utorak 29. april 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Kao simbol minulih vremena

„Rokopisi“ Petra-Pece Popovića predstavljeni prošle nedelje u Madlenijanumu

Kao simbol minulih vremena

Knjiga „Rokopisi“ novinara Petra Pece-Popovića „Rokopisi“ predstavljena je prošle nedelje u zemunskom Madlenijanumu.

Ta knjiga, kako i samo ime kaže, su rok spisi doajena muzičkog novinarstva Pece Popovića, odnosno članci i fotografije u izboru samog autora. Ovo štivo se ne bavi istorijom, niti kritikom rok-muzike, već odslikava kako potkulturu rokenrola Popović doživljava i živi. Obraćajući se gostima, autor je pomenuo vrsne kolege sa kojima je sarađivao kao urednik časopisa „Džuboks“ i „Rok“ i zahvalio svima koji su ga podstakli da „Rokopise“ objavi.

U promociji knjige učestvovali su i Nikola Karaklajić, Dušan Bataković, Milan Vlajčić i Slobodan Konjović. Mlađoj generaciji bilo je naročito interesantno da čuje kako je 60-ih godina prošlog veka rok muzika uvedena na naše prostore i kako su tadašnje socijalističke vlasti na nju reagovale.

Gudački kvartet „Intermezzo“, Zvonimir Đukić-Đule, Divna LJubojević i flautistkinja Vasilisa Medojević, izveli su na kraju ovog događaja pesmu Bitlsa „Yesterday“, kao simbol minulih vremena: zemlje koje više nema, ploča i gramofona nestalih pod naletom digitalnih uređaja i muzičara koje su zamenili kompjuteri.