petak 31. avgust 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vatreni izbori u Grčkoj

Vatreni izbori u Grčkoj

ATINA - Posledice ovoletnjih požara u Grčkoj biće potpunije sagledane tek posle vanrednih parlamentarnih izbora, 16. septembra, napisao je jedan atinski analitičar, ukazujući na nezadovoljstvo mnogih birača (ne)delovanjem vlade u „vatrenim danima“. Požari, koji su odneli 63 ljudska života i napravili štetu od više milijardi dolara, postali su dominantna tema predizborne kampanje, u kojoj bitku za pobedu, po tradiciji, vode vladajuća Nova demokratija i opozicioni socijalistički PASOK.

Analitičari procenjuju da će se pitanje požara i dalje politizovati.

GRČKA ODBILA PONUDU KZK

Pomoć Grčkoj u gašenju požara ponudio je i Kosovski zaštitni korpus (KZK), piše prištinski list Koha Ditore, vlasništvo Vetona Surojija. „Saučestvujući sa alarmantnom situacijom u Grčkoj komandant KZK Sulejman Seljimi je pisao predstavniku Grčke kancelarije u Prištini, Nikolasu Kanelosu, nudeći pomoć. Grčke vlasti su zahvalile na ponudi ali je nisu prihvatile. Kosovski premijer i bivši komandant KZK-a, Agim Čeku, je sa žaljenjem izjavio za Kohu da su grčke državne vlasti odbile ovu ponudu, ali i da su izrazile svoju zahvalnost.

Papandreu, međutim, ne prihvata navode Karamanlisa o podmetanjima požara i svojevrsnom „vatrenom terorizmu“, tražeći ubedljive dokaze za to. Oko 70 odsto građana smatra da su požari deo organizovanog plana protiv Grčke. Mada ima i spekulacija da je to delo neke susedne zemlje, mnogo je raširenije uverenje da je dosta vatri potpalila „zemljišna mafija“.