četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Takav kapitalizam nam ne treba

Lideri vodećih zemalja Evrope o stanju na finansijskim tržištima

Takav kapitalizam nam ne treba

„Potrebno nam je poboljšanje sistema informisanja o rizicima globalne ekonomije. Mi bismo hteli da puna informacija o gubicima bude dostavljena što je moguće pre“, izjavio domaćin skupa britanski premijer Gordon Braun. Ne isključuje se uvođenje „novih pravila“

Druga polovina 2007. i početak 2008. godine postali su za svetski ekonomski sistem - vreme velikih iskušenja. Na početku hipotetička kriza dovela je do gubitaka u milijardama u bankarskoj sferi, zatim strah od moguće recesije u ekonomiji SAD i opšte usporavanje rasta u svetu i, na kraju, lavina na svetskim finansijskim tržištima. Ovome se može dodati poslednji skandal - aferu sa Sosijete ženeral bankom, čime se u korenu otkrio nesavršen finansijski sistem.

U utorak su problemi u finansijskoj sferi stavljeni na dnevni red sastanka lidera najrazvijenih zemalja Evropske unije. Seli su da se dogovore o merama koje su neophodne da se donesu radi razrešenja složene situacije. Britanski premijer Gordon Braun se sastao u svojoj londonskoj rezidenciji sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem, kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i premijerom Italije u ostavci Romanom Prodijem. Sastanku je takođe prisustvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Lideri ekonomski najrazvijenijih zemalja Evropske unije pozvali su finansijske institucije na veću otvorenost u radu. Prema rečima Brauna, nadležne agencije treba da detaljnije razjasne investitorima suštinu složenih finansijskih zbivanja. Lideri evropskih država su takođe pozvali MMF i druge finansijske organizacije da se više angažuju u kvalitetnijem monitoringu rizika.

POTKOPAVANJE VERE U KAPITALISTIČKI SISTEM

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je takođe ocenila kao zabrinjavajuće stanje na finansijskim tržištima, istakla je - da nedostatak transparentnosti potkopava veru u kapitalistički sistem.
„To je vrlo loše“, rekla je ona. Očekuje se da će se sledećeg meseca na sastanku ministara finansija zemalja G8 razmatrati kakve će se konkretne mere preduzeti.

„Potrebno nam je poboljšanje sistema informisanja o rizicima globalne ekonomije“, rekao je Braun reporterima. „Mi bismo hteli da (...) puna informacija o gubicima bude dostavljena što je moguće pre“.

„Nama je potreban kapitalizam koji bi doprinosio razvoju, a ne špekulantima. To što se dogodilo u nekim zemljama nema ništa zajedničkog sa tržišnom ekonomijom i konkurencijom kakvu mi podrazumevamo. Ako ne želimo da se vratimo protekcionizmu, treba da pokažemo transparentnost“, izjavio je Nikola Sarkozi.

U svom zajedničkom saopštenju učesnici sastanka su istakli da ukoliko finansijske organizacije ne budu preduzele hitne mere za rešavanje problema, oni ne isključuju uvođenje novih pravila koja bi zamenila neke od mehanizama slobodnog tržišta.

Komentari

Hipoteticka kriza? Kapiram ja da ste vi DB novina, da jedino umete da napisete izdajnik, koljemo, ubijamo, hladnjaca... i slicno.

Ali, brate, hipoteticka kriza? Pa dobro, gde vas nalaze, gde ste vi ucili skolu?

Zaposljavate kadar koji nema skole cak ni koliko vas predsednicki kandidat.