ponedeljak 30. jun 2008.
RSS
• Glasno •
Početna > Glasno > Detroitski sastav „The Dirtbombs“ u SKC-u

Detroitski sastav „The Dirtbombs“ u SKC-u

Sastav „The Dirtbombs“ koji je u Beogradu svirao pre tri godine, nastupiće u SKC-u 3. jula. Frontmen Mik Kolins jedan je od najzanimljivijih ličnosti savremene nezavisne scene. Karijeru je započeo sredinom 80-ih godina u okviru tročlanog sastava „The Gories“. „The Gories“ nisu imali basistu, izvodili su bluz teme uz ogromnu količinu nekontrolisane buke i mikrofonije, sa maksimalno primitivnim snimcima koji su većinom rađeni uživo u studiju. Ovakav pristup postaje obavezni manir nezavisne američke scene devedesetih, očitovan u radu ekstremističkih bendova kao što su „Chrome Cranks“ i „Honeymoon Killers“. Godine koje slede nakon kraja „The Gories“ obeležiće ekspanzija. garažnih grupa bez basa, a prljava, nedoterana, „lo-fi“ produkcija koja ih je karakterisala, doživeće brojne varijacije kroz mnoštvo njihovim radom inspirisanih bendova, uključujući tu i „Blues Explosion“ i mega zvezde „White Stripes“.

Mikova ideja na početku sastava „The Dirtbombs“ bila je da okupi svojevrsnu „all-star“ ekipu muzičara iz Detroita i da sa njima na jedan bezuslovan i neposredan način pomiri kontradiktorne žanrove andergraund scene. Prvi radovi benda ličili su mnogo više na eksperimentalni gitar nojz i kraut rok, uz Kolinsove soul vokale.

NJihov prvi album bio je „Horndog Fest“. Sledeće izdanje, „Ultraglide In Black“, sadržalo je 12 obrada „crnih“ hitova i jednu jedinu numeru koju je sam Kolins potpisao. Među obradama našle su se pesme Marvina Geja, Stivija Vondera, Berija Vajta, Kurtisa Mejfilda, Džordža Klintona, Fila Linota, a album je otvorio mnoga vrata ovom sjajnom bendu i pobrao listom pozitivne ocene.

Usledio je album „Dangerous Magical Noise“, kao i kompilacija singlova „If You Don’t Already Have A Look“, dvostruki CD. Krajem februara ove godine izašao je i novi album „We Have You Surrounded“, koji trenutno promovišu. Pretprodajna cena karte za koncert u SKC-u je 1.000 dinara, na dan koncerta biće 1.200 dinara.