subota 31. maj 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Kad Japanci zaigraju kolo u opančićima

Članovi KUD „Karadžić“ vratili se sa turneje gde su predstavili srpsku tradiciju

Kad Japanci zaigraju kolo u opančićima

Učestvovali su na Festivalu ruža u Fukujami, održali su i kraći kurs srpskih igara. Pohađali časove kuvanja čaja i pravljenja ikebane

LOZNICA - Članovi lozničkog Kulturno-umetničkog društva „Karadžić“ vratili su se iz Japana, sa dvonedeljne turneje tokom koje su uspešno predstavljali folklor, nacionalnu kuhinju i običaje Srbije.

Umetnički rukovodilac društva i organizator putovanja Miodrag Spernjak kaže da se 18 članova folklornog ansambla, pet članova orkestra, kao i dva predstavnika uprave, vratilo u Loznicu sa mnogo pozitivnih utisaka.

U Japanu su boravili na poziv Jošijaki Oka, predsednika folklornog ansambla zapadnog Japana iz Fukujame. Jošijaki i njegova supruga Jumiko upoznali su se sa lozničkim amaterima pre četiri godine kada su bili učesnici Međunarodnog festivala „Evropa igra“ u Loznici.

Članovi „Karadžića“ učestvovali su na Festivalu ruža u Fukujami, a održali su koncerte i u još nekoliko japanskih gradova. Spernjak ističe da su redovno pored predviđenog dvočasovnog programa, na zahtev publike izlazili na bis i izvodili dodatne tačke. Pripremljen je bio bogat program narodnih igara iz svih krajeva Srbije, a Japance je posebno dirnulo izvođenje tri njihove pesme.

Kao gosti folklornog ansambla zapadnog Japana održali su i kraći kurs srpskih igara. Pored nekoliko tamošnjih osnovnih i srednjih škola, gosti iz Loznice posetili su i tokijski Diznilend, kao i Nacionalni park u Hirošimi. Primljeni su kod gradonačelnika Fukujame, kao i u Ambasadi Srbije u Tokiju.

Tokom boravka u Japanu, pohađali su časove kuvanja čaja i pravljenja ikebane, a zauzvrat su domaćinima predstavili srpsku nacionalnu kuhinju i običaje, kao i turističke potencijale lozničke opštine.
Član ansambla Dejan Burmazović posebno ističe gostoprimstvo domaćina koji su sve učinili da Lozničanima boravak u Japanu ostane u nezaboravnom sećanju.

- Iako je putovala relativno mlada postava, svesni da predstavljamo ne samo Loznicu već i Srbiju, nastojali smo da igrom razgalimo domaćine. Dokaz da smo u tome uspeli je činjenica da su Japanci zajedno sa nama igrali Užičko kolo - priča Burmazović. On kaže da je fasciniran japanskim narodom, koji je spojio moderni duh sa dubokim poštovanjem tradicije i običaja.

Ključne reči: