četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Slatka pobeda Mekejna na Floridi

Preliminarni izbori u najvećoj američkoj saveznoj državi u trci za Belu kuću

Slatka pobeda Mekejna na Floridi

Bivši guverner Masačusetsa učvrstio položaj favorita u borbi za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. U demokratskom taboru Hilari Klinton pobedila sa 50 odsto glasova

Republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn pobedom na preliminarnim izborima na Floridi učvrstio je svoje vođstvo u trci za predsedničku nominaciju stranke. Na osnovu većine prebrojanih glasova, Mekejn je osvojio 36 odsto, a njegov glavni protivkandidat, bivši guverner Masačusetsa Mič Romni 31 odsto glasova republikanskih birača. Razočaravajući treći je bivši gradonačelnik NJujorka Rudi Đulijani sa 15 odsto glasova, do pre mesec dana vodeći na nacionalnom nivou, koji je preskočio prvih pet predizborna, stavio sve karte na Floridu i izgubio. Bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi je četvrti sa 14 odsto glasova, a peti kongresmen iz Teksasa Ron Pol sa tri odsto glasova. U skladu s pravilima predizbora na Floridi, pobeda Mekejnu obezbeđuje svih 57 delegata za nacionalnu konvenciju stranke, preneo je Rojters.

Očekuje se da Rudi Đulijani odustane od dalje trke i da podrži Mekejna u borbi za Belu kuću.

Senator Mekejn je poručio razdraganim pristalicama da namerava da pobedi na izborima u utorak, kada se biraju stranački kandidati u više od 20 saveznih država i dodao:

„Ponovo vam obećavam da ću Ameriku, njenu moć, njene ideale i budućnost uvek pretpostaviti svim drugim stvarima. Danas, prijatelji, slavimo, a sutra - natrag na posao“.

UKUPNO VODE OBAMA I MEKEJN

Po broju delegata osvojenih na dosadašnjim predizborima, kod demokrata vodi Obama sa 63, Klintonova ima 48, a Edvards 26 delegata. Za predsedničku nominaciju potrebno je obezbediti 2.025 delegata.
Kod republikanaca vodi Mekejn sa 95 delegata, drugi je Romni sa 67, treći Hakabi sa 26, četvrti Pol sa šest i poslednji Đulijani sa jednim delegatom. Republikansku nominaciju dobiće kandidat koji ima 1.191 delegata.

Demokratski predizbori održani su bez kampanje i takmičenja jer je nacionalno rukovodstvo stranke kaznilo demokrate na Floridi oduzimanjem svih delagata, nakon što su prebacili glasanje s marta na januar.

To nije sprečilo gotovo oko 1,8 miliona demokratskih birača da izađu na birališta i donesu ubedljivu pobedu senatorki Hilari Klinton, koja je osvojila 50 odsto glasova, drugi je senator Barak Obama sa 33 odsto glasova, a treći bivši senator Džon Edvards sa 14 posto.

Republikanci su za prebacivanje predizbora u januar kažnjeni s prepolovljenim brojem delegata, sa 114 na 57. NJihovi birači takođe su se u rekordnom broju odazvali izborima, premašivši brojku od dva miliona.