četvrtak 30. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Novi Sad prestonica književnosti

Dodela nagrada na Drugom međunarodnom književnom festivalu

Novi Sad prestonica književnosti

Festival, u organizaciji Društva književnika Vojvodine, svečano je pre tri dana na Trgu mladenaca, otvorio pesnik Jovan Zivlak, predsednik festivala

U okviru Drugog međunarodnog novosadskog književnog festivala, prekjuče je uručena „Brankova nagrada“. „Brankova nagrada“ je najznačajnije priznanje ovog festivala za debitantsku knjigu poezije autora do 29. godina. Dodeljena je pesniku Draganu Radovančeviću u zgradi magistrata Sremskih Karlovaca. Radovančeviću je nagradu za knjigu „Klatno se boji letenja“ uručio Žan Pjer Faj, ugledni francuski književnik.

Drugog dana festivala poezija je čitana na dvadesetak lokacija širom Novog Sada, u bibliotekama, knjižarama, parkovima, pod geslom akcije „Mesta za poeziju“.

- Festival protiče u izuzetno dobroj atmosferi, a podatak da je na otvaranju bilo duplo više ljudi nego prošle godine govori da je Novi Sad na simboličan način postao centar književnih događanja. Svi pisci iz inostranstva stigli su u Novi Sad, tako da ljubitelji pisane reči narednih dana mogu očekivati mnoštvo dobre literature - izjavio je za Glas sekretar festivala Branimir Bojić.

Na glavnoj festivalskoj sceni, Trgu mladenaca, svoje literarno umeće pokazali su Jens Eriksen iz Danske, ruskinja Tatjana Ščerbina, Peter Zilahi iz susedne Mađarske i Džejms Bern iz Engleske. Književno veče uveličali su stihovima i nagrađeni Dragan Radovančević, kao i proslavljeni srpski pesnik Pero Zubac, dok je u muzičkom delu publiku zabavljala grupa „Trio Manina“.

IZAZOVI VREMENA

U klubu Društva književnika Vojvodine, juče je održan i simpozijum pod nazivom „Savremena poezija - izazovi vremena“ na kome će pored inostranih gostiju govoriti pesnici Jovica Aćin i Dragan Jovanović Danilov. Uporedo sa trajanjem simpozijuma nastaviće se čitanje poezije na Trgu mladenaca, a u gradskoj biblioteci vodiće se razgovori o Danskoj književnosti.

Drugi međunarodni novosadski književni festival, u organizaciji Društva književnika Vojvodine, svečano je pre tri dana na Trgu mladenaca, otvorio Jovan Zivlak, predsednik festivala, koji je tom prilikom pročitao stihove velikog i kako reče nepravedno zapostavljenog pesnika Stevana Raičkovića. Na otvaranju svoja dela čitala su priznata književna imena, kao što su Danilo Nikolić, Tibor Fišer, Nina Živančević i Seren Ulrik Tompsen.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće oko 200 pisaca iz zemlje i inostranstva, dok će u centralnom programu preko 50 književnika predstaviti svoje literarno umeće.

Na kraju festivala predviđena je i dodela međunarodne nagrade za književnost Žan Pjeru Faju, francuskom piscu, dok će se u gradskoj biblioteci održati razgovori na temu književnih časopisa i saradnje uz učešće Džejmsa Berna i Roberta Minhinika.