Glas Javnosti

Gel protiv mamurluka: Naučnici otkrili

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dvojica naučnika iz međunarodnog tima naučnika uspeli su da stvore gel protiv mamurluka. Ovaj gel protiv mamurluka je napravljen od mlečnih proteina i zlatnih nanočestica može se pokazati kao krajnji lek za mamurluk – sprečavanjem da se čak i pojave strašne posledice alkohola.

Dok su još uvek u ranom procesu razvoja, početni testovi na miševima sugerišu obećavajuću strategiju za efikasnu detoksikaciju alkohola kako navode naučnici.

Sa gelom sa zlatnim pegama, naučnik o materijalima iz ETH Ciriha Raffaele Mezzenga i naučnik za hranu Jiaki Su, zajedno sa međunarodnim timom istraživača, uspeli su da smanje nivo alkohola u krvi kod pijanih miševa za 40 procenata za 30 minuta.

“Gel pomera razgradnju alkohola iz jetre u digestivni trakt. Za razliku od toga kada se alkohol metaboliše u jetri, ne proizvodi se štetni acetaldehid kao međuproizvod”, objašnjava Mezenga.

Acetaldehid je krivac za mnoge simptome mamurluka, uključujući mučninu, glavobolje, suva usta, niži krvni pritisak, ubrzan rad srca, višu temperaturu kože i crvenilo lica.

Tim je pokazao da njihov gel može da katalizira razgradnju alkohola u crevima u manje toksičnu sirćetnu kiselinu, a ne u acetaldehid.

U roku od 30 minuta od konzumiranja alkohola, pijani miševi koji su davali gel primetili su smanjenje nivoa alkohola u krvi za 40 procenata i smanjenje za više od 50 procenata u roku od 5 sati.

Štaviše, miševi kojima je davan gel dnevno zajedno sa alkoholom izgubili su manje težine i imali su bolji metabolizam masti u jetri od miševa koji su uzimali samo alkohol tokom 10 dana. Ovo sugeriše da je gel ublažavao oštećenja nekoliko organa.


“Zdravije je uopšte ne piti alkohol“, upozorava Mezenga. “Međutim, gel bi mogao biti od posebnog interesa za ljude koji ne žele u potpunosti da se odreknu alkohola, ali ne žele da opterećuju svoje telo i ne traže aktivno efekte alkohola.” dodao je on.

Da bi napravili ovaj gel istraživači su koristili mlečnu surutku – vodeni deo mleka koji se odvaja od čvrste grude tokom pravljenja sira.

Kada se kuva nekoliko sati, surutka formira dugačke niti koje se mogu navesti da se geliraju u reakciji sa jedinjenjem koje sadrži gvožđe. Dodatak zlatnih nanočestica i malo šećera pomaže gelu da olakša niz enzimskih reakcija za ‘razoružavanje’ alkohola izveštava naučni portal science alert.

Prirodno, gelovima je potrebno duže da se probavi creva, a nanočestice zlata takođe produžavaju vreme varenja. Ovo komponentama gela daje vremena da pretvore štetni alkohol u manje toksičnu sirćetnu kiselinu, koju naša tela zatim mogu dalje razgraditi u vodu i ugljen-dioksid.

Ali deluje samo dok je alkohol još uvek u digestivnom traktu. Jednom u krvotoku, toksični efekti alkohola su van domašaja gela.

Ima još mnogo posla pre nego što se gel može smatrati bezbednim za ispitivanja na ljudima, ali se nadamo da se gel može uzimati pre ili tokom konzumiranja alkohola kako bi se sprečio njegov štetni uticaj.



Glas javnosti/Zanimljivosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR