subota 29. septembar 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Fali mi klan, al’ neću da se kurvam!

INTERVJU: Miroslav Nikolić, favorit za mesto selektora

Fali mi klan, al’ neću da se kurvam!

Dobra je ideja da mi Vukoičić bude pomoćnik. Ne znam šta bih još trebalo da uradim da me neko uzme u obzir za mesto u KSS?! Osvojio sam, bre, sve što jedan trener može da osvoji! Mogu da prebrodim kvalifikacije i plasiram se na EP 2009. godine. Mogu da vratim srpsku košarku u sam vrh!

Favorit „broj jedan“ za komandu nad košarkaškim „orlovima“ smatra da je obaveza i čast da se kandiduje za selektora nacionalnog tima, ali se pribojava da će klanovi, koji vladaju u srpskoj košarci, lobirati za druge kandidate! Ako postane šef struke, Miroslav - Muta Nikolić takođe ističe da je dobra ideja da reprezentaciju vodi u tandemu sa Vladom Vukoičićem i da ima načina da vrati dojučerašnji nacionalni ponos na staze stare slave, objašnjavajući da će radikalno promeniti unutrašnju organizaciju i odnose između trenera i igrača.

- Nije sporna moja želja da budem selektor nacionalnog tima. Smatram da je čast i obaveza da pomognem. Međutim, imam još godina dana ugovora sa Hemofarmom, tako da mnogo toga zavisi od kluba, a treba sačekati i da Savez objavi kriterijume. Cenim rukovodstvo Hemofarma, Miodrag Babić je dao puno toga srpskoj košarci i ne bih voleo da ga izdam - kaže za Glas Miroslav Nikolić.

Javnost ima svoju dobitnu kombinaciju - Nikolić prvi trener, Vukoičić pomoćnik. Koliko je to realna opcija?

- To je dobra ideja. Vreme je da naši treneri dobiju šansu. Ne znam šta bih još trebalo da uradim da me neko uzme u obzir za mesto u KSS?! Osvojio sam, bre, sve što jedan trener može da osvoji! Pet godina sam bio pomoćnik Željku Obradoviću. Sve njegove titule su i moje! Imam titule sa klubovima u onoj drugoj Jugoslaviji. Doneo sam zlato prošle godine sa generacijom koja je proglašena perspektivnom, ali i ove godine sa generacijom koju su svi unapred otpisali kao gubitničku. Šta još da uradim?!

Kažu da je iskustvo rada u inostranstvu prednost?

- Šta su ti treneri iz inostranstva? Vanzemaljci? Mnogi pametuju, a niko neće da preuzme odgovornost na sebe. Zašto se Maljković ne kandiduje?! Izazivam ih sve, neka odaberu igrače, to ću isto i ja da uradim, pa da vidimo ko će imati više uspeha. Majstore, imam mnogo bolji uvid, mnogo bolje vidim naše igrače od ovih iz inostranstva.

Ko bi mogao da vam bude najveći protivkandidat?

VASPITANJE PRE TALENTA

Prozvani ste da prošle godine na EP za mlade niste vodili Miloša Teodosića, a da je Dragan Labović bio tek 12. igrač?
- Svi znaju o čemu se tada radilo. Nema veze što je neko talenat, ako nema ponašanje kako treba. Evo i Moka je sada u Španiji prozvao Teodosića. Labović je na pripremam došao sa desetak kilograma viška. Svi smo se trudili da ga pripremimo na pravi način, a on je imao neozbiljan pristup. Majstore, pa valjda ti moraš da se potrudiš najviše za sebe, a ne drugi.

- Ne znam za koga će drugi da „vuku“. Nisam kurva i neću da se kurvam kao neki iz srpske košarke. Nemam nikakav klan iza sebe i to je moj nedostatak.

Ko čini, odnosno predvodi te klanove?

- Ne znam i ne zanima me. Radim svoj posao profesionalno. Jedan od onih koji drmaju srpskom košarkom je Duško Vujošević. Napravio sam, bre, mnoge igrače, ali nemam marketing kao Vujošević. Ja sam uveo Milenka Tepića sa 15 godina u prvi tim! Dao mu šansu, a sada se svi pozivaju na njega. Isto sam uradio u Hemofarmu sa Bakićem, Stefanom Markovićem, Bobanom Marjanovićem.

Dobro, ukoliko se slože sve kockice i Miroslav Nikolić postane selektor, šta košarkaška javnost može da očekuje?

- Mogu da napravim sve! Mogu da prebrodim kvalifikacije i plasiram se na EP 2009. godine. Mogu da vratim srpsku košarku u sam vrh! Ja ću da napravim red i disciplinu kakvu zaslužuje seniorska reprezentacija. Kod mene je kao u vojsci - zna se kada je vreme za doručak, ručak, večeru. Zna se kada su treninzi, kada se odlazi na spavanje! Nema splavova, skandala, pecanja, izleta! Mora da postoji neko normalno ponašanje svih koji su u tom timu, od stručnog štaba do igrača.

Da li time aludirate na dešavanja tokom priprema i na EP, kada se ispostavilo da selektor Slavnić nije imao dovoljno autoriteta nad igračima?

- Cela zemlja zna šta se dešavalo tih dana. Svi znaju kako su igrači „napušavali“ Slavnića kad ih je menjao. Kod mene to burazeru ne prolazi. Neću da dozvolim da mi ekipa liči na „četničku družinu“, kako su nas opisali u Španiji. Niko u košarkaškom svetu ne priča o našoj igri, nego o ponašanju.

Da li vas zato prati glas da ste „tiranin“?

- To su podmetanja onih koji drmaju srpskom košarkom. Ja svima srce dajem. Pitajte igrače koje sam trenirao. Majstore, kod mene pojedinačne fore ne prolaze. Nije, bre, ovde samoupravljanje, mora da se zna neki red! Ne može neko da mi glumi NBA zvezdu! Ako mi neko priđe i kaže „ja sam iz NBA“, sa željom da ima neke privilegije, istog trenutka ću mu reći „majstore, vrati se tamo“. Kod mene važi princip „svi za jednog, jedan za sve“. Za mene su igrači na terenu robovi, ali su van parketa gospoda! - poručio je Nikolić.

Komentari

Ovako govori covek koji ume "robovski" da se podredi svome poslu. ( ocigledno po Nikolicevim rezultatima ) Da se razumemo, nije to Nikolicev ni izum ni recept. Recept koji on praktikuje puno je stariji od kosarke.Nikolic ga samo dosledno i uspesno provodi. Slavnic je napravio veliki korak. Otpoceo je ono sta je bilo neminovno. Stao je u kriticnom trenutku iza onoga sto mnogi "profesionalci" nisu zeleli ili mogli da ucine. Izasao je na megdan ! Izgubio je, ali i zapoceo najtezi posao u kosarci, a to je stvaranje nove reprezentacije. Ja mu se divim na hrabrosti u odluci da svoj integritet podari prelomnim naj tezim trenutcima nase kosarke. No, sada je red na Nikolica, koji ume " disciplinu kao
princip" da pretvori u dragocenog i trajnog saveznika.
sa postovanjem
Jovan III

Svaka cast Muto za karakter.Hrabro I iskreno. Ocigledno je da su Divac I Savic dali vetar u ledja svima kojima je do SRPSKE kosarke!!