utorak 29. april 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Hrvatska nas tuži za svoje zločine i proterivanje Srba

INTERVJU : Dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida

Hrvatska nas tuži za svoje zločine i proterivanje Srba

Hrvatska tuži Srbiju za zločine u Slavoniji, Srpskoj Krajini, pa čak i za progon Srba iz Krajine! Tužba neće biti povučena, a podizanje protivtužbe zavisi od političke spremnosti Beograda

Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za kraj maja raspravu o nadležnosti tog suda po tužbi koju je Hrvatska podnela pre devet godina protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije za navodno kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Profesor dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida, u razgovoru za Glas javnosti upozorava na opasnost zbog toga što Srbija još nema protivtužbu koja bi omogućila dokazivanje kontinuiteta hrvatskog genocida nad Srbima od 1941. do 1995. godine.

Upozoravali ste da je pitanje vremena kada će Hrvatska aktivirati tužbu i da Srbija, kao pravni naslednik SRJ, nije podnela protivtužbu. Kako to komentarišete?
- Pravni agent Srbije ambasador Radoslav Stojanović tvrdio je da će se pitanje tužbe rešiti sa Vladom Hrvatske „diplomatskim putem“. Stojanović je izrazio očekivanje „da će sud odbiti tužbu Hrvatske jer nije nadležan za spor koji je predmet tužbe“. I profesor Tibor Varadi će zastupati u Hagu stav da „to nije meritorno suđenje po tužbi, već samo proceduralna rasprava da li je Sud nadležan ili ne“. Tako su uvaženi profesori tvrdili i u vezi sa nenadležnošću Međunarodnog suda pravde u odnosu na tužbu Bosne i Hercegovine! I tada su govorili da će spor biti rešen diplomatski, a nije.

Šta sadrži hrvatska tužba?

- Obratio sam se Međunarodnom sudu pravde u Hagu i dobio potpun tekst tužbe Hrvatske protiv Jugoslavije (Srbije). Sa zaprepašćenjem sam dobio odgovor da Hrvatska tuži Srbiju za zločine hrvatskih oružanih jedinica - za genocidnu operaciju „Bljesak“ u Slavoniji, za zločinačku genocidnu operaciju „Oluja“ u Krajini, pa čak i za progon Srba iz Krajine, što svakako spada u kategoriju „verovali ili ne“.

A šta je sa hrvatskim zločinima?
- Umesto da Jugoslavija (Srbija) odmah, još 1999. godine, kada je Hrvatska podnela tužbu, tuži Hrvatsku ne samo za zločine genocida na području Slavonije i Republike Srpske Krajine, već i za brojne druge genocidne militarističke akcije hrvatske vojske na području Bosne i Hercegovine i Republike Srpske - „Una-Drina“, „Maestral“, „Južni potez“, „Ozren“ i mnoge druge - Jugoslavija, odnosno Srbija, ne podnosi čak ni protivtužbu!

TUŽBA I ALBANACA?!

- Prva optužba protiv Srba pisana je 1998. godine za navodne zločine genocida nad Albancima na Kosovu i Metohiji, jer je sa Kosmeta trebalo da otpočne razbijanje jugoslovenske države. Posle svega, ne isključujem mogućnost da se pokrene i ovaj postupak, odnosno da se i ova tužba aktivira! A da li iko u Srbiji radi na sastavljanju tužbe?! Mnogo ranije sam postavio pitanje genocida Albanaca nad srpskim i nesrpskim stanovništvom. Glas javnosti upravo objavljuje feljton „Zločini albanskih terorista 1995-1988. godine“. Noam Čomski, koga NJujork tajms naziva „vodećim intelektualcem“, piše o albanskom genocidu nad Srbima! - ističe Milan Bulajić.


Protivtužba bi omogućila dokazivanje kontinuiteta hrvatskog genocida nad Srbima u „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ (sistem ustaških logora genocida Jadovno, Jasenovac i drugi) i savremenoj hadezeovskoj državi (Gospić, Koranski most, Bjelovar, Medački džep, Maslenica, Sisak, Lora...).
Ovih dana je Dane Lastavica, izbeglica iz Gospića, objavio knjigu „Bezdane jame Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine“ u kojoj je dokumentovano opisano čak 328 jama „ždernjača“, 78 bunara, septičkih jama i drugih stratišta u koje su bacani Srbi. Takođe, nedavno je i Amnesti internacional ukazao Evropskoj uniji da Hrvatska ne radi dovoljno na utvrđivanju hrvatskih zločina nad Srbima izvršenih u periodu 1991-1995. godine. Štaviše, Hrvatska podiže brojne optužbe protiv izbeglih Srba (4.625 optuženih), koji ne smeju da se vrate u svoje domove.

Hrvatski zvanični popis stanovništva 2001. godine pokazuje da je broj Srba kao konstitutivnog naroda, sa 37, odnosno 12 odsto, spao na svega 4,7 odsto, što predstavlja ostvarenje Tuđmanovog genocidnog programa da u Hrvatskoj na sme biti više Srba od 3 do 6 procenata. To predstavlja dovršenje genocidnog kleroustaškog programa Pavelićeve NDH.

Da li je sada prekasno za protivtužbu?
- Zavisi od političke spremnosti. Podsetiću da je na protivtužbi muslimanske BiH dve godine radila grupa eminentnih međunarodnih pravnika, među kojima i moja malenkost. To je bila dokumentovana tužba za zločine nad pravoslavnim Srbima, dokazivanje neistinitih optužbi protiv Srba. Ova protivtužba je povučena odmah po dolasku DOS-ovog režima na vlast. Ali, povlačenje nije bilo uslovljeno da i muslimanska strana povuče tužbu, pa je njihova tužba aktivirana bez naše protivtužbe. Isto se dešava i sada.

Pravni zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde Ivan Simović ocenio je „da bi Hrvatska trebalo da odustane od tužbe protiv SRJ pod uslovom da svoje zahteve ostvari vansudskim putem“. Da li očekujete povlačenje tužbe?
- Ne! Da je Hrvatska nameravala, već bi je povukla. I predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da niko u Hrvatskoj nema pravo da povuče tužbu. Podsetiću da je Mesić, prilikom gostovanja na beogradskoj televiziji, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića izjavio da „Srbi treba da priznaju genocid u Srebrenici“, a što se tiče masovnog ubijanja i proterivanja Srba u Republici Srpskoj Krajini, kaznene genocidne ekspedicije hrvatske soldateske „Bljesak“ i „Oluja“ su bile „zakonite akcije hrvatskih branitelja za povraćaj uzurpiranih teritorija“. Predsednik Tadić se za vreme uzvratne posete Zagrebu javno „ispričao“ (izvinio) za zločine koje su Srbi izvršili nad Hrvatima. Hrvatski mediji su bili nezadovoljni ovom izjavom, tražili su da Tadić putuje u Vukovar i da se tamo, kao u Srebrenici, pokloni hrvatskim žrtvama. Takođe, važno je istaći da je Vlada Srbije podržala izbor Hrvatske za nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!

Zamišljam kako će neko izaći pred Međunarodni sud pravde u osnovanoj odbrani Srbije od optužbi za zločine genocida, posle službenog izvinjenja šefa države Srbije za izvršene zločine nad Hrvatima i posle podrške Hrvatskoj za izbor u SB UN?!

Ako Hrvatska ne povuče tužbu, kakvu odluku Međunarodnog suda pravde očekujete? Da li će se oglasiti nenadležnim?
- Ne verujem.

Ključne reči: