petak 28. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Tadić: U Evropsku uniju 2010.

KRAGUJEVAC - Kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima Boris Tadić ocenio je sinoć u Kragujevcu „da su za Srbiju podjednako važni i evropska budućnost i očuvanje suvereniteta zemlje“. On je naveo pet ključnih tačaka njegove politike, a „to su 500 hiljada novih radnih mesta, lečenje dostupno svim građanima, bespoštedna borba protiv korupcije, vrednovanje znanja i nove investicije“.

Upozorio je da nas na evropskom putu čekaju i ozbiljne odluke, kako bi Srbija 2008. godine bila zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a 2010. i postala njen član. Dodao je da kao predsednik Srbije, mora da obezbedi saveznike za taj veliki posao i naglasio da taj istorijski cilj - „Srbija u Evropi sa Kosovom“ - nadilazi lične sudbine pojedinaca.

Prisvajaju ovlašćenja UN

PRAG - Opunomoćenik ruskog predsednika za Evropsku uniju Sergej Jastržembski optužio je u češkom Pravu NATO i Evropsku uniju da zbog Kosova pokušavaju da prisvoje sebi ovlašćenja UN, javlja Beta.

- Mi smo u svakom slučaju protiv toga da NATO i EU prisvajaju ovlašćenja Saveta bezbednosti UN. To slabi sistem međunarodnog prava, ionako oslabljen invazijom na Irak bez mandata UN, rekao je Jastržembski u intervjuu češkom listu.

Optimisti

 LJUBLJANA - Slovenački lideri su uvereni da je pitanje Kosova moguće rešiti bez veće regionalne krize i izražavaju umereni optimizam, posebno ako po tom pitanju ne dođe do podela u Evropskoj uniji, prenose slovenački mediji, javlja Beta. Mariborski dnevnik Večer prenosi izjavu premijera Janeza Janše koji je izrazio optimizam da će Slovenija, kao predsedavajuća EU, do kraja juna 2008. biti sposobna da reši najveće probleme.

U slučaju nezavisnosti,izbori na Kosovu

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je juče da bi Srbija u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta trebalo da konstituiše opštinska veća, a potom i da raspiše izbore na teritoriji Kosmeta. Proroković je na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju rekao da bi u slučaju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova privremene institucije, koje su pod nadležnošću Unmika, iz ugla Albanaca postale institucije nezavisne države.

„Mi sa tim institucijama ne možemo da imamo nikakvu saradnju i moramo da konstituišemo svoje institucije po Ustavu Srbije, što podrazumeva organizovanje izbora, a tamo gde nije moguće organizovati izbore, uspostavljanje opštinskih veća“, naveo je Proroković.

Većina članova odbora podržala je inicijativu da se prilikom raspisivanja lokalnih i pokrajinskih izbora istakne da će oni biti održani i na teritoriji Kosmeta.

Nema blokade

 PRIŠTINA - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju ocenio je juče da akti institucija Srbije ne mogu da blokiraju kosovsku nezavisnost, javlja Beta. Sejdiju je, posle sastanka sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Bugarske Ivajlom Kalfinom, rekao da Srbija nije ta koja može da utiče na sudbinu Kosova.

Potvrđena kandidatura Milanke Karić

BEOGRAD - Republička izborna komisija potvrdila je sinoć kandidaturu funkcionerke Pokreta snaga Srbije Milanke Karić za predsednika Srbije. Na sednici je rečeno da je kandidaturu Karićeve podržalo 16.311 građana, kao i da su potvrđivanjem te kandidature dva predstavnika PSS stekla pravo da uđu u prošireni sastav RIK-a. Karićeva je danas, nakon predaje kandidature, rekla novinarima da želi da zaustavi rasprodaju i rasparčavanje zemlje, jer Kosovo i Metohija moraju ostati u sastavu Srbije.

Izrael neće priznati Kosovo

TEL AVIV - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić dobio je juče od najviših izraelskih zvaničnika obećanje da Izrael neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije. Na odvojenim sastancima sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i ministrom inostranih poslova Cipi Livni, Jeremić je dobio podršku za nastavak pregovora o Kosovu i Metohiji.
„Naglasili smo izraelskim domaćinima, koji poznaju prednosti kontinuiranih pregovora u odnosu na jednostrane poteze, da je važno držati otvorenom mogućnost za konstruktivan politički dijalog“, rekao je Jeremić u Tel Avivu.

Putin i u Somboru

 SOMBOR - Predsednik Rusije Vladimir Putin proglašen je juče, iz drugog pokušaja, za počasnog građanina opštine Sombor, javlja Beta. Sombor se tako pridružio opštinama Vrbas, Loznica, Raška i Apatin, koje su ruskog predsednika proglasila počasnim građaninom. Takvu inicijativu najavio je i gradonačelnik Niša Smiljko Kostić.

Znaće se za potpis
.
 LONDON - Pravi trenutak kada će se znati da li je Srbija odustala od evropskog puta, prema oceni britanskog publiciste i dobrog poznavaoca prilika na Balkanu Tima Džude, jeste onaj kada vlasti u Beogradu budu odlučile da li će da potpišu Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji ili neće, javlja Beta. Džuda je u razgovoru za Bi-Bi-Si rekao da zapadne diplomate nisu previše ozbiljno shvatile nagoveštaje koje je usvajanjem Rezolucije Beograd poslao Evropskoj uniji da bi mogao da odustane od priključenja.

Na udaru Haga

PRIŠTINA - Ministar za kulturu u privremenoj vladi Kosova Astrid Haračija priznao je prištinskom dnevnom listu Koha ditore da se našao na udaru Haškog tribunala, zbog „zastrašivanja svedoka“ u budućem procesu protiv Ramuša Hardinaja