subota 31. maj 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Tako dosadne dlake

Redovna depilacija učiniće vašu kožu glatkom i sjajnom

Tako dosadne dlake

Moguće ih je ukloniti na nekoliko različitih načina, brijanjem, čupanjem pincetom, epilatorom ili voskom

Svetle ili tamne, duže ili kraće, svi ih imaju i svima smetaju. Postoje tri vrste dlaka. To su lanugo, koje su svetle i kratke i, uglavnom ih imaju bebe. Druge su velus, koje imaju više pigmenta, a treće su terminalne dlake, koje su tamne, deblje i duge. Dlake se sastoje iz korena, odnosno dela koji se nalazi ispod kože i stabljike koja je iznad. Moguće ih je ukloniti na nekoliko različitih načina, brijanjem, čupanjem pincetom, epilatorom ili voskom. Međutim, nekoliko godina unazad aktuelno je i korišćenje krema, lasera i elektrolize. Najbrža i najjednostavnija metoda za uklanjanje dlačica jeste brijanje. Nedostaci su kratkotrajni učinak i pojava jačih i čvršćih dlačica. Pincetu bi trebalo koristiti za mala područja, poput obrva i drugih delova lica. Ovaj postupak je bolan i spor. Malo bolnije i malo brže jeste čupanje dlačica pomoću električnih epilatora. Ovaj postupak se ponavlja svake tri ili četiri nedelje, a funkcioniše po principu spojenih pinceta. Jedna od prednosti jeste i cena. Jednom platite i bićete mirni nekoliko godina!

Metoda koju i kozmetičari preporučuju jeste vosak. Dlake rastu sporije, nežnije su i tanje. Bol se javlja epizodno. Depilacija voskom može biti topla ili hladna. Ipak, preporučuje se odlazak u kozmetički salon jer kućna upotreba može biti komplikovana. Korišćenje kreme je slično brijanju. Osim toga, one su često neprijatnog mirisa i poželjno je izvršiti alergijski test pre upotrebe. Jedina metoda koja trajno rešava problem jeste lasersko uklanjanje dlačica. U zavisnosti od tipa kože, vrše se i različiti tretmani koje moraju izvoditi stručne osobe. Ovaj način depilacije je skuplji u odnosu na ostale i zahteva izbegavanje sunca pre i posle tretmana, drugim rečima, trebalo bi ga raditi zimi.

Bez obzira na to koju ste metodu koristili, neophodno je da depilirane delove tela ne izlažete suncu bar dvadeset i četiri sata posle depilacije i da ih namažete gelom ili puderom u prahu. Isto tako, problem koji često nastaje posle depiliranja jesu urasle dlake. One se javljaju na nogama ili u području bikinija. Mogu nastati na gornjim slojevima kože. U tom slučaju, uklanjaju se pilingom, odnosno skidanjem mrtvih ćelija kože koje i sprečavaju njihov normalan rast. Nastaju kada koža gubi vlažnost, postaje suva i ne oslobađa se dovoljno od ovih ćelija. Međutim, situacija je mnogo komplikovanija kada dlaka ima jak koren i raste u suprotnom smeru od prirodnog. Iako izgleda kao crna tačka, može biti dugačka i do dva santimetra. Otporna je i stvara crvene plikove. Najbolje rešenje ovog problema jeste redovno depiliranje.

Ključne reči: