sreda 30. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Šiptarske kuće postaju bunkeri

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (23)

Šiptarske kuće postaju bunkeri

Napadi OVK na policijske snage bivali su sve češći i žešći, a njihove akcije bile su sinhronizovane

Jaka grupa terorista napala je 16. jula 1998. godine oko 13.30 sati automatskim oružjem policijsku patrolu u prizrenskom naselju Tusus. Policija je odgovorila na vatru i posle dvočasovnog puškaranja napadači su se povukli prema selima Bjeliša i Zagradska Hoča. Niko od policajaca nije povređen.

Toga dana izvršena je čitava serija terorističkih napada. Sat posle ponoći, kod sela Sečište, u blizini Nerdomlja, SO Uroševac, grupa terorista je automatskim oružjem napala policijsku patrolu. Policija je odgovorila na vatru. Tom prilikom ubijen je terorista Nazmi Ismailji iz sela Jezerce, dok su se ostali razbežali. Pripadnici MUP su kod likvidiranog Ismailjija, koji je bio u maskirnoj uniformi, sa oznakama OVK, pronašla automatsku pušku i nekoliko okvira sa municijom. Među policajcima nije bilo povređenih.

Teroristi OVK nastavili su napade na policijske punktove na putu Dečani - Đakovica. Terorističke grupe, koje su pre petnaestak dana razbijene u okolini Orahovca i Mališeva i pobegle u pravcu albanske granice, sada, suočene sa nemogućnošću prelaska u Albaniju, ponovo su počele napade na policiju u đakovičkom i dečanskom kraju.

TERORISTI BEŽE U ALBANIJU

Prema informacijama sa terena, najžešći okršaji 11. avgusta 1998. godine vođeni su kod sela Prilep, a sukoba je bilo i kod Glođana, Belega i Šaptaja.
Policija je uspešno odbila napade terorista, neutralisala njihova jaka utvrđenja i otisnula ih u dubinu Juničkih planina.
Sela Prilep i Glođane su poznata kao jaka teroristička uporišta, a kako se pretpostavlja, najnoviji napadi imali su za cilj da preusmere snage bezbednosti od sela Junika, gde je policija skoro tri nedelje držala u blokadi više stotina terorista i pozivala ih na predaju.
Većina razbijenih terorističkih grupa panično je pokušavala da se, preko Junika i Juničkih planina, dokopa Albanije, pa zato su pojedine grupe pokušavale da iznenadnim sinhronizovanim napadima na širem području odvuku pažnju sa pogranične zone i ostalima omoguće beg u Albaniju.
Šest policajaca je ranjeno u ranim popodnevnim satima 11. avgusta u napadima albanskih ekstremista na policijske punktove kod sela Prilep, Rastavica i Glođani, pored puta Dečani - Đakovica.
Na ove napade policija je odgovorila vatrom.

NAPAD NA POLICAJCE

Istražni sudija Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslav Ivanović saopštio je imena policajaca ranjenih 15. jula prilikom napada terorista na autobus MUP-a kod sela Trnavce. Na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu prebačeni su Branislav Kantar, Milorad Gajić, Dušan Stajić i Dragan Meseledžija. Lakše telesne povrede, ogrebotine, posekotine i opekotine zadobili su: Ivica Đurić, Nenad Kostandinović, Zoran Tadić, Predrag Jakovljević, Nenad Milović, Goran Ječmenica, Goran Jovanović, Simeon Milovanović, Milan Kondžulović, Milan Marjaš, Dejan Dimeski, Goran Atanasković, Milan Mitić, Božo Matić, Radul Popović i Goran Turić.
Svi policajci su iz Odeljenja unutrašnjih poslova Čukarica i Stari grad u Beogradu.

Oko 15 sati 11. avgusta 1998. godine jake grupe albanskih ekstremista napale su minobacačima i automatskim oružjem policijske položaje u blizini sela Drenovac, pored puta Klina - Peć.

Dana 31. avgusta, pola sata posle ponoći, grupa terorista iz Ukče napala je malobrojne Srbe i policijski punkt u Rakošu, opština Istok. Teroristi su sa udaljenosti od oko 300 metara, iz dvorišta Osnovne škole „Jedinstvo“, iz automatskih pušaka i snajpera otvorila vatru na stambenu zgradu u centru Rakoša, u kojoj žive četiri srpske porodice. Pucali su i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odeljenja u Istoku, koji su danonoćno dežurali na obližnjem brdu, na putu Peć - Kosovska Mitrovica i Rakoš - Zubin Potok.

Policija je odgovorila žestoko tako da su se napadači posle jednočasovnog okršaja povukli prema Ukči, selu u kome ive isključivo Albanci i za koje se pouzdano znalo da pruža utočište ostacima balističkih bandi iz Drenice.

I ovaj sukob prošao je bez posledica po ovdašnje Srbe i policajce. Na zidovima stambene zgrade, u kojoj stanove imaju i dve albanske porodice, ostali su vidni tragovi od ispaljenih hitaca.

Skoro svaka šiptarska kuća pretvorena je u bunker, sa svakog prozora virile su puščane cevi i vrebala smrt. Teške su bile posledice ove avgustovske serije napada albanskih terorista na pripadnike MUP. Jedan broj njih je u sukobima sa balističkim bandama poginuo. Mnogo više ih je teško ili lakše ranjeno.

Sutra: Svedočenja ranjenih policajaca