sreda 29. avgust 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Obećavam da ću odrasti

Kvoterbek Atlante Majkl Vik priznao krivicu za organizovanje ilegalnih borbi pasa

Obećavam da ću odrasti

Kvoterbek Atlante i jedan od najboljih igrača američkog fudbala (NFL) Majkl Vik priznao je da je kriv za organizovanje ilegalnih borbi pasa i prema sporazumu o priznanju krivice mogao bi biti osuđen na 12 do 18 meseci zatvora. Vik je priznao da je pomogao pri usmrćivanju šest do osam pit bul terijera, koji su bili korišteni u borbama, kao i da je obezbeđivao novac za klađenje u borbama, iako se on nije lično kladio niti je delio dobitke.

Izricanje presude zakazano je za 10. decembar, a sudija Hadson je rekao kako on neće biti vezan odredbama prema sporazumu o priznanju krivice, tako da bi mogao da izrekne i maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

- Kajem se zbog svojih postupaka, izvinjavam se navijačima i komesaru NFL Rodžeru Godelu i preuzimam odgovornost za ono što sam učinio, jer su borbe pasa užasna stvar. Izvinjavam se mladima kojima je Majkl Vik idol, jer je ono što sam radio vrlo nezrelo... To znači da moram da odrastem i postanem bolji kao osoba - rekao je u prvom obraćanju medijima posle priznanja Vik, koji će zbog suspenzije NFL na neodređeno vreme izgubiti oko 100 miliona dolara.

Afera oko ilegalnih borbi pasa otkrivena je u aprilu kada je u okviru policijske istrage jednog Vikovog rođaka zbog posedovanja droge, izvršen pretres igračevog imanja, i tom prilikom je pronađeno više od 60 pasa i oprema koja se koristi u borbama pasa.

Istragom je utvrđeno da su ilegalne borbe pasa u SAD raširene među afro i latinoamerikancima, a na klađenju i premijama godišnje se okrene više od milijardu dolara.