nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Tri godine od obnove života u Zočištu

Obnovljena velika srpska svetinja na Kosovu i Metohiji

Tri godine od obnove života u Zočištu

Manastir Svetih Kozme i Damjana podignut iz pepela na temeljima hrama koji je miniran 1999. godine. Za izgradnju korišćen kamen stare crkve i nova je skoro identična porušenoj

BEOGRAD - Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana, poznatiji kao Zočište, kod Orahovca, juče je obeležio tri godine od obnove života.

Ovu veliku drevnu srpsku svetinju, podignutu u 14. veku, na temeljima stare crkve, koja je po predanju nekoliko vekova starija od manastira Visoki Dečani, šiptarski teroristi su do temelja opljačkali i spalili u julu 1999. godine, a dva meseca kasnije hram je miniran, zajedno sa stotine drugih crkava i manastira širom Kosova i Metohije. Monasi iz Zočišta evakuisani su u poslednjem trenutku, a sa njima i čudotvorne mošti svetih besrebrenika Kozme i Damjana, koje su sklonjene u Sopoćane. Uoči ovogodišnje manastirske slave, 14. jula, kada je hram osveštan, mošti su ponovo vraćene u Zočište. Lokalni Šiptari, koji su pre rata dovodili svoje bolesne u manastir, tražeći molitvu i isceljenje od svetih besrebrenika i vrača i kasnije su nastavili da posećuju ruševine ove svetinje.
Posle pet godina, na praznik Svete Petke, monasi su se vratili na zgarišta svetinje sa namerom da ponovo obnove monaški život. I uspeli su u tome! Po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Artemija obnovu manastira Zočište vodi protosinđel Petar (Ulemek), iguman manastira Đurđevi stupovi u Starom Rasu, koji je u manastir došao sa još dva monaha - jeromonahom Serafimom i jerođakonom Spiridonom.

- Iste godine počeli smo da čistimo ruševine i obnavljamo hram. Uradili smo deo konaka u kojem je paraklis Svete Petke, ali nam je Kfor odmah zabranio nastavak izgradnje. To je bio prvi slučaj da Kfor ne dozvoljava obnovu jednog srpskog hrama! Tek prošle godine dobili smo dozvolu da nastavimo obnovu. Pokrili smo crkvu, završili unutrašnje radove i počeli izradu ikonostasa. Za izgradnju smo iskoristili preko 90 odsto kamena od prvobitnog, miniranog hrama, a i dimenzije crkve ostale su iste. Nova crkva je gotovo identična kao stara, jer je urađena idealna rekonstrukcija - zadovoljno ističe za Glas javnosti protosinđel Petar. Obeležavanju tri godine od povratka monaha u Zočište juče je prisustvovalo nekoliko stotina Srba iz ovog dela Metohije.