četvrtak 31. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Beriša traži jači pritisak na Srbiju

Albanski premijer istakao značaj nezavisnosti Kosova za Tiranu

Beriša traži jači pritisak na Srbiju

Sali Beriša Beograd nazvao „arhaičnim i atavističkim“ i optužio ga da sa svojim „prekim glavama“ radi protiv miroljubivog, nezavisnog Kosova, željnog regionalne saradnje

Politika Republike Albanije prema Srbiji je odnedavno otvorila dva fronta. Jedan se zasniva na tezi o postojanju srpskih paravojski u regionu, a drugi o za sada još uvek nepostojećoj pretnji ekonomskom blokadom Kosova.
Tokom sednice albanskog parlamenta u ponedeljak popodne, premijer Salji Beriša je izjavio da je „Kosovo, u poslednje dve godine bilo na vrhu prioriteta agende albanske vlade“, prenela je agencija ATA iz Tirane. „Tokom protekle dve godine, albanska vlada je dala prioritet pitanju Kosova i o njemu diskutovala sa najznačajnijim ličnostima sveta,“ rekao je Beriša, čija vlada, igrom slučaja, ima baš iste prioritete kao i Vlade Republike Srbije.

U ime albanske vlade, premijer Beriša je pozvao vlasti na Kosovu, kosovske političke snage i građansko društvo (valjda je mislio na NVO sektor), da ulože napore kako bi se deklaracija nezavisnosti Kosova - koja je ujedno i najveći događaj nakon proglašenja nezavisnosti Albanije - građanima Kosova omogući izvesnost jedne slobodne budućnosti u nezavisnom Kosovu, javlja ATA u svom servisu na engleskom jeziku.

Beriša je svom obraćanju skupštini komentarisao i poziciju Srbije, navodeći sada već dosadne priče o srpskim strašilima postavljenim u čitavom regionu. „Najjači potezi Beograda su manipulacija srpskih ekstremističkih grupa na Kosovu,“ poručio je Beriša albanskim poslanicima, ne navodeći svoje izvore. „Zato se nadam da će međunarodna zajednica poslati jasnije poruke da su takvi potezi neprihvatljivi,“ kaže Beriša bez da je objasnio o čemu se radi.

Naglašavajući da je „Albanija spremna da pruži pomoć novoj i nezavisnoj državi Kosovo“, Beriša je pozvao Beograd i srpsku vladu da „ne primenjuje nikakve arhaične i atavističke mere koje ne služe pospešivanju atmosfere saradnje u regionu.“ Baš tako prenosi Albanska telegrafska agencija, navodeći nas da se upitamo otkud socijal-darvinizmu naprasno mesto u državnoj politici. Ali, Beriša je otišao još dalje, i za one koji su ostali živi, izvukao je i svoj psihološki adut: „Albanija je spremna da preduzme nekoliko mera protivteže bilo kakvoj blokadi koju bi preke glave u Beogradu mogli projektovati i naneti štetu velikim naporima zemalja u regionu da regionalno sarađuju,“ kaže Beriša. Da ne bude zabune, njegovu fenomenalnu procenu političkih prilika u Srbiji i psihološki profil lidera njene vlade je, u svoj svojoj veličanstvenosti, preneo i nacionalni javni servis evropske Albanije, TVŠć.

Ključne reči:

Komentari

Smesno je citati izjave gospodina Berise poznati islamista koji je saradjivao sa Bin ladenom. Cudni su ti Amerikanci kad podrzavaju svoje neprijatelje.

Molim te Berisa ne seri. Ekstremisti o kojima pricas su tvoji Albanci i nasi Siptari.
Zanima me samo kakav ti je to slic 2 cm ispod nosa.Molim te zatvori rajsferslus smrdi cak i preko interneta.

Berisha bolje da cuti, da ne izgazimo i njih u Albaniji kad za to dodje trenutak. Neka on gleda svoja posla, kosmet je Srbija, a on moze da dobije i po prstima, i po nosu, a Boga mi i po jajima.

Hahaha bas se uplasismo hahaha

siptarchine, incestoidni genetski feleri ljudskog roda, ko se zadnji smeje, najsladje se smeje.