četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

Hodorkovski štrajkuje glađu u zatvoru

Ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski započeo je u zatvoru štrajk glađu, solidarišući se sa drugim pritvorenikom kome nije odobreno lečenje od side, saopštio je njegov advokat Robert Amsterdam, javljaju agencije.
Ruski vrhovni sud je odbio da oslobodi Vasilija Aleksanijana, bivšeg potpredsednika Hodorkovskovljeve naftne kompanije JUKOS, koji je, takođe, u zatvoru i oboleo je od side.
Aleksanijan je rekao da će umreti u zatvoru, jer tužioci namerno odbijaju da ga puste na lečenje, koje bi mu spaslo život.
Amsterdam je kritikovao zapadne vlade jer se nisu oglasile protiv tretmana Aleksanijana i dodao da se ruski tužioci „podsmevaju ne samo međunarodnom pravu, već i osnovnim moralnim normama“.
Hodorkovski je na odsluženju devetogodišnje kazne zatvora u jednom sibirskom zatvoru zbog izbegavanja plaćanja poreza i drugih kriminalnih akata, u slučaju koji mnogi smatraju osvetom Kremlja za njegove političke ambicije.

Do marihuane putem automata

U Los Anđelesu je počela upotreba automata za marihuanu, koji će uz lekarski recept koji dozvoljava komzumiranje ove inače ilegalne supstance obezbediti lakši pristup ovoj drogi, javlja Rojters.
Vins Medizadi, vlasnik jedne apoteke u kojoj se nalazi automat, izjavio je da će ovi aparati obezbediti lakšu nabavku onima kojima je zbog medicinskih razloga dozvoljeno konzumiranje ove droge, čija je upotreba legalna u 11 država SAD.
Naglasio je, ako je ova droga potrebna ljudima, bolje da je njena nabavka regulisana na način koji može da se dokumentuje i koji je transparentan.
Ipak, kako bi se sprečila zloupotreba, sprovode se stroge mere identifikovanja pacijenata.
Pre same upotrebe automata, pacijenti se fotografišu, uzimaju im se otisci i njihovi podaci se stavljaju u bazu podataka legalnih korisnika marihuane.
Poseban bon, uz otisak prsta, omogućuje im da marihuanu iz automata uzimaju kad god im treba. Ove dosad najveće mere osiguranja prvi put se preduzimaju s ciljem zaštite privatnosti i bezbednosti pacijenata, kao i preciznosti samog automata.
Automate čuva obezbeđenje, a opremljeni su sa šest različitih vrsta marihuane za različite vrste bolesti, za bolove koje ona ublažava.

Silvio Berluskoni oslobođen optužbi

Vođa opozicionog desnog centra i TV magnat Silvio Berluskoni oslobođen je optužbi u sredu na sudu u Milanu u tzv. postupku SME, koji je povezan s državnom agroindustrijskom firmom SME, javljaju svetske agencije.
Tužilac Ilda Bokasini zatražila je da se oceni kao zastarelo krivično delo lažiranja bilansa Berluskonijeve firme „Fininvest“ za 1986. i 1989. godinu, za šta je bivši premijer bio optužen. Berluskonijev advokat Nikolo Gedini zatražio je oslobađanje od optužbi svog štićenika s obzirom na to da se, nakon izmena zakona u aprilu 2002. godine, lažno prikazivanje bilansa više ne smatra krivičnim delom.
Osam godina od početka postupka protiv Berluskonija, optuženog za prikazivanje lažnog bilansa „Fininvesta“ kako bi imao crne fondove iz kojih je navodno podmićivao sudije, sud u Milanu oslobodio je bivšeg premijera. Brisanje lažnog stanja kao krivičnog dela sprovedeno je u vreme dok je Berluskoni bio premijer i imao široku većinu u parlamentu.
Sudije, kojima je predsedavala Antonela Bertoja, doneli su odluku nakon samo pet minuta većanja.
Tužilaštvo u Milanu obratilo se za tumačenje izmena zakona italijanskom ustavnom sudu i evropskom krivičnom sudu, zbog čega je postupak potrajao do današnje presude.

Rusija protiv izolacije Minska

MOSKVA/MINSK - Ministri inostranih poslova Rusije i Belorusije, Sergej Lavrov i Sergej Martinov, usprotivili su se juče pritiscima na Belorusiju. „Razgovaramo o tome sa našim američkim partnerima i partnerima iz Evrope - sankcije nisu dovele do rezultata ni u jednoj oblasti sveta, probleme ne treba rešavati diktatom, već dijalogom, uz uzajamno uvažavanje“, rekao je Lavrov posle sastanka kolegijuma ministarstava inostranih poslova dve zemlje. Ruski ministar je izrazio zabrinutost zbog toga što zapadne zemlje vrše pritisak „usmeren na promenu beloruske politike“.“To je kontraproduktivno“, rekao je Lavrov.