utorak 29. april 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Deset bendova za deset godina

Ove godine deseti Blok rok fest u Novom Sadu

Deset bendova za deset godina

Ovogodišnji program je veoma raznovrstan, od rokabilija, preko hard roka do bluza. Naš princip je da sviraju samo gitarski i uglavnom autorski bendovi, ali to nije uvek jednostavno izvesti - rekao je jedan organizaora ove rok fešte Marko Mirković

Jubilarni deseti „Blok rok fest“ održaće se ove subote (3. maj) u parku kraj novosadske Železničke stanice, ovoga puta pod sloganom „Deset bendova za deset godina“. Najveće zvezde ove fešte biće „Partibrejkersi“ i „Ju grupa“, a osim njih, nastupiće i osam novosadskih bendova: „The groovers“, „Zona katastrofe“, „Branimir i neprijatelji“, „Groove orchestra“, „Sing sing singers“, „Watt“, „Plug’n’Play“ i „Sober paddies“.

„Blok rok fest“ je, u stvari, festival gitarskih bendova, koji je prvi put održan na tom prostoru 6. maja 1998. godine. U početku su svirali samo lokalni novosadski bendovi, ali su u poslednjih nekoliko godina počela da dolaze i značajnija imena sa domaće scene. Prema rečima Marka Mirkovića, jednog od organizatora festivala, ni ovom prilikom se neće naplaćivati ulaz. Program će početi oko 17 sati i predvođeno je da traje do tri sata posle ponoći.

- Ovogodišnji program je veoma raznovrstan, od rokabilija, preko hard roka do bluza. Naš princip je da sviraju samo gitarski i uglavnom autorski bendovi, ali to nije uvek jednostavno izvesti - rekao je Mirković agenciji Beta.

Istorijat „Blok rok festa“ traje više od deset godina i povezan je sa ekipom muzičara i „motoraša“ koja se okupljala u novosadskoj mesnoj zajednici Omladinski pokret, kraj Železničke stanice, poznatijom kao „Blok“. Oni su se, inače, tradicionalno okupljali na tom mestu na Đurđevdan, 6. maja, koja je vremenom nezvanična postala slava „Bloka“.

- Taj prvi koncert iz današnjeg ugla izgleda dosta amaterski. Naredne godine, u vreme bombardovanja, koncert je organizovan pod geslom „Stop the bombing nonj“ i dok je trajao nijedna bomba nije pala na Novi Sad, niti se čula sirena - priseća se Mirković.

Od 2000. godine, „Blok rok fest“ je počeo da dobija i pomoć gradskih i pokrajinskih vlasti i prerastao je u jedno od kultnih dešavanja svakog novosadskog proleća.

- Od 2005. godine počeli su da nam dolaze i veći bendovi, pa je tako tada nastupila „Ju grupa“, naredne „Partibrejkersi“, a prošle „Ritam nereda“. „Partibrejkerse“ i „Yu grupu“ smo pozvali ponovo, jer su oni zaslužni za stvaranje „Blok rok festa“ kao prepoznatljivog festivala - navodi na kraju Mirković.