohiji, na jedini način na koji ono to mogu svojom muzikom. Predgrupa „Alisi „ bila je standardno prihvaćena svirka sastava „357“.

Grupa „Alisa“ nastala je 1983. godine u Sankt Petersburgu te više od 20 godina sviraju hard rok, nju vejv, džez rok i bluz rok. Od originalne postave preostao je jedan izvorni član grupe, pevač, lider basista i osnivač Konstantin Kinčev. A kako se na Internetu navodi, uz „Alisu“ su odrastale generacije Rusa. O njima se u domovini i mnogo piše i mnogo govori, a đakon Andrej Kuraev, profesor na moskovskoj Teološkoj akademiji (MDA) je više puta pisao o fenomenu „Alisa“, ali i o poeziji njenog lidera Konstantina Kinčeva, te ne treba da čudi ako koncert na Vidovdan bude samo jedan u nizu poseta grupe srpskoj prestonici.

Komentari

najtvrdji rok i ne dolazi sa zapada nego sa severa :/