utorak 29. april 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Zvezda, zašto da ne?

Božidar Maljković ostavlja mogućnost da preuzme uskoro „crveno-bele“

Zvezda, zašto da ne?

Ja sam profesionalac i nemam ništa protiv da ponovo dođem u Zvezdu. Tamo sam proveo šest godina i uzimao neku platicu. Neću da govorim o aktuelnim dešavanjima, jer bi me neki pogrešno protumačili, ističe Maljković

Nema mira trofejni trener Božidar Maljković ni u danima kada zvanično ima „otvoreni prostor“ u radnoj knjižici. Doduše, Boža na prijateljskoj bazi radi kao savetnik Slobodana Klipe u FMP Železniku, a nije propustio priliku ni da u LJubljani pogleda finalni turnir NLB lige. Logično pitanje za Maljkovića je da li namerava da se u potpunosti vrati u srpsku košarku.

- Možda se vratim već sledeće godine ako budem imao ponudu koja odgovara mojoj prošlosti i mom imenu. Samo pod tim uslovom, u suprotnom ću čekati, makar i dalje bio bez angažmana. Ovo što radim u FMP je neko moje zadovoljstvo. Lepše se osećam kad odradim trening, nego kada sedim kod kuće. Tako je bolje za moje zdravlje.

Stara ljubav zaborava nema, tako je i u slučaju Maljkovića i Crvene zvezde, iako iskusni vuk potencira priču o profesionalizmu...

- Ja sam profesionalac i nemam ništa protiv da ponovo dođem u Zvezdu. Išao bih i u Cibonu, u Skoplje, ali moram da vidim projekat koji mi odgovara. To je jedini uslov.
Član Stručnog saveta KSS je upoznat sa dešavanjima na Malom Kalemegdanu.

- Sve to mi teško pada. U Zvezdi sam proveo šest godina i uzimao neku platicu. LJudi su to sigurno zaboravili. Neću da govorim o aktuelnim dešavanjima, jer bi me neki pogrešno protumačili. Imaju ljudski potencijal, neka se bore i neka to sami urade. Dugo sam bio odsutan i u ovom trenutku ne mogu da slažem kockice.

KRSTIĆ ZA BOLJU SRBIJU

Reprezentacija Srbije na leto započinje novu eru, igraće u kvalifikacijama za EP.
- Optimista sam što se tiče naše reprezentacije, ali neće biti lako. Ako za Srbiju zaigra Nenad Krstić, to će biti drugi tim. Ali, problem je što nemamo super zvezdu, jer taj igrač bi na svakoj utakmici morao da daje po 30 poena, koliko su davali naši veliki igrači. Ovaj nedostatak možemo da anuliramo kolektivnim pristupom.


Maljković je svojevremeno bio veliki pobornik Jadranske lige i za razliku od mnogih ostao je dosledan u svom stavu.
- Vlada Stanković je rekao da sam otac Jadranske lige i ja to očinstvo potvrđujem. Pobornik ovog takmičenja sam još od rata. NLB liga je jedina prihvatljiva opcija, jer je košarka igra velikih integracija. Kada bi FMP prodao 40 igrača da mu nije bilo Jadrana. Pitao sam to Čovića, šta bi uradio preko srpske lige. I Partizan je ojačao u ovom takmičenju.
Prijatelj sam sa ljudima koji su šefovi evropske košarke i znam da oni podržavaju ovaj projekat i sve će da urade da NLB liga još više zaživi.

Protivnici regionalne lige tvrde da NLB liga šteti razvoju centara u Srbiji.
- Koji se to centri gube? Dve decenije sam radio u srpskim ligama i niko bolje ne poznaje situaciju od mene. Ti što pričaju nemaju pojma. Kada je Niš bio košarkaški grad? Sada se navodno preko Jadranske lige uništavaju takvi centri. Da li da igramo takmičenje na kojima na utakmice dolaze rođaci košarkaša i imaju budžet od 30.000 evra? Neka neko od pametnih da bolje rešenje, pa da igramo srpsku ligu.

Međutim, veliki minus za jadransku ligu je što nema prohodnost u Evroligu.
- Naredni period ću da iskoristim da razgovaram sa čelnicima Evrolige, pre svih sa Đordijem Bertomeuom, koga sam lično doveo u Beograd, da ne bi naša delegacija išla tamo. U razgovorima sa njim videću šta može maksimalno da se da Jadranskoj ligi. Ubeđen sam da će ovo takmičenje dobiti mesto u Evroligi - zaključuje Maljković.