sreda 30. april 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nakaradna država na četiri stuba

Kako se od 15. juna deli nadležnost između Unmika, Euleksa i „kosovskih institucija“

Nakaradna država na četiri stuba

Euleks će kontrolisati vladavinu prava, pomoći reformu sistema bezbednosti i stručno pomagati sudstvo i policiju. Kfor se ukida i ostaje NATO. Od Unmika će ostati nešto malo činovnika da podnose izveštaje generalnom sekretaru UN i budu veza između Beograda i srpskih enklava s jedne strane i Euleksa, sa druge. Sve drugo je namenjeno albanskim institucijama

BEOGRAD - Kad legne prašina oko izbora u Srbiji, staru-novu vladajuću ekipu će sačekati i bajati neraščišćeni odnosi sa brojnim autoritetima na Kosmetu. S tim što će tih „autoriteta“ biti za jedan više nego danas, pošto, bar prema Ahtisariju, 15. juna stupa na dužnost i Euleks. Tada kreće i novo „vreme smutnji“, s obzirom na to da tim EU i Unmika radi na dodatnom prelaznom periodu, neophodnom pošto se pokazalo da je bez nove rezolucije SB UN veoma teško preneti nadležnosti sa UN misije na EU. Tako će od sredine juna, prema rečima Dušana Janjića iz Evropskog pokreta u Srbiji, na Kosmetu delovati Euleks, Unmik i kosovske institucije.

Šta će raditi misija EU, koja se trenutno nizašta ne pita? Ona preuzima tzv. drugi stub Unmikovih nadležnosti koji je u poslednje četiri godine doživeo „veliku transformaciju“ u smislu da su u Vrhovnom sudu postavljene međunarodne sudije. Taj stub čine i međunarodni policajci, a u funkcijama Euleksa postoji i „vizija o stručnoj pomoći za sudstvo“. Reč je o ukupno 3.000 ljudi podeljenih u civilni i policijski sektor koji će „kontrolisati vladavinu prava i pomoći u reformi sistema bezbednosti“.

- Ali, kad pažljivo pročitate dokument o Euleksu, vidite da je to pravna konfuzija. Trebalo bi da postoji savet koji će odlučiti kada Euleks prestaje da deluje. Ali postoji i Međunarodna upravljačka grupa na čijem je čelu Piter Fejt. Kako nema jasnog pravnog osnova misije, odnosno nema rezolucije SBUN, dolazi do mešanja odrednica Ahtisarijevog plana i prava visokog predstavnika EU Havijera Solane da direktno odlučuje. Problema je još. Prema planu Evropske komisije, Euleks ukida Unmik, ali to ne može da se desi jer nema odluke SB. U Unmiku su dve struje, jedna vezana za Brisel koja radi na ukidanju Unmika i druga vezana za generalnog sekretara UN koja traži da se delovanje misije produži do donošenja nove rezolucije - kaže Janjić.

Šta dobijaju kosovske institucije? „Ustav Kosova“ preuzima od Unmika praktično sve, s tim da u prelaznom periodu postoji i Euleks. „Četvrti stub“ Unmika je zato najinteresantniji. Držala ga je EU i bavila se ekonomijom, infrastrukturom, vlasništvom, privatizacijom, carinom, kontrolom sistema plaćanja. EU je sama odlučila da da „zatvori radnju“ 15. juna i preda ove nadležnosti direktno kosovskim institucijama. Šta će biti sa Kforom kao „trećim stubom“? „Ustav Kosova“ predviđa njegovo ukidanje. Ostaje samo NATO, koji je i do sada bio deo Kfora, a povlače se zemlje koje su van Alijanse: Emirati, Švajcarska i Švedska, koja je do sada bila u Gračanici. Umesto nje bi trebalo da dođe irski bataljon.

Od Srbije zavisi „prvi stub“, odnosno Oebs, koji se bavio procesom demokratizacije. Kosovo nije član Oebsa i ostanak te organizacije je moguć samo uz saglasnost Beograda. Nastavili bi da rade na kontroli izbora, unapređuju civilni sektor i promovišu ljudska prava. A šta ostaje Unmiku?

- Nešto malo činovnika koji će podnositi izveštaje generalnom sekretaru UN i održavati vezu između Beograda i srpskih enklava sa jedne strane i Euleksa sa druge - kaže Janjić.