ponedeljak 29. oktobar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Novi gradski kardio centar

KBC "Zemun" spreman za dužnost centra za bolesti srca

Novi gradski kardio centar

Ukoliko Ministarstvo zdravlja proceni da je potrebno formirati još jedan kardiohirurški centar u Beogradu, mi smo spremni da preuzmemo ovu odgovornu ulogu, kaže prof. dr Ivo Berisavac, direktora KBC "Zemun"

KBC "Zemun" oduvek je bio poznat po vrsnim kardiolozima i pažnji koju su poklanjali svojim pacijentima. Od marta meseca ova ustanova je napravila još jedan korak u pravcu kompletnog zbrinjavanja bolesnika, uvođenjem intervente kardiologije. Prema rečima prof. dr Ive Berisavca, direktora ove zdravstvene ustanove, iako je u toku kompletna rekonstrukcija KBC "Zemun", osoblje se trudi da to njihovi pacijenti što manje osete.

- Trenutno radimo sa 50 do 60 odsto kapaciteta i tako će biti sve do aprila meseca naredne godine kada će radovi u potpunosti biti završeni. Kada je reč o kardiologiji, oformili smo jedinicu interventne kardiologije, a ukoliko Ministarstvo zdravlja proceni da je potrebno formirati još jedan kardiohirurški centar u Beogradu, mi smo spremni da preuzmemo ovu odgovornu ulogu - kaže dr Berisavac za Glas.

Po završetku obnove bolničkog kompleksa u Zemunu, na kardiološkom odelenju moći će da se hospitalizuje 45 bolesnika, a u planu je prijem mladog stručnog kadra koji bi zajedno sa postojećom ekipom  činili tim za urgentne intervencije koji će biti 24 sata na raspolaganju svojim pacijentima.

NAJSTARIJA BOLNICA BALKANA

Prva zgrada Zemunske bolnice sagrađena je davne 1784. godine. Posle toga trebalo je da prođe 107 godina da osvane novi objekat koji i danas stoji na svom mestu i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da ova ustanova s pravom nosi epitet najstarijeg bolničkog centra na Balkanu.

PREGLED BEZ UPUTA

Svrha centra za bol u grudima jeste optimalno zbrinjavanje ovih bolesnika, čime bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi bolničkog lečenja. Svi sugrađani koji osete bol u predelu grudi ili tegobe koje ih navode na sumnju da imaju neko od srčanih obolenja moći će bez uputa da dođu u centar, gde će im lekar odmah uraditi EKG, eho srca ili CT. Ako se utvrdi da pacijent zaista ima tegobe koje se moraju bolnički lečiti biće odmah hospitalizovani na kardiološkom odelenju KBC "Zemun".

INTERVENTNA KARDIOLOGIJA

Interventna kardiologija je kardiološka disciplina u okviru koje specijalno obučeni kardiolozi uz pomoć katetera, koji se preko arterija nogu ili ruku uvode u krvne sudove srca, snimaju srčane arterije i ukoliko  je to potrebno rade intervencije, balon dilatacije i ugradnju stentova. Na ovaj način se do tada suženi krvni sudovi srca ponovo čine prohodnim i uklanjaju ili smanjuju tegobe bolesnika sa anginom pektoris.


- Iako radimo samo u jednoj smeni, od 15. marta ove godine uradili smo preko 800 intervencija i ugradili više od 200 stentova. Naš najstariji pacijent ima 88 godina i dva dana posle naše uspešne intervencije pušten je kući. Uz podršku Sekretarijata za zdravstvo formiraćemo centar za bol u grudima, koji bi bio prvi centar takvog tipa na ovim prostorima - rekao nam je šef Sale za kateterizaciju srca i programa urgentne kardiologije dr Aleksandar Nešković. On ističe da, sa svojom opremom, KBC "Zemun" stoji uz rame sa evropskim medicinskim centrima.

- Zaista imamo savremenu opremu iz oblasti kardiologije. Nešto malo što nam trenutno nedostaje dobićemo od Grada u skorije vreme. Kada je reč o materijalima koji se koristi prilikom naših intervencija on je na svetskom nivou, tako da naši pacijenti mogu dobiti identičnu uslugu kao u bilo kom bolničkom centru u Evropi - izjavio je dr Nešković.

Trenutne liste čekanje koje se odnose na interventnu kardiologiju u KBC "Zemun" nisu duže od nekoliko nedelja. Onog trenutka kada rekonstrukcija bude završena ovaj bolnički centar s pravom će moći da se nazove "urgentnim centrom sa druge strane mosta".