petak 29. februar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sedam veličanstvenih

Ruski filmski kritičar Sergej Lavrentijev na beogradskom Festu

Sedam veličanstvenih

Ruski filmski kritičar Sergej Lavrentijev, nekadašnji umetnički direktor Filmskog festivala u Sočiju i festivala „Likovi ljubavi“ u Moskvi, ocenio je da sedam  filmova iz programa „Iskreno iz Rusije“ (fokus ovogodišnjeg Festa) predstavljaju  reprezentativni izbor selektora Miroljuba Vučkovića iz ove kinematografije

- U programu „Iskreno iz Rusije“ našli su se svi dobri filmovi snimljeni tokom prošle i ove godine - rekao je Lavrentijev. - Posle velike krize iz sredine devedesetih godina prošlog veka koja je pretila ozbiljnim krahom ruske kinematografije, naša filmska industrija danas cveta. Radi se o svojevrsnom vaskrsnuću, u Moskvi postoji veliki broj multipleks bioskopa, a novi svakodnevno niču. Najuspešniji ruski film na blagajnama „Ironija sudbine 2“ inkasirao je 49 miliona dolara. Filmova ima toliko da se mora reći da producenti vrlo često prosto štancuju filmove. Događa se da oni budu samo kopija holivudskih hitova sa ruskim glumcima i jezikom. Ono što ćete videti u Beogradu nešto je sasvim drugo, to su umetnički filmovi nagrađeni na mnogim festivalima u svetu. Za mene je najbolji film iz tog programa ostvarenje Aleksandra Popogrepskog „Jednostavne stvari“. Lavretnijeva zamerka upućena nacionalnoj kinematografiji svodi se na opasku da se događa „već viđeno“, ponavlja se situacija iz sedamdesetih godina prošlog veka, iz vremena gigantske sovjetske filmske industrije.

- I danas se, kao tada, snimi oko 120 filmova godišnje, ali zato odmah možete da odbacite svih 110 naslova i fokusirate se samo na preostalih deset - rekao je Lavrentijev, koji je i umetnički direktor jedinstvenog festivala posvećenog stvaralaštvu Andreja Tarkovskog. Festival „Ogledalo“ je prvi put održan prošle godine u julu u Ivanovu nedaleko od Moskve.

U programu „Iskreno iz Rusije“ (Dvorana kulturnog centra 19.30 večeras se prikazuje film „Ostrvo“ Pavela Lungina, koji od devedesetih živi u Francuskoj, nagrađivan je u Kanu, autor filmova „Taksi bluz“, „Svadba“, „Mrtve duše“. Film „Ostrvo“ prikazan je na Festivalima u Veneciji, Londonu, Karlovim Varima, na Sandensu, a predstavlja „parabolu koja kombinuje stvarnost ruske svakodnevice sa monaškim ritualima i rutinom“.
Udarni večernji termini Festa u dvorani Centra „Sava“ rezervisani su za velika rediteljska imena. Film britanske legende Kena Louča „Ovo je slobodan svet“ prikazuje se od 19.30 časova, „Park paranoja“ provokativnog američkog autora Gasa van Santa od 22 časa.