utorak 29. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Divljanje terorista po Metohiji

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (22)

Divljanje terorista po Metohiji

Šiptari su u proleće 1998. godine počeli da izvode sinhronizovane apade na pripadnike MUP-a Srbije

O divljanju terorističkih bandi tih dana u ovom delu Metohije novinar Jedinstva Srboljub Živković je 26. marta 1998. godine, između ostalog, napisao:

„Najverovatnije sa istom terorističkom grupom pripadnici MUP Srbije imali su posla i u noći između 21. i 22. marta u šumi kod sela Batuša u opštini Đakovica. Tamo je, kako je zvanično saopšteno, pronađeno sedam limenih sanduka u kojima je bilo preko 4.000 metaka, kalibra 7,62 mm, dosta okvira za automatske puške i vojne opreme. Sve to takođe potiče iz arsenala albanske vojske.

Kako saznajemo, okršaj sa teroristima nastavljen je u selu Rzniću, u dečanskoj opštini. U jeku puškaranja sa teroristima, na mestu obračuna našao se i automobil sa stranim novinarima koji su, da i to kažemo, na volšeban način mnogo ranije saznali za predstojeći napad na policiju u ovom selu. Valjda u želji da budu što aktuelniji i da u svet plasiraju, po starom „dobrom“ običaju, senzacionalističke slike o „ratnom stanju na Kosovu“, oko 16.30 sati vozilo, u kome su bili izveštač AFP i nekoliko fotoreportera, našao se pod paljbom terorista. Na vozilo je ispaljeno jedna tromblonska mina, koja je eksplodirala tek metar ili dva od njega, a automobil je pogođen i sa više hitaca iz automatskih pušaka. Na svu sreću, povređenih nije bilo. Tek tada su novinari poslušali ranije izrečeno upozorenje policije da se radi sopstvene bezbednosti vrate nazad.

ZAPLENJENO ORUŽJE

Sutradan po razbijanju terorističkih bandi, predstavnici MUP Srbije su u Prištini novinarima pokazali oružje i opremu albanskih terorista koji su zaplenjeni u selu Glođane, kod Dečana. Tom prilikom je zaplenjeno 10 automatskih pušaka kineske i ruske proizvodnje, tri mitraljeza, o kojih jedan teški, dve snajperske i dve poluautomatske puške, dve „mauzerke“, američka puška „pumparica“, osam pištolja, 10 kineskih ručnih bombi, tri mine za ručni bacač, velika količina municije, uniforme i oprema nemačke i američke proizvodnje.
Veći deo tog oružja i opreme pronađen je u kući Hiljmije Haradinaja, člana Rugovinog Demokratskog saveza Kosova. Iz te kuće je, inače, prethodnog dana otvarana vatra na patrolu MUP, kada je ubijen policajac Miodrag Otović.

Da se radi i o te kako sinhronizovanoj i dobro isplaniranoj terorističkoj akciji, o kojoj su pripadnici albanske nacionalne manjine bili obavešteni, pokazala je i slika iz Đakovice u kojoj preksinoć u centru grada nije bilo moguće videti nijedno vozilo čiji su vlasnici Šiptari. Tačno u 20.40 sati odjeknula je eksplozija ručne bombe koju su šiptarski teroristi bacili na kuću porodice Obradovića. U toj kući, u kojoj, na svu sreću, nije bilo povređenih, u trenutku eksplozije nalazilo se sedam odraslih osoba i desetoro dece. Organi bezbednosti su i u ovom slučaju munjevito reagovali i u toku potere uhvatili dvojicu albanskih terorista. Saznajemo da se radi o članovima one iste terorističke bande koja je nekoliko sati ranije izvršila terorističke napade u dečanskoj opštini i koji pokušavaju da, pred policijskom patrolom, pređu granicu i pobegnu u susednu Albaniju“.

U toj poteri za teroristima, u rejonu sela Glođane, teške telesne porede zadobili su policajci Rajko Rajković, Siniša Vidić, Vilip Raičević, Vladica Radosavljević, Miroslav Vulić i Nikola Stepanov, a lakše Milan Jeftić.

Jedan policajac je poginuo, a dvojica su teško ranjena 12. maja, oko 11 sati, u napadu na policijsku patrolu koji se dogodio u blizini sela Ratkovac, u opštini Orahovac. Ubijen je policajac Aleksandar Micić, a ranjeni su Saša Đurišić i Milivoje Zekić, sva trojica iz Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Istog dana, oko 4 sata, nedaleko od centra Prištine, izvršen je teroristički napad na patrolu policije. Policija je odmah odgovorila na vatru pa su se teroristi povukli u jednu kulu odakle su nastavili da pružaju jak otpor pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.

Za vreme pucnjave jedan policajac je ranjen, a likvidiran je terorista Isuf Hajdari iz Prištine, rođen 1940. godine u selu Prapaštica, kod koga je pronađeno oružje i municija.
Kasnijim pretresom kuće u koju su se sklonili teroristi (Kačanička ulica broj 17a) ustanovljeno je, na osnovu pronađenog naoružanja, municije, eksplozivnih sredstava i terorističke opreme, da se radi o jakoj terorističkoj bazi. Policija je pronašla više automatskih pušaka kineske proizvodnje tipa „kalašnjikov“, oko hiljadu metaka kalibra 7,62 mm, devet ručnih bombi i izvesna količina municije kalibra devet milimetara. Otkrivena je i veća količina sanitetskog materijala, noževi, vojnički dvogled, busola, više vojničkih karata Kosova i Metohije i Prištine, velika količina propagandnog materijala, kao i priručnici i skice namenjena izvođenju diverzantsko-terorističkih akcija.

Sutra: Šiptarske kuće ostaju bunkeri