utorak 29. april 2008.
RSS
• Ljudi i događaji •
Početna > Ljudi i događaji > Šljivovicom tekla šljivovica u potocima

Reporter Glasa obišao Prvi sajam domaće rakije na Zlatiboru

Šljivovicom tekla šljivovica u potocima

U našem selu ljudi piju rakiju umesto vode, a jadan je svaki oji ne pije i kome se ne pije. Ja kad sam oran mogu dok si eko - šta bi, da popijem litar ljute. A kako i da ne pijem kad je naše selo rodno mesto rakije šljivovice i kad se u svakoj ući u selu peče rakija - pričao je Dobrosav Ninčić

Pošto su još krajem prošle godine pred strogom komisijom Evropske unije, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, uspeli da dokažu da je u njihovom selu prva domaća šljivovica ispečena još daleke 1868. godine, pa su na osnovu toga dobili geografski sertifikat, a rakija iz Šljivovice postala prvi zaštićeni domaći brend, u selu pod Zlatiborom juče su u čast rakije napravili pravu - svečanost. Na više mesta u selu podložili su kazane, nasuli unutra džibru, drugi domaćini doneli su u centar Šljivovice „dvokilke“ i balončiće od pet ili desetak litara mučenice, pa je čitavog dan rakija selom i iz kazanskih lula i iz čašica i iz flaša tekla u - potocima.

Drugi su, jer dobra rakija, bila ona ljuta ili meka, šljivovica ili kruška, ne ide bez mezetluka, podložili vatre, pekli jagnjiće i prasiće i jednog čitavog ogromnog vola. A u celoj sajamskoj gužvi daleko najteže, ili - najlakše, bilo je članovima šestočlanog stručnog žirija na čelu sa Kostadinom Mihailovićem, koji su morali da isprobaju i ocene ravno 87 uzoraka izloženih rakija, sedamdesetak proizvođača iz zlatiborskog sela koje je po rakiji šljivovici i dobilo ime.

Vatru ispod prvog kazana na Prvom sajmu domaće rakije u Šljivovici potpalio je Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibora, koji je rodom iz jednog od susednih sela, pa se i sam razume u rakiju i kazane, naglasivši da je cilj manifestacije da prezentuje turističke potencijale Šljivovice, a i da pripomogne u brendiranju domaće, srpske šljivovice.

- Očekujem da će ova manifestacija postati tradicionalna, da će već iduće godine ovde biti proizvođači rakije iz čitave Srbije - rekao je Đurić, dok su posetioci, prvi gosti i domaćini izvirivali iza tabarke i zagledali kad će mučenica proteći.

Ubrzo se oko kazana prvo zapušilo na sve strane, ljuti dim naterao je suze na oči ljubiteljima kapljice, onda je sve zamirisalo na rakiju, posle četrdesetak minuta kazan je, na opštu radost svih prisutnih, konačno protekao.


- Za ovu sezonu do sada sam ispekao više od 300 lampeka, što je oko hiljadu litara ljute rakije. Sve je šljiva madžarka, ispečena po receptu starom više od jednog veka, i sve se to, Bogu hvala, popije u zdravlju i veselju - pričao je kraj kazana domaćin Vladan Kostadinović iz Šljivovice.

Osim što peku odličnu rakiju i što - žive u selu koje po rakiji nosi ime, u Šljivovici se ponose i - naširoko i nadaleko poznatim umetnicima. Juče su, dok su jedni obilazili kazane i ražnjeve sa jagnjićima, drugi meštani sela i gosti požurili da u lokalnoj školi obiđu - slikarske i vajarske izložbe. Akademska slikarka Jelena Tijanić, koja je rodom iz Šljivovice i koja je što samostalno što sa kolegama izlagala širom Srbije, predstavila je svoje slike, a ništa manje posetilaca nije videlo izložbe skulptura Vladimira Mitrovića i Miladina Lekića. Drugi meštani, sa ne manje umetničkog dara, predstavili su svoje rukotvorine, vezene i pletene radove...

Ipak, čitavog dana u Šljivovici sve se oko rakije vrtelo.
- U našem selu ljudi piju rakiju umesto vode, a jadan je svaki koji ne pije i kome se ne pije. Ja kad sam oran mogu dok si reko - šta bi, da popijem litar ljute. A kako i da ne pijem kad je naše selo rodno mesto rakije šljivovice i kad se u svakoj kući u selu peče rakija - pričao je nasred sela, kraj ražnja sa pečenim volom, meštanin Dobrosav Ninčić.

Malo dalje, Milovan Luković pazio je na kazan iz kog je, kroz lulu, tekao dobar mlaz rakije, a gosti punili čašice pravo ispod lule, ne mogavši da sačekaju da se rakija malo - ohladi.
- Kod nas, rakija je i piće i lek, služi se i na sahranama i na svadbama. Kad idemo u komšiluk, u prijatelje, rodbini da čestitamo srećan događaj, rođenje, ženidbu, venčanje, obavezno nosimo zakićenu flašu rakije. U mojoj kući rakija se peče od kako znam za sebe, i, nema boljeg mesta od Šljivovice za takmičenje proizvođača rakije - pričao je nasred sela Milovan.

Uz čašicu i ražnjeve, u Šljivovici juče su svirali i trubači, takmičili su se zdravičari, a iza podneva počeo je seminar za proizvođače sa zadatkom da ih upozna sa zahtevima EU u proizvodnji rakije.
Članovi žirija rakije su ocenjivali do kasno popodne, kada su meštani krenuli kućama sa medaljama, a gosti su, listom, iz sela odlazili sa barem - flašom od litra rakije u kesi ili u džepu. Cena je od 300 do 1.500 dinara, mada, mnogi nisu ni pitali za cenu.