subota 29. mart 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Berlinski kongres za rešenje srpskog pitanja

GLAS ISTRAŽUJE - O čemu će Srbija glasati 11. maja: Dr Vojin Joksimović, istaknuti Srbin u Americi

Berlinski kongres za rešenje srpskog pitanja

Apsolutnu prednost dajem platformi „U EU samo sa Kosovom“ jer ulazak u EU znači priznavanje nezavisnosti Kosova .U Beogradu postoji zabluda da se američka politika prema Srbiji promenila odlaskom Miloševića

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. maj i usred novih komplikacija na domaćoj političkoj sceni u vezi sa zbivanjima na Kosmetu, redakcija Glasa javnosti odlučila je da pokrene seriju intervjua sa javnim ličnostima u Srbiji, raznih političkih orijentacija, u pokušaju da dođe do odgovora na pitanje o čemu će, zapravo, građani Srbije morati da se izjasne na tim izborima. Koja bi za njih opcija od dve osnovne, sadržane u formulama „I Kosovo i Evropa (EU)“ i „U Evropu (EU) samo sa Kosovom“, bila korisnija i prihvatljivija? Da bi svima bilo što lakše da izvuku prave zaključke, odlučili smo se da svim našim sagovornicima postavimo - ista pitanja.


1. Kojoj biste platformi dali prednost 11. maja: „I Kosovo i Evropa (EU)“ ili „U Evropu (EU) samo sa Kosovom“?

- Apsolutnu prednost dajem platformi „U EU samo sa Kosovom“ jer ulazak u EU u postojećoj situaciji znači priznavanje nezavisnosti Kosova. Ukoliko predsednik Tadić i njegovi sledbenici istinski smatraju da je ulazak u EU jedina dugoročna opcija za Srbiju, onda im je dužnost da saopšte biračima da se Srbija mora odreći Kosova da bi eventualno postala članica. Naglasak je na „eventualno“. Srbija mora da ispunjava sve američke diktate da bi se učlanila u atlantske integracije. Samo diplomatijom, kao što Tadić obećava, ne može se promeniti stav koji je EU, nažalost, zauzela pod pritiskom Amerike. U protivnom - reč je o obmani birača.


2. Predsedniku Borisu Tadiću i dojučerašnji koalicioni partneri zameraju da unutar svoje formule „I Kosovo i Evropa (EU)“ apsolutnu prednost daje ulasku Srbije u EU. A Tadić uzvraća da su mu EU i Kosovo jednaki prioriteti. Šta je, po vašem mišljenju, prava Tadićeva pozicija i šta je u njegovom stavu dobro, a šta loše za Srbiju?

- Tadić je privrženik Vašingtona i Brisela. Želi da im se revanšira za podršku koju su mu dali za reizbor time što su naredili Albancima da odlože unilateralno objavljivanje nezavisnosti posle njegovog reizbora. U obmani birača ne vidim ništa pozitivno.

3. Imaju li pravo Tadićevi oponenti kad tvrde da će se „i Kosovo“ iz formule „I Kosovo i Evropa (EU)“ faktički svoditi na pasivno ritualno ponavljanje da Beograd ne priznaje i nikada neće priznati „državu Kosovo“, uz uzmicanje pred realnim izrastanjem druge albanske države i propuštanjem prilika da se parira i onome čemu bi i slaba Srbija mogla parirati?

- Svakako. EU je izabrala Kosovo umesto Srbije i tu nema šanse da se predomisle u doglednoj budućnosti. Jednostavno, nisu imali smelosti da se suprotstave Americi i mimo toga što je diskutabilno da li je to bilo u interesu EU. Prevagnule su velike EU nacije: Nemačka, Britanija i Francuska, pošto im je Kondoliza Rajs zapretila da imaju izbor između Amerike i Rusije. EU je imala šansu da ponudi Srbiji članstvo sa Kosovom uz uslov da Priština i Beograd spor na obostrano prihvatljiv način. Oni to, nažalost, nisu uradili. Pre nekoliko nedelja imao sam priliku da razgovaram sa grčkim ambasadorom u Vašingtonu, koji mi je rekao da je Grčka to upravo predložila, ali nije bilo prihvaćeno, pretpostavljam zbog protivljenja Amerike.


4. Smatrate li realnom Tadićevu procenu da će Srbija u EU - ako joj šanse ne pokvari „antievropski blok“ posle 11. maja - biti već za pet-šest godina i da je to za nju uslov uslova da ekonomski i državno ojača i da sačuva Kosmet?

KO JE VOJIN JOKSIMOVIĆ

Vojin Joksimović rođen je 1936, odrastao i školovao u Beogradu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, Odsek za tehničku fiziku. Emigrira u Englesku 1965, gde radi na polju sigurnosti nuklearnih elektrana. Doktorira 1970. nuklearnu inženjeriju na Imperial College pri Londonskom univerzitetu, kada je i razvio novu metodologiju za analizu sigurnosti nuklearnih elektrana putem upotrebe računa verovatnoće. Iste godine odlazi za Ameriku, gde je, između ostalog, i bio šef grupe za sigurnost i pouzdanost nuklearnih elektrana u General Atomic. Godine 1976. postaje američki državljanin i republikanac. U profesionalnoj karijeri dugoj 40 godina, napisao je više od 125 naučnih radova.
Od 1989. aktivno učestvuje u inicijativama srpske dijaspore u Americi, a bio je i predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja. Sastajao se sa vođama srpskih partija radi unapređenja demokratije u Srbiji, a održavao je i bliske kontakte sa bosanskim Srbima. Savetnik je kongresmenu Randy Duke Cunningham za balkanska pitanja.
Napisao je više od 60 članaka u američkim i srpskim medijima i održao brojna predavanja na temu sukoba na Kosovu, uključujući i predavanje u Kongresu koje je uticalo na odluku Predstavničkog doma da ne podrži Klintovovu agresiju na Srbiju. Autor Kosovo Crisis: A Study in Foreign Policy Mismanagement, a objavio je i knjigu The Revenge of the Prophet: Honj Clinton and His Predecessors Emponjered Radical Islam.

BAJKA O BOLJEM ŽIVOTU

12. Biraju li Srbi između formula „U EU po svaku cenu“ i „Kosovo (Srbija) po svaku cenu“? Može li se takav izbor izbeći, vredi li Kosmet novih stradanja cele nacije? Imaju li današnje srpske generacije pravo da se zarad „boljeg života“ odreknu najbitnije teritorije svog duhovnog i nacionalnog identiteta?
Današnje srpske generacije nemaju prava da se odreknu Kosova zarad neke bajke o boljem životu. Kosovo je Srbija, a moraju uzeti u obzir i neizvesnosti u vezi sa članstvom u EU, a i same budućnosti Unije. EU je u velikoj zapadnoj ekonomskoj krizi, koja nije fiktivna, može da se raspadne, kao i zbog suvišne ekspanzije, recimo prijemom Turske. Trebalo bi, takođe, uzeti u obzir da ulazak u EU znači gubitak suvereniteta. Birokrate u Briselu bi donosile sve važne odluke po naređenjima Berlina, Londona i Pariza koje male zemlje moraju da progutaju.

ODGOVOR DAT 1389!

13. Koga će naredne srpske generacije i nacionalna istorija proklinjati - one koji su uvereni da treba ići u EU po svaku cenu ili one koji su za Kosovo (Srbiju) po svaku cenu?
Zar odgovor na ovo pitanje nije dat na Vidovdan 1389?


- Ne smatram. Ulazak Srbije, čak iako se odrekne Kosova, za pet, šest godina je neizvestan. U EU vlada zamor povodom primanja novih članica, a pogotovo siromašnih zemalja. Nemačku košta 1,4 triliona dolara integracija sa Istočnom Nemačkom. I dan-danas troše 80 milijardi dolara godišnje na tu integraciju. Govore isti jezik, imaju istu kulturu i slično, pa mnogi se pitaju koliko će da košta integracija zapadnog Balkana i Turske. Neki smatraju da je bila greška što su primili Rumuniju i Bugarsku.

5. Ako Srbija bude u EU bar 2013. i tako istinski ojača, hoće li joj to biti dovoljno da povrati Kosmet? Koliko će Srbija time realno poboljšati svoje šanse, s obzirom na to da joj Brisel može tražiti i priznavanje „države Kosovo“, a Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija teško da su priznavale Prištinu da bi uzmakle pred Srbijom, koja će, čak i ojačana, biti evropska veličina trećeg reda?

- Apsolutno - ne. Procena je da je potrebno 33 godine Bugarskoj, a 51 Rumuniji, da dostignu životni standard 15 članica EU koje sačinjavaju jezgro Unije. Proizilazi da ekonomski Srbija ne može da ojača dovoljno za pet, šest godina i da zbog toga sačuva Kosovo. Brisel će ultimativno tražiti priznavanje Kosova. Imajte u vidu da sve zemlje jednoglasno moraju da prihvate Srbiju. Dovoljno je da jedna Holandija kaže „ne“ i to je veto. Holanđani su veliki srbomrsci. Pokojni Zoran Đinđić rekao mi je da Holanđani nisu imali nikakve simpatije za patnje srpskog naroda pod genocidnim sankcijama za vreme rata u Bosni, a pogotovu posle pada Srebrenice. NJima je čak smetala majica Milorada Čavića sa ćiriličnim natpisom „Kosovo je Srbija.“


6. Plaši li vas to što se Priština i Tirana u Vašingtonu i Briselu očito bolje kotiraju od Beograda, a samim tim i mogućnost da Priština pre Beograda uđe i u EU i u NATO i da demokratska Srbija ostane kratkih rukava i ako 11. maja pobedi Tadićeva izborno-istorijska platforma „I Kosovo i Evropa“?

- Plaši me, ali ne iz navedenog razloga, već zato što se Amerika koristi Albancima kao nekom vrstom bedema protiv Slovena, a verovatno i pravoslavlja, a pogotovu Rusa jer očigledno izazivaju hladni rat „2“ pre nego što Rusija ojača još više, s obzirom na to kolike su cene nafte. U ovom trenutku smatraju da mogu da nadigraju Rusiju i Srbiju. Sada je na Putinu da smišljeno odgovori na izazov, uz sudelovanje Srbije, Kine, Indije i Brazila i drugih zemalja koje su odbile da priznaju Kosovo.


7. Politički konkurenti i kritičari Vojislava Koštunice već zvone na uzbunu i tvrde da njegova izborno-istorijska platforma „U Evropu (EU) samo sa Kosovom“ Srbiju dodatno svađa sa EU i SAD, da joj oduzima šansu da ekonomski i međunarodno ojača i tako ojačana „iz Evrope“ povrati Kosovo u svoj ustavno-pravni poredak. Šta smatrate prednostima, a šta slabostima i minusima premijerovog „garda“?

- Kritičari premijera nisu u pravu. Od Amerike se ne može nešto pozitivno očekivati. U Beogradu postoji zabluda da se američka politika prema Srbiji promenila odlaskom Miloševića sa vlasti i da bi Amerika podržala demokratiju u Srbiji u skladu sa svojim principima širenja demokratije u svetu, pa čak i u islamskom. Džon Bolton, bivši američki ambasador u UN, rekao mi je da je američka politika prema Srbiji nepromenjena od 1992, mada se on lično s tim nije saglasio. Takođe, setimo se da su nas Amerikanci bombardovali po nalogu Tita 1944, Tuđmana i Izetbegovića 1995, albanskih terorista 1999, a sada su izvršili otimačinu Kosova. EU nije monolitna. Tu se može nešto uraditi, primarno s obzirom na zavisnost EU od ruske nafte i prirodnog gasa. Smatram da premijer dobro razume situaciju i da radi u interesu Srbije, ali njegovi bivši koalicioni partneri su mu smetali. Nejasno mi je zašto se Srbija razoružavala kada je Amerika obećala Tačiju nezavisnost u Rambujeu. Nejasno mi je i kategorično odbacivanje upotrebe vojne opcije.


8. Povećava li Srbija sa premijerovim „kontragardom“ - koliko god trenutno i u nekoliko narednih godina (i bez svoje krivice) kvarila odnose sa Briselom i Vašingtonom - šanse da u bližoj budućnosti sigurnije povrati Kosmet? Čuva li njime, kako tvrde iz DSS-a, bolje istorijsku tapiju da to učini pri promenjenom, povoljnijem odnosu snaga u svetu?

- Ne mislim da ikoga u Srbiji treba da zaboli glava zbog kvarenja odnosa sa Amerikom iz gore navedenih razloga. Oni uglavnom slede doktrinu Zbignjeva Bžežinskog da su Srbi juniori Sloveni dok su Rusi seniori. U tu svrhu Amerika je de fakto negirala ishode balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, u kome su Srbi dali milionske žrtve. Članice EU, međutim, ne treba otpisati, pogotovo ne one koje su odbile da priznaju Kosovo, ali i druge kao što je Italija, koje se mogu predomisliti. Treba primeniti Holštajnovu doktrinu i prekinuti diplomatske odnose sa Slovenijom i, recimo, Holandijom, a možda i sa Britanijom. Parnica za Međunarodni sud pravde treba da imenuje Ameriku, Nemačku, Britaniju i Francusku, a ne zemlje kao Bugarsku ili Mađarsku, koje je Amerika primorala.


9. Rizikuje li Srbija išta sa formulom „U Evropu (EU) samo sa Kosovom“, s obzirom na to da je bivši nemački ambasador u Beogradu Andreas Cobel bio neoprezno iskren i dobronameran kad je otkrio Srbima dragocenu, za njih zabranjenu, istinu da će u EU biti najranije 2025?

- Cobel je verovatno bio u pravu. Stoga je imperativno zauzeti stav da EU nije jedina alternativa za Srbiju. Srbija može da bude neutralna kao Norveška ili Švajcarska kao deo opcije „u se i u svoje kljuse“. Ne tvrdim da je Srbija u istom položaju jer Norveška ima naftu i prirodnog gasa, Švajcarska bankarstvo. Međutim, Srbija ima geografski položaj od interesa za širenje EU do zapadnog Balkana i dalje. Postoji i izglednija alternativa: evroazijska opcija na čelu sa Rusijom. Evroazijske imaju znatno dinamičniju ekonomiju i veće ekonomske perspektive nego SAD i EU. Srbija u potpunosti zavisi od Rusije u pogledu uvoza nafte i prirodnog gasa, a ne od Vašingtona i Brisela. Egipat je vratio Sinaj nakon promene saveznika.


10. Rizikuje li Srbija sa premijerovim „kontragardom“ da ponovo bude (i bez formalnih sankcija) državno i ekonomski izolovana i kažnjavana?

- Ne verujem. Ovo nije zadnja dekada u prošlom veku, već prva dekada u 21.


11. Koliko su zasnovana strahovanja-upozorenja da Srbija na Koštuničinom putu rizikuje da ostane i bez Kosova i bez Evrope (EU)?

- Činjenica je da je Srbija u ovom trenutku i bez Kosova i bez EU i da će tako ostati ukoliko se nešto energično ne preduzme, osim diplomatije koja je nesumnjivo značajna, ali nedovoljna. Pozdravljam diplomatske napore Vuka Jeremića kao što su odlasci u Vijetnam, Indoneziju, Libiju... Prvi veliki korak je da se Rusija pozove da uspostavi vojne baze na teritoriji Srbije čime bi se pariralo NATO dominaciji na Balkanu. To je u potpunosti izvodljivo s obzirom na to da je Amerika prezauzeta Irakom i Avganistanom, a možda i Iranom. Nakon toga sledi drugi veliki diplomatski korak - trebalo bi da se sazove „Berlinski kongres 2008“ na kome bi se rešilo srpsko nacionalno pitanje: autonomija Srba u Hrvatskoj, federacija Srbije i Republike Srpske, kao i podela Kosova. Samo tada može se govoriti o stabilnosti na Balkanu, a ne sada apsurdnim američkim i EU tvrdnjama da nezavisnost Kosova vodi ka stabilizaciji na Balkanu.

Ključne reči:

Komentari

Кад је Војин тако успешан и познат у Америци и Енглеској, како то он не помогне својим радом да ове земље позитивно гледају на Србију. Албанци су изгледа бољи! Очито ту нешто није у реду!

Jedan covek ne mozi da popravi stetu koju su izdajnici napravili u ovih 8 godina. Tadic ce ostati zabelezen u istoriji kao predsednik Srbije kojem je otet Kosmet, a on nije postupio po Ustavu.

odlično razmišljanje, ako hočemo da nešto napravimo iz Srbije.... Dole sa DS i G!7+!!!

Koliko vidim uvazeni gospodin (svaka cas i cest naucnoj karijeri) je Amerikanac isedi sve vreme u Americi. Kakva je to (i) vojna opcija koju on zagovara? Kada nam se ponovo desi 1999 on ce i dalje biti na sigurnom, sve sa kreditnim karticama i drugim pogodnostima "zlog zapada". Sve je tacno sto se tice Tadica, koji je svojom (ne)sposobnoscu ali i sticajem okolnosti dovdeden u ovakvu situaciju. Medjutim, nije Tadic izgubio Kosovo, vec upravo Milosevic i radikali.

S obzrom na svoje stavove gospodin bi trebao da se preseli u Rusiju. Berlinski kongres je omogucio Srbiji prosienja, ali su to ucinili Nemci, a ne Rusi, poslednji su stali na stranu Bugarske.

Koliko god to sada bilo bolno i tesko, nase okruzenje je takvo da Srbija bez EU i NATO-a ne moze Pogotovu sto su Rusi pokazali da im je stalo samo do pazara preko ledja Srbije i u Srbiji (NIS). I 1999 mogli su spreciti bombardovanje ili vojno pomoci (Milosevic je to i ocekivao) ali jednostavno nisu hteli.

Gospodin ima zavidnu naucnu karijeru ali je u politickim komentarima u najmanju ruku slep i naivan.

Zoki, pomiri se sa novonastalom situacijom i snagom Rusije kojoj se devizne rezerve uvecavaju u iznosu od 400.000.000 dnevno! Nije ista Rusija sa Jeljcinom na celu i ova sa Putinom. Prva je bila zavisna od zapadnog kapitala i u teskom ekonomskom stanju, a Jeljcin je bio bespogovorni poslusnik zapada. Isto kao i Tadic, DInkic i Jovanovic. Sledeci tu logiku mozes i sam da zakljucis kako nam se pise ako oni dobiju vecinu u SKupstini koja predstavlja srpski narod. Tog trenutka kad tako nesto bude konstituisano prosto receno - najebali smo! Jer ta Skupostina jednostavno nece raditi u interesu naroda koji je istu izabrao u zabludi prouzrokovanoj bolesnom kampanjom nasih medija koji ce se najprljavijim nacinima truditi da predstave gradjanima "opasnost od samoizolacije" Kad se pogleda intervju koji je dao Oli Ren, a koji pritom predstavlja najgrublje mesanje u unutrasnje stvari ove zemlje ( ali naravno da to strani zvanicnici sebi daju za pravo, kad znaju da su na istom platnom spisku kao i oni ciji izbor promovisu, te da isti nece imati nista protiv), jasno je da i njemu i nasim "demokratama" pisu govore na istom mestu. Ali, razumljivo je investiranje okupatora, pa cak i na stranim medijima, jer znaju da ce se u slucaju izbora pravih ljudi na celo drzave aktuelizovati pitanja tuzbi za agresiju i tuzbi zbog nelegalnog i nelegitimnog priznavanja Kosova. Podsecam da je tuzba zbog agresije povucena, sto znaci da nije meritorno presudjeno i da se moze ponovo podneti i ovog puta isterati do kraja. Ne mora cak ni sama odsteta biti glavni cilj. Sam publicitet koji bi ta tuzba imala, bio bi dovoljan da se u svetu cuje za srpske argumente i dokaze da razloga za takva zverstva nije bilo. Bar ne onih legalnih, moralnih, legitimnih. Da ne govorim koji bi plus za Srbiju bio kad bi dobili odstetu koju zasluzujemo. to je preko 100 milijardi $. Zar bi nam onda trebala EU? Drzava bi investirala u gradnju koja automatski povlaci nekoliko grana indrustrije, bilo bi zaposleno stotine hiljada ljudi.
Zar ne shvatate da EU predstavlja samo dobro zavijenu okupaciju? Mi njima trebamo unutar tih granica da bi nas sveli u SVOJE zakonske okvire vezane za svaku sferu socijalnog zivota. Pa je l' to normalno? Je l to sloboda? Slazem se dsa treba obezbediti usaglasavanje zakona vezanim za ulaganja, privredu, poslovanje, arbitrazu...i time obezbediti pravnu sigurnost ionvestitorima. Ali, to je vec uradjeno. Dovoljno je i ako na tome ostane. Ne treba nam MMF, niti OEBS, niti CESID!!! Niti fond za humanitarno pravo!
Kako tece pristupanje?Prvo dobijete pristup fondovima - sto predstavlja uglavnom nagradu za "drzavnike" koji su do pristupanja doveli, obzirom da gradjani nikakvu kontrolu nad tim sredstvima nemaju (iako je drzava nastala zbog naroda, a ne obrnuto i duzna je podnosi gradjanima izvestaje i da radi u njihovom interesu), a onda ratuj u Iraku (jer si to potpisao) i ostalim izmisljenim ratovima, smisljenim da traju bez iakkvog konkretnog cilja i donose pare i resurse pravim vladarima sveta.Ko su to pravi vladari, mozes da procitas ovde - http://www.ivonazivkovic.net/
Zar ne vidite da je sirenje EU planirano da tece tako da jednog dana obuhvati sve one teritorije koje su nekada bile pod RImskom vlascu!?!?!? Zar je to necemu cemu treba svojevoljno teziti?????

Zoki je u pravu, jer i pre Berlinskog kongresa Rusi su obecavali brda i doline pa stali negde kod Odese da bi Turci poklali Srbe. Kad su se Rusi umesali na San Stefanu to je bilo na stetu Srba i Zoki kaze hvala Berlinu za spas. Rusi se ponovo umesali u Prvom Svetksom i zbog "odbrane" Srbije propali, lekcija Moskvi da je najpametnije nikada se nemesati u Balkan vec samo potpisivati gasne sporazume da bi eksploatisali Srbiju.

Kad su se Rusi mesali u Drugi svetski, nagovorili su zapad da izda pokojnog nam Cicu da porobi Srbiju i naturi Rusku izmisljotinu o tzv Velikosrpskom hegemonismu na kojem se sada siptari pozivaju.

Evo i sada, Rusija se mesa a Srbija se opet komada, a Siptari dobijaju (i Bugari koji su uvek dobitnici kad se Moskva mesa u Srpska posla).

A o ovim bazama sto Joksimovic prica to je fantazija. Nikolic je bio u Rusiju pre izbora na toj kampanji pa gde su baze - cak ni obecanja za to nema. Rusija je jasno rekla da nece se mesati vojno na Balkan jer veoma dobro zna sta to znaci iz svog iskustva is prvog svetskog.

Treba se okaniti Moskve i te Sangajske konferencije i druzbe sa teroristima kao Iranom i ostalim sto zagovara ovaj Joksimovic - njihov tzv ekonomski rast sacinjava se na eksplataciji postojecih resursa a ne na proizvodnji neceg sto iko zeli od njih da kupi.

Treba smisliti malo pametniju politiku od plitkog sloganiranja kao sto je U evropu bez ili sa Kosovo ili uz njega i sta ti ja znam.

Ti mozes da biras saveznike po volji:

s jedne strane su ti Amerinakci i Evropljani, koji su te bombardovali,
a sa njima su ti i teroristi Taci o OVK,

s gruge strane imas Ruse i Kineze koji te nisu bombardovali,
i teroriste siite iz Iraka i Irana...

Pazi sada gde je poenta:

Ti vise volis one koji su te bombardovali nego one koji te ne pomazu onoliko koliko bi ti to zeleo
i koji nece da se zrtvuju za tvoje interese vise od tebe.

Sta je pesnik zeleo da kaze?

Hteo je da kaze da ti Amerikancima ne zameras sto su te bombardovali, ali Rusima zameras sto nece da se zrtvuju za tvoje interese vise od tebe.

Pitam se: Da li si ti normalan covek?

A kada se o teroristima radi tvoja logika je ista: vise volis teroriste Siptare, nego teroriste siite.
Ustvari tvoja perverzna logika je dosledna tvom pocetnom principu: ti volis Amerikance vise nego Srbe, i zato vise mrzis teroriste koji ubijaju Amerikance (siite) nego teroriste koji ubijaju Srbe (OVK-Siptare).

Keve ti,
jesi li ti bio u Skupstini oktobra 2000 da palis glasacke listice, da krades umetnicke slike, da lomis skulpture i da palis Skupstinu?

Odala te je gramatika,
Vidi se da si se skolovao na srpskim skolama, ali te gramatika odaje da si Albanac
Kaze se: 'u Evropu sa ili bez Kosova' ili kako si ti napravio konstrukciju 'u Evropu bez ili sa Kosovom' a ne 'U evropu bez ili sa Kosovo'
takodje nije "da nece se mesati" nego "da se nece mesati"

Inace Dr. Vojin Joksimovic je potpuno u pravu.

Nije slep i naivan. Vratite se na tekst Zoki i procitajte jos 10 puta pa cete razumeti.

Dok je Milosevic bio na vlasti Kosovo i Metohija su bili blizi Srbiji nego sada. Seti se govora Tadica u UN.

Izvanredan intervju. Potrebno je obavestiti birace o realnosti situacije. Mnogi misle da ce im EU i SAD zahvaliti ali se, nazalost, suprotno desava svaki put kada Vlada Srbije napravi neki ustupak. Ako smo jaki i zivot ce nam se popraviti. Nemojte vise da se ulizujemo EU i SAD. Ko god pobedi na sledecim izborima u SAD-u nastavlja istu politiku prema nasim krajevima. Ili sa Rusima ili sami. Treceg nam izbora nema. Ne kazem ovo zato sto mislim da su nam Rusi braca. Situacija je takva da su nam oni momentalno naklonjeni. Nasa politika se poklapa sa njihovom. Taj momenat treba iskoristiti.

Puno istine u sagledavanju aktuelne situacije, nazalost ne i dobri zakljucci.

Pravljenje novog “Berlinskog zida” oko Srbije, za sta se gospodin calaze, bi uz sve postovanje za njegovu razboritost, bila velika greska. EU i NATO su prakticno preuzeli kontrolu nad svim zemljama u okruzenju (osim mozda Crne Gore). Kako ce to nama Rusija da preko tih teritorija dotura pomoc? Gasovodom mozda i dodje gas, da li je to dovoljno i kako cemo da ga placamo (ruskim bazama po Srbiji?). Znaci jednu cizmu cemo da sprecimo tako sto ce da nam druga gazi bastu…
Koliko se secam napisa iz nasih novina pre 99 i u to vreme smo imali vojni ugovor sa Rusijom i kada je trebalo po njemu da nam pomognu “morase” da odustanu jer nije dobijena saglasnost za preletanje Rumunije i Bugarske. Mislite li da se situacija u medjuvremenu poboljsala? (Burgaska i Rumunija su u medjuvremenu usli i zvanicno u Nato i EU).
Znaci, ako krenemo protiv, bice rezultat ni EU ni Kosovo.

Amerika koristi momentalno svoju vojnu nadmoc da namece EU i resenja koja nisu u njenom interesu (primari su priznanje Kosova, instaliranje raketa na granicama Rusije i guranje Turske u EU). To radi da oslabi EU, ciji evro kao svetska valuta potiskuje dolar svuda. EU je imala i svojih razloga za brzo priznavanje siptarske drzave Kosovo. Cilj je bio da se smanje mesecni izdaci EU za Kosovo koji od 1999 premasuju 1 milion Evra dnevno. Priznavanje ima za cilj da se pokrenu investiciona ulaganja u tamosnju privredu, da bi im se bagra skinula sa vrata. Uz to ima svakako i takvih u EU koji gledaju kako da se ocerupaju tamosnja prirodna bogatstva.

Poredjenja sa Norveskom i Svajcarskom kao neclanicama EU su smesna i sluze samo da zaludjuju nas narod. Obe zemlje imaju izvanrednu saradnju sa EU bez ideoloskih zidova, ograda i sukoba. One su samo pravno ostale van EU da ne moraju da placaju njene troskove (po svom standardu one bi svake godine slale u briselsku kasu milijarde a ne bi od toga imale nikakve direktne koristi).
Ako hocemo da svoju mogucu izolovanost poredimo onda treba da trazimo druge primere. Bolji su Albanija, Severna Koreja i Kuba u poslednjim decenijama 20. veka. Takva ideoloski motivisana izolacija je te zemlje bacila u bedu i zatucanost, ciji racun (kosovski) delom i sami otplacujemo. Zemlja opasana blokovskim zidom bi znacila i odgovarajuce unutrasnje uredjenje koje bi pocivalo na diktaturi, policiji, tajnoj policiji, prinudi, cenzuri… Sve je to moglo da se lepo vidi u zemljama istocnog bloka pre 1990. Zar nam je to milija perspektiva?
Koliko vidim, gospodin nije otisao da zivi u takvim zemljama nego sedi sa americkim pasosom u Americi a nas gura u g...

Mi Srbi moramo sto pre da shvatimo da smo objekat a ne subjekat te velike igre, i da to nije u istoriji nista novo. Svetska politika je cisti darvinizam, veliki guta maloga. Ako mali nema uma da nadje jake saveznike onda mu ostaje uglavnom vera u boga i neku daleku bolju buducnost. Somalci su pre desetak godina pokazali kako se bagra izbacuje iz svoje zemlje. Nazalost, sami cemo sa tim u medjuvremenu narslim korovom tesko da izadjemo na kraj, a drugima u koje se uzdajemo, su sopstveni interesi i bezbednost blizi od nase muke.

Ispustate iz vida realnost i trenutno stanje Srbije i njenog naroda. To sto Vi ovde pominjete je moguce ali to Srbiji realno nece doneti nekakav boljitak. Da je tako, svedoci nam i stanje u Rusiji pa ako hocete i u skoro celoj Aziji, na koju se neki nasi "velikani" pozivaju. Svi mi mozemo veoma jasno da vidimo kako se zivi na zapadu a kako na istoku, i tu nije niko potreban da nam nesto prevodi i docarava. To je jasno kao dan. Od nas ce zavisiti koliko budemo u stanju da zemlju izgradimo u skladu sa tim EU principima ali ce Srbiji svakako biti daleko bolje negu u nekom savezu sa onima koji ni sami nisu uspeli da svojim gradjanima obezbede bolji zivot. Razmisljajte racionalnije o interesu gradjana a ne drzave. Nisu gradjani zbog drzave nego obdnuto. Ovi na zapadu, koji su to odavno shvatili, jasno pokazuju rezultat takvog shvatanja stvari.
Na prvom mestu je kvalitet zivota! Od toga ce zavisiti dali nesto mozemo ili necemo moci kasnije!

Covek je upravu 100 posto. Ovde bar mogu da ostavim moje komentare nadam se jer na stranici b92 nikada nijedan moj komenta nije publiciran cim se nesto negativno kaze uvzi Tadica ,ds ili EU .

Ono sto vidi Vojin Dimitrijevic koji zivi u SAD ovd eneki DOSmanlije ne vide pa prdoklace kao da je ovo
1997g a ne 2007.Ja se javljam iz Canade(sjeverni sused SAD)i mogu vam reci da je u SAD dramaticno stanje koje preti potpunim pucanjem svih savova SAD.Ekonomska kriza je pocela desetine hiljada ljudi ostaje bez posla kuce stana auta socialnog osiguranja i sta sve ne.Desetien hiljada takvih VEC su nagrnuli k Canadi a prosli mesec primljeno ih je oko 20.000 u Canadu(juG).

Postoji uverenje među „strucnjacima” kako Amerika može sa lakocom da resi svoje ekonomske probleme. Kao eto, oni namerno obaraju vrednost dolara da bi smanjili vrednost svoga duga.
E pa red je da ukratko naucite koje sve opcije Americka vlada ima da resi ovu krizu. A one nisu mnogobrojne, veruj te mi.
Americka vlada, kao uostalom i svaka druga vlada u demokratskom svetu raspolaze sa dve poluge (ako izuzmemo uvodjenje vanrednog stanja ili ratnog stanja) za resavanje ekonomskih problema:
budzet i poreze. Kresanjem budzeta, Americka vlada bi mogla da se oslobodi budzetskog deficita koji iznosi oko 700 milijardi dolara godisnje u ovom trenutku i naravno pozajmljivanja para od drugih država i banaka. Druga poluga su porezi. Drasticnim povecanjem poreza, Americka država bi mogla da prikupi novac neophodan za otplatu svog ogromnog duga.
Centralna banka Amerike (FEDs) koja po ideji treba da bude nezavisna u odnosu na vladu, u svojim rukama ima smanjenje (kao u ovom trenutku) ili povecanje kamata, kojim može da manipulise vrednost dolara, kao i naravno stampariju istog. Povecanjem kamata FEDs mogu da preokrenu vrednost dolara na sever i da na taj način učine dolar opet atraktivnim za ulaganje stranih investitora. Manjim stampanjem istog bi imali isti efekat.
E sada se postavlja pitanje zašto to ni FEDs ni Americka vlada ne urade? Odgovor je jednostavan: bilo koja od ovih mera ( a da ne govorimo da bi trebalo primeniti sve) bi bacilo Americku privredu, a još vise Americkog potrosaca (koji je kao sto znamo najznacajnija karika u Americkoj industriji) u komu! Sada polako izlaze svi kosturi iz ormana koji su se tako uspesno skrivali sve ove godine.
Americki gradjanin je prosto receno prezaduzen i vecina njih nema nikakvog kesa da prezivi duže od par meseci. O nekoj potrosnji koja bi pokretala ekonomiju nema ni govora. Nisu samo ogromni krediti na kuce problem. Duguju se ogromne pare za kola, kreditne kartice i ostalo. U slučaju neophodnih ekonomskih mera, mnoge firme bi takođe propale tako da bi se broj nezaposlenih naglo povecao. Sto automatski znači da bi još veci broj ljudi bankrotiro i napustao svoje i onako bezvredne kuce. I manje trosio. Sto znači da bi banke koje su pozajmile novac za kupovinu istih bile u još vecem problemu nego trenutno.Manjom potrosnjom nezaposlenih, napravio bi se još veci pritisak na Americke kompanije i još veci broj njih bi bankrotirao. Amerika, koja je prezaduzena, ne može vise da racuna na nove velike kredite, ne bi li na neki način mogla da se novim zaduzenjima izvuce iz ove situacije. Uostalom, Amerika u ovom trenutku sama trosi 80% svetske stednje. Svet sve i da hoće, to više ne može da finansira. Nema ni on para koliko Americi treba.
Znaci imamo kombinaciju koju Anglosi zovu „idealna oluja”: prezaduzenu državu, prezaduzene firme, prezaduzeni gradjani, finansijski sistem prakticno u kolapsu, industrija mahom preseljena u Kinu, ratovi koji kostaju uzas i kojima se ne nazire kraj. Možda im je jedina sansa da im posaljemo ove naše „strucnjake”. Oni bre rasturaju „kvantnu matematiku” hebo te.
Amerika je krenula da se prizemljuje. Vudu i još par diskutanata je potpuno u pravu. Rusija, Kina i ostale države će joj zaista da pomognu da to prizemljenje bude sto mekse. Ne zbog Amerike već zbog sebe. I svih nas. Kao sto sam mnogo puta ovde rekao, između SSSRa i Amerike je samo 20 godina. Kao i Rusija pre 20 godina i Amerika će imati teske godine pred sobom. Sa pametnijim i boljim ljudima na celu će i njima da krene, kao sto je i Rusiji krenulo kada je na vlast dosao Putin.
To je naravno razumna opcija. Postoji i ona nerazumna o kojoj ne bih zeleo ni da razmišljam i koja bi bila katastrofa za celi svet. Postoji naravno i međuopcija, da sve ovo izazove unutrasnje lomove, koji mogu da se zavrse na vrlo ruzan način u samoj Americi sa mogućnoscu čak i cepanja te države.

Ovaj iz Amerike nije pravi Srbin , pravi Srbi su u Srbiji . Dokle ce da nam sole pamet i da daju savete a da i dalje zive u Americi najbogatijoj i najacoj zemlji na zemljinoj kugli. Amerika nikada nece da propadne toliko je bogata da su ovde samo neke gluposti izrecene od ovog iz Kanade. Prvo najveca je bruaka sto je dozvoljeno da dodje do bombardovanja Srbije od strane NATO-a a znamo ko je to dozvolio. Sada ponovo hocemo da se konfrontiramo sa najvecom Svetskom silom, zar nam to treba . Rusija ovog puta brani svoje interese a nikako interese Srbije , jer i njoj preti opasnost od odcepljenja par Republika. U interesu nas i nase dece najbolji je put ulazak u Evroatlanske inegracije inace sve drugo je mlacenje prazne slame . Rusija ima neosporno naftu , gas i druga rudna bogatsva ali nema bas nikakve nove tehnologije koje bi mogle da se ponude Srbiji gde bi oni izgradili fabrike i zaposlili nasu radnu snagu. Rusi su se otvorili prema svetu i ceo svetski kapital ulazi u Rusiju sa novim tehnologijama. Ako neki misle kao Toma Nikolic da mi treba da izvozimo jabuke u Rusiju i da od toga zivimo nema od toga nista. Jos jednom nasa perspektiva je ulazak u Evropsku uniju a to je n eki dan u Interviju Glasu rekao i rus Primakov.

Ako zelimo da bilo kada udjemo u EU ili neku drugu svetsku uniju/organizaciju, onda je prvi uslov da najpribliznije postignemo njihov standard, pravila ponasanja i ostale karatkteristike moderne drzave. Bez toga, bi bilo samo moneta za potkusurivanje i PODSMEVANJE, sto nam je i sada trenutno slucaj. Ko je sve kriv zbog toga , ne bih da ulazim, ALI, jedini nacin , kako ja vidim , je da se stvori valda narodnog spasa, od nezavisnih strucnjaka i vidjenih ljudi i da se slobodnim trzistem postigne i dostigne najpriblizniji nivo razvoja tih zemalja. Posle toga ce nam biti lakse i jednostavnije da odlucujemo sta i gde i sa kim. Poredjenje sa razvojem istocnih zemalja pa i Rusije, je ne odgovarajuce, cisto zbog resursa na kojima oni baziraju razvoj a kojih mi nemamo. Mozda je najvece nase bogatsvo, ljudski resursi , i to treba iskoristiti. Da je to tacno dokazali smo SVUGDE gde se nalaze nasi ljudi. Zasto bi uopste sada, kada smo najslabiji, trebali i morali da se odlucujemo skim ce mo dalje?

M.Bjelic , New York
Vidim da komsija iz Kanade nije strucan ekonomista , ali odlicno piznaje zbivanja u USA . Necu biti opsiran , samo par stvari :
_ Molim vas , 21 -i je vek !! Globalizacija je nesto VRLO realno , vrlo prakticno !!!! Savremena sredsva komuniciranja su omogucila neverovatna kretanja kapitala ; svakog minuta se ima uvid sta se i kako dogadja u svetu . Stotine najmocnijih ljudi u USA boli "nesto " za narod , za to sto se 90% posto zali da opada standard , sto su u stresu zbog dugova , gubitka posla . Bogatasa jedino interesuje : PROFIT !! I , to ima svuda po svetu koristeci jeftiniju radnu snagu , Tako ce biti i kada cena radne snage u Kini dospe na 10$ na sat --
Nemojte se zavaravati da je Srbija "izolovana " od Evrope . Ona samo formalno nije deo Evrope i tu sargarepu narod guta vec godinama .Kako mogu Srbi da postanu "evropljani " kada NISU OSVAJALI ZADNJIH 500 godina ?? Svasta ...
---USA slabi , posrce , jedino VOJNO ostaje jaka , do daljnjeg .Ne treba ih nikako sada cackati , sledi im pakovanje "BONDSTEEL-A za 5-15 godina , bez najave , bez otkaznog roka ---treba razmisljati sta onda !!!Razmisljate bolje unapred i na duzi rok .

Za Kostu iz Kanade:
G.Kosta,ne znam koje to novine citas u Kanadi ili kako dolazis do informacija ali nije red da svoje fantazije prikazes kao stvarnost.Napravio si prilicno losu sliku o sebi sa ovakvim fatalnim nepoznavanjem zemlje u kojoj zivis.Mozda i nemas vremena da se informises jer pored iscrpljujuceg rada ostaje samo vikend za odmor i sve ostalo.Pre svega,trebalo bi da znas nesto o protoku roba i radne snage izmedju Kanade i USA.!!!!!!!!

Ako se ne varam u uvodu ovog istrazivanja je napisano kako ce ono obuhvatiti sagovornike razlicitih stavova, kako bi se citaocima pruzila realna slika za sta Srbija glasa 11. maja.
Medjutim, ovo je vec treci sagovornik koji daje iste odgovore kao prethodna dvojica. To je vama objektivno novinarstvo i istrazivanje? Ma dajte!
I uzmite za sagovornika nekog ko ZIVI U SRBIJI, a ne u SAD-u. Necu da mi neko iz Amerike govori kako da glasam. Ako je vec toliki patriota, sto se lepo ne vrati u svoju domovinu, pa nek tu bude uspesan.
Takodje, nevezano za ovaj intervju, moram reci da sam kao gledalac, a ujedno i citalac Glasa javnosti bio vrlo nezadovoljan ucescem glodura Glasa javnosti ,gospodina Bilbije u emisiji Press pretres, u cetvrtak, 27.marta. Onoliko poltronisanje prema gostu, umesto pravih novinarskih pitanja je bilo prosto neprijatno za gledanje. Daleko su svi oni od Goce Suse.
Vratite se objektivnom pisanju, molim vas, niste vi "Pravda", pobogu!!!

Odgovor "studentu "
I ja sam tako razmislajo kao student .Sda imam 57 godina i imam svoje studente .
Kako je moguce da sada , u 2008-oj neko razmislja o ruskoj "PRAVDI " kao ja pre 40 godina ??? Neverovatno !! Ne znam koliko ima istine u toj "pravdi ' ,ali vidim koliko ima lazi , propagande u NEWYORK Times-u , USA -TODAY , ABC news , CNN , itd ---svi mediji sa jakom gledanoscu su POD KONTROLOM drzavnih organa , pre svega CIA-e i PENTAGONA , pa nadalje !!!!!
Ja vise vidim nedeljom na satelitskoj ruskoj TV nego za deset dana gledanja uvece vesti ovde u NY
...A , verovali ili ne , ABC World NEWS se emituje izmedju 3 i 4 nocu ---vesti iz sveta za nespavace !!!!!!!
Neverovatno !!!Polaze od toga da prosecnog coveka interesuju samo lokalne vesti {pljacke , pozari , vrem prognoza }....
Dakle , studentu , stereiotipi se sporo menjaju , jadni Rusi ce jos decenijama da vuku imidz totalitarizma iako se vec u velikoj meri preselio na ......ZAPAD !!!!!

Gospodine Vojinu Joksimovicu, ne videh Vas ni na jednom skupu, protestu protiv cepanja nashe divne Srbije! Sada kada je sve gotovo, zar Vi niste taj koji u ime premijera obmanjuje glasache? Chemu sada sluzi ovakav komentar, intervju, zovite ga kako hocete, ali je vrlo providan. Ni jednu peticiju protiv odcepljenja Kosova niste potpisali, ni jednom rechju se niste oglasili kada se mozda neshto i moglo uchiniti, a sada pametujete. Mladi Nebojsha Petrovic, student iz LA, je napisao transparent:"Kosovo je Srbija!"i mirno otishao sa svojim drugom amerikancem, McEnroe, na stadion gde su se nashi teniseri borili za najvishi plasman. Toliko je bio srecan shto je sin chuvenog tenisera McEnroa, obojio Srpsku trobojku na tom transparentu. Ako ste toliko uspeshni u Americi, zashto neshto ne uchiniste za svoj narod, za svoju otadzbinu Srbiju? Ko Vas je sada prozvao i u chije ime pishete? Ko ima prava da Vas sada intervjuishe? Zashto niste okupili svoj narod u americi i objasnili da je Kosovo srce Srbije? Narod, kao i politichari u Americi, ne znaju nishta ni o Srbiji, a kamo li o Kosovu. Chuli su samo za Kosovo oni koima je potrebna droga, belo roblje ili ljudski organi. Narodu Amerike i onako sve treba nacrtati, a vi niste nishta pokushali. Brzo se vratite u svoj svet laznih vrednosti i nikada se vishe ne vracajte u Srbiju. I do sada je Srbija zivela bez takvih dushebriznika, pa ce i dalje. Zivece ovaj narod Srbije, jer je prava istina na njihovoj strani!

Klupko će početi da se odmotava 24 aprila 2008 god.(7516 god.). Budite strpljivi..... pročitajte Jovanovo otkrovenje knjiga 1 i 2. Zar ne vidite da EU i USA više ne" postoje". zar su "velike damokratske "države te genocidne tvorevine...ko je stvorio te tvorevine....RAZMISLITE...??!

Da li je ovaj covek uopste normalan?

Posto su izbori svi misle da imaju pravo na istinu i svi misle da su njihove vodje u pravu. Sad se cak desava da i ljudi koji nikad nisu videli neku emisiju o nekoj evropskoj zemlji govore kako su sigurni da je to tacno sto njihoviideri tvrde za tu zemlju. Isto tako vidim da mnogi neznaju ni granice Evrope a ni razliku izmedju Evrope i Evropske Unije. Mnogi neznaju cak ni ko je sve u EU a ko ne. To potvrdjuju svojim komentarima i izjavama da ce srbija ostati van Evrope ako na izborima ne pobede Tadicevi skupljaci perja. Isti ti plase Srbiju sa odlaskom iz Evrope ako se Srbija okrene Rusiji a zaboravljaju da je dobar deo Rusije u sastavu Evrope. Kakva im je to propaganda kad se recimo jedan odlazeci ministar sastaje sa rukovodstvom neke unije koja zeli da mu oduzme 15 % teritorije a TAJ ISTI MINISTAR ZNA DA NEMA PODRSKU CAK OD 65 % POSLANIKA U ISTO TAKO ODLAZECOJ SKUPSTINI KOJA GA JE IZABRALA. Neznam ko mu moze dati za pravo i koje to unije i drzave mogu shvatiti kao verodostojno obecanje kad i ti evropljani znaju da taj ministar nema podrsku VECINE u postojecoj skupstini a po prognozama nece imati ni u sledecoj. Odgovor moze da bude samo jedno a to je da se evropljani direktno mesaju u izbornu trku u Srbiji a to im narod Srbije nemoze zaboraviti.

Svim Amerikancima srpskog porekla, kada ih uhvati griza savesti zato sto su napustili rodnu grudu, i napad srbovanja i rusovanja, preporucio bih da se, ne mora zauvek, ali na recimo 5 godina, vrate u Srbiju (ne mora u RUSIJU) s tim da zive od prosecne srpske plate. Nakon toga, ada budu demonstrirali da im je patriotizam ("patriotizam") jaci od ljubavi prema standardu, mogu da pricaju sta god hoce, pa i protiv te i takve amerike.
U knjizi "7000 dana u Sibiru" Karlo Stajner opisuje slucaj taksiste u SSSR koji mu je 1956 na mrtvo iskritikovao Hruscova. Stajner mu je odgovorio: da je Staljin na vlasti, vi biste za 1/10 ovakve kritike otisli u logor, i budite zahvalni tome sto vam je Hruscov omogucio da slobodno govorite.
Slicno, gospodinu "cenjenom Srbinu u Americi" (na zalost, ne mogu se setiti prezimena, verovatno sto za gospodina za 10 godina mog boravka u USA nisam cuo) porucio bih da bude zahvalan Americi i njenoj demokratiji zato sto ima slobodu govora, zato sto je imao mogucnost da se iskaze kao strucnjak, i zato sto nece "zaglaviti" kao njegove kolege, koje u USSR/Rusiji govore protiv vlasti.

Izvini sto moram da ti kazem, ali tvoja poruka ima neku debilsku logiku.
Da bih ti to objasnio moram da uzmem nas primer, i da se vratim u proslost:

Zamisli Jugoslaviju 1970. Zemlja u usponu, standard raste, ljudi lepo zive... i o problemima koji postoje niko ne zeli ni da razmislja, a kamoli da pokusa da ih resava. Zasto? Pa zato sto su se sluzili istom debilskom logikom kao i ti: lepo se zivi, zemlja se razvija, i boli nas dupe za "imaginarne" probleme.

Svi vi koji "razmisljate zadnjicom" - hocu da kazem vi koji se povodite za ekonomskom racunicom kao jedinim kriterijumom istine, ili jos gore:
vi koji zamisljate da su vase materijalne i potrosacke zelje u skladu sa ispravnom ekonomskom racunicom -
trebalo bi da naucite sta je ispravno razmisljanje.

Glavom se razmislja samo onda kada se ljudi rukovode principima. Ali da bi se ljudi rukovodili principima, oni moraju da poseduju neki minimum etike i morala.
Kada nema tog minimuma etike i morala jedina alternativa je razmisljati zadnjicom: "ko plati vise s njim u krevet". Ili jos gore: "u krevet s onim za koga pretpostavljamo da bolje placa".

Ne znam anonimusu,da li si nekada bio duze vrmena u nekoj zemlji unutat EU?Samo bi spomenuo ako nisi slucajno znao da neke zemlje u opste u svojoj masmediji ne spominju ni malo kakav stav imaju Srpski politicari i,pored toga sto su Srpske zajednice unutar EU dostavljale razne peticije-dopise,a i intelektulci su dostavljali svoja vidjenja po pitanju KiM.Na primer Skandinavske zemlje.Zato molim anonimusa da u opste ne pise po pitanju slobode govora i slobode masmedija.Niko ne brani da se slobodno i javno govori,ali za taj govor na primer nekom trgu,mora s imati dozvola od polocije,a narano to je tesko dobiti.Da ne spominjem stampu ili zvucnu masmediju,gde se zurnalisti strogo kontrolisu i gde im se naredjuje sta smeju objaviti,a sta ne.Naravno Srpski interesi ili Srpska vidjenja u opste ne dolaze do izirzaja,osim da su genocidan narod i tu je tacka.

Mislim da je profesor u potpunosti u pravu a jedino se sa njim ne bih slozio po pitanju neiskljucivanja vojne opcije. Naravno da nikad necu oprostiti Tadicu sto je maltene otvoreno govorio da nikad necemo upotrebiti vojsku za Kosovo. To su zapadnjacki pokvarenjaci i srbomrsci jedva docekali i promovisali stupidnu ideju "da je nezavisno Kosovo najbolje za mir na Balkanu". I zaista ako Srbija nece intervenisati, da se zakljuciti kao sto i kazu....!
E, ono sto se meni posebno dopada kao ideja jeste da pod hitno prekinemo diplomatske odnose sa grupom najvecih neprijatelja Srbije, pri cemu posebno mislim na Britaniju i Holandiju. USA je poseban slucaj i sa njima treba spustiti nivo diplomatskih odnosa na najnizi moguci nivo. I zatraziti da napuste Kosovo i lepo nose "prnje" (Bondstil) sa naseg Kosova.
Licno mislim da je za Srbiju alternativa vojna i politicka neutralnost a izgradnja otvorenog ekonomskog sistema za sve dobronamerne, sa blagim naglaskom na evroazijski mega kontinent.Sistema koji ce biti kompetitivniji od okruzenja u privlacenju investicija, pre svega. Mislim da premijer Kostunica izvanredno vidi problem ali, na zalost, nema ko da ga prati.

Овај интервју Војина Јоксимовића, иначе познатог и поштованог у међу србима у Америци, који нису заборавили да су срби, је управо оно што је потребно бирачима у Србији – размена мишљења са истакнутим члановима дијаспоре, а нарочито са онима из САД. Посебно када су у питању људи, који су посветили сво време са којим располажу, да бране свој народ тамо, где је то можда и најтеже – у непријатељском окружењу, у држави која има глобалне апетите и нимало самилости према оним нацијама, које је она сама оценила да јој стоје на путу.

Управо Војиново изванредно познавање америчке политичке позорнице, а посебно закулисних радњи међу тим, претежно корумпираним политичарима, је оно што недостаје србину у Србији, који почесто, од много дрвећа не види шуму, и још увек живи у претставама о АМЕРИЦИ од пре 50 година! Он не схвата, да је она у међувремену, постала, због оних који њоме стварно управљају, без икаквих преувеличавања, „империја зла“, и да, што је Војин посебно нагласио, не мења политику према српском, православном народу, где год да је – у СФРЈ, у крњој Југославији, у Србији и Црној Гори, у Србији, или у Београдском пашалуку. И сваки покушај евро-атлантски оријентисаних политичких странака код нас, да убеде бираче у предности избора да буду „слугине слуге,“ је свесно затварање очију пред том чињеницом.

Друга димензија нашег заваравања на пољу глобалне политичке оријентације Србије, је индоктринирани страх од ближих веза са Русијом, коју многи још бркају са Совјетским Савезом, гледају кроз наочаре сукоба Тито-Информбиро, или су подлегли медијској кампањи са Запада. Приличан број коментатора, као што су: Зоки, Пера и Мика, „Све је то лепо, али...“ показују до те мере оскудно познавање историје, да је илузорно ступати са њима у дебату. Сви они, из неких својих разлога, а углавном због незнања, негирају отворена врате политичке и економске (може и војне, што да не?) сарадње са Русијом, Евроазијским („Шанхајским“) савезом, земљама у пуном успону (Кина, Индија, Бразил), да не би наљутили менторе, који су нам досада само ударали „пацке“ (или да назовемо све својим именом – бомбардовали нас, спроводили санкције, уцењивали, и на крају извели, невиђену досад, отимачину целе покрајине).

Него, да се вратимо интервјујисаном. Све што је Војин рекао у току овог интервјуа, је плод дугогодишњег ангажовања у одбрани српских интереса - преко сусрета, састанака, учешћа у српским организацијама у САД, писања, коментарисања, политичке есејистике. Поред осталих, написао је и капитално дело „Косовска криза“, које обухвата цео циклус од историје Косова и Метохије, колевке српске државе, па све закључно са НАТО-вском агресијом 1999. Није на одмет навести, да је то дело посветио „десетинама хиљада невиних грађанских жртава у бившој Југославији, који су умрли верујући да су Западне силе биле савезник, који поштује њихово право на правду и равноправност пред законом“.

И на крају, онима којима Војиново излагање свог, могу рећи, мериторног, мишљења читаоцима Новости, изгледа као „сољење памети“ неке „тикве без корена“, чак тамо из далеке Калифорније, желим да додам још један податак – Војинов деда, Драгић Јоксимовић, је био храбри легални браниоц генерала Драже Михајловића на монтираном суђењу у Титовој Југославији 1946 год., који је и сам, ускоро после Дражиног уморства, био „уклоњен“.