četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Đelić ispunio obećanje

Posle četiri meseca kraljevačkom „Magnohromu“ priključena struja

Đelić ispunio obećanje

Iz Beograda je stiglo saopštenje da će odmah biti obezbeđen novac za povezivanje radnog staža, kako bi 123 radnika koji su stekli uslove mogli da budu penzionisani

KRALJEVO - Zbog dugovanja od oko pet miliona dinara, kraljevačka „Elektrodistribucija“ obustavila je sredinom oktobra prošle godine isporuku električne energije kraljevačkom „Magnohromu“, pa od tada nije ni bilo proizvodnje. Uz to, obustavljene su isporuke gasa i vode, jer sada već bivši vlasnik najveće fabrike u gradu na Ibru, britanska kompanija „Global stil holdings“, nije izmirila dugovanja prema isporučiocima. Dug prema „Vodovodu“, recimo, popeo se na milion evra.

Početkom nedelje „Magnohrom“ je ponovo prikopčan na električnu mrežu, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, koji je pre tri-četiri dana boravio u Kraljevu i vatrostalcima obećao da će im najpre „vratiti struju, da bi se videlo gde su“ i rekao da će biti obezbeđena sredstva za ponovno uspostavljanje proizvodnje. Iz Đelićevog kabineta je saopšteno da će odmah biti obezbeđen novac za povezivanje radnog staža, kako bi 123 radnika koji su stekli uslove mogli da budu penzionisani.

Uskoro će, saznajemo, biti izabrano novo rukovodstvo koje će imati zadatak da do kraja februara izvrši popis, napravi završni račun i sačini novu sistematizaciju radnih mesta. Biće pripremljen i novi socijalni program i plan proizvodnje.

RASKINUTA PRIVATIZACIJA

„Magnohrom“ je, inače, privatizovan pre godinu i po dana, ali privatizacioni ugovor s „Global stilom“ raskinut je pred kraj minule godine, jer vlasnici nisu ispunili nijednu prihvaćenu obavezu. Proizvodnja je poslednjih meseci potupno obustavljena, neki pogoni su ugašeni, a tri rotacione peći za pečenje opeka su razmontirane, isečene i prodate kao staro gvožđe. Radnicima nisu isplaćivane zarade od aprila prošle godine.

Prilikom prošlonedeljnog boravka u „Magnohromu“, Božidar Đelić je obećao da će biti ispitana „sramna privatizacija“ i da će svi koji su prekršili zakon biti krivično gonjeni. On je okupljenim radnicima rekao da će im, sve dok se ne stvore uslovi za ponovno pokretanje proizvodnje, biti isplaćivane minimalne zarade. Početkom januara oni su dobili po 10.000 dinara.