sreda 30. april 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Sekunde spasavaju život utopljenika

Beograd će prvi u regionu dobiti čamac za hitnu pomoć

Sekunde spasavaju život utopljenika

Plovilo marke „zodijak“ dugačko je 5,5 metara i pokreće ga motor od 90 konjskih snaga. Čamac će biti radio-vezom povezan sa centralom hitne službe i policijom i neće se gubiti dragoceni trenuci u borbi za život pacijenta

Poput Amsterdama, Londona i Venecije, Beograd će biti jedini grad u okruženju koji će dobiti ekipu hitne pomoći na reci. Shvativši potrebe srpske prestonice, kao grada na ušću Dunava i Save, Skupština grada izdvojila je tri miliona dinara za kupovinu motornog plovila marke „zodijak“. Plovilo je dugačko 5,5 metara i pokreće ga motor jačine 90 konjskih snaga, što je maksimalno za ovu vrstu čamca.

- Pošto je ovo prvi put u istoriji Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć da će posedovati motorno plovilo, izvršili smo sve neophodne tehničke konsultacije sa rečnom policijom i Vojskom Srbije. Na osnovu pozitivnih iskustava ovih institucija i zbog velike mogućnosti tehničkog prilagođavanja, odlučili smo se za ovaj čamac. On, inače, spada u grupu profesionalnih motornih plovila sa specijalnom namenom - objasnio nam je dr Branislav Lazić, direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Od dodatne medicinske opreme, u čamcu hitne pomoći biće i spiralna daska, respirator, defibrilator i frižider za lekove. Ono što je jako značajno jeste to da će biti povezan radio-vezom sa centralom hitne službe i policijom, te će komunikacija između ovih službi biti na najvišem nivou i neće se gubiti dragoceni trenuci u borbi za život pacijenta.

- Oprema za čamac u potpunosti je otporna na udarce i vlagu. Posada će, kao i budući korisnici, pre ulaska u motorno plovilo dobijati specijalnu zaštitnu opremu, tačnije poluautomatizovane i automatizovane pojaseve za spasavanje, koji se naduvaju samo u slučaju potrebe, tako da će grudni koš pacijenta biti slobodan - rekao nam je dr Lazić.

Posada će biti sastavljena od vozača, medicinskog tehničara i lekara, a u čamac će moći da stane maksimalno još dva pacijenta. Motorno plovilo hitne pomoći biće besplatno stacionirano u dve baze na Adi Ciganliji i u Zemunskoj marini, odakle će im biti olakšan pristup Lidu i desnoj obali Ade.