subota 31. maj 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Glasova kuhinja

Glasova kuhinja

SALATA SA PRAZILUKOM

SASTOJCI
 dva struka praziluka
 kocka feta sira
 kašika majoneza
 200 g praške šunke
 dve kašike kisele pavlake

PRIPREMA
Očišćen beli deo praziluka iseći uzdužno pa iseckati na polukolutove i staviti u činiju. Šunku iseći na kockice i dodati luku, izmrviti feta sir, staviti pavlaku i majonez i sve izmešati. Može da se koristi kao salata i kao namaz preko hleba.

ĐUVEČ SA MESOM

SASTOJCI
 belo meso
 dve mlade tikvice
 veza mladog luka
 tri sveže paprike
 dva korena šargarepe
 500 g krompira
 so, biber, peršunov list
 ulje, začin Ce

PRIPREMA
Pripremljen mladi luk iseckati na kolutiće beli deo i peruške i kratko propržiti na ulju pa skloniti sa vatre. Očišćen krompir, šargarepu, papriku i tikvice iseći na kolutove i posoliti. U pouljen vatrostalni sud staviti polovinu iseckanog povrća, rasporediti preko polovinu proprženog luka. Belo meso isečeno na šnicle utrljati sa začinom Ce i solju i staviti preko poređanog povrća i luka. Na sve ovo sipati ostatak povrća, posuti peršunom i biberom, naliti dopola vode i peći u rerni oko 45 minuta.

Sladoled iz starog kuvara

SASTOJCI
(od vanile)
četvrt litre slatke pavlake
 40 g šećera
 pola kesice vanilin šećera

Penasto umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i vanil šećer pa mutiti da se dobije čvrsta masa. Dobijeni krem staviti u plastičnu kutiju i ostaviti u zamrzivač da se stegne.
(voćni)

 250 g voća
 jedno belance
 60 g šećera
 1/8 litra slatke pavlake

U jednom sudu umutiti belance, dodati šećer i mutiti da se napravi čvrst šnem pa iseckano voće dodavati pomalo dok se ne napravi krem. U drugom sudu penasto umutiti slatku pavlaku i sve izmešati, sjedinjene kremove sipati u plastičnu kutiju, staviti u zamrzivač da se stegne.
Priredila: Biljana Stojšić