četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Diplomate švercovale automobile

Diplomate švercovale automobile

U međunarodnom skandalu pod istragom 81 diplomatski predstavnik u Argentini, među njima i Hrvati

Strane diplomate u Argentini - 81 predstavnik iz 21 države, među kojima su i hrvatski - pod sumnjom su da su švercovali automobile, piše zagrebački Večernji list, prenoseći navode argentinskog Nasiona.

Na teret im se stavlja da su, koristeći se diplomatskim povlasticama, u Argentinu uvozili skupocena vozila, poput „hamera“ i „poršea“, pa ih onda po dvostruko višoj ceni prodavali Argentincima.

Šverc je, navodno, trajao tri godine, prošle godine je pokrenuta istraga, a slučaj je sada preuzeo Vrhovni sud. Dokaže li im se umešanost u preprodaju, argentinskim državljanima preti zatvor od dve do osam godina, a strane diplomate štiti imunitet i odgovaraju pravosuđu svojih zemalja.

Zato je argentinsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo cirkularno pismo stranim diplomatskim predstavništvima u zemlji u kojima ih uverava da istraga o ovoj aferi neće opteretiti dobre odnose Argentine i tih zemalja.

Ovo nije prvi put da se govori o zloupotrebi diplomatskih povlastica, pre svega o uvozu automobila bez plaćanja poreza, piše Večernji list. U novembru je pisano o slučaju u hrvatskoj ambasadi u Moskvi kad je otkriveno da je darovni ugovor počasnog konzula u Kalinjingradskoj oblasti Stefana Vlahovića, kojim skupoceni „mercedes“ prelazi u vlasništvo sekretara ambasade, zapravo kamuflaža da bi „diplomatski“ automobil mogao biti prodat na tržištu.