nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

LONDON NAJZAGUŠENIJI

Beograd nije jedini sa svojim saobraćajnim problemima. Megapolisi Evrope takođe svakodnevno muku muče sa kilometarskim zagušenjima. Najgore prolaze građani Velike Britanije.

Da bi se upoznali sa stvarnim stanjem na putevima, istraživači su ugradili u automobile GPS-prijemnike, a zatim u toku četiri meseca pratili šta se dešava. Eksperiment je obuhvatio 30 gradova Evrope. Istraživači su izdvojili desetak „najsporijih“.
Lider najdužih kolona automobila je London. Srednja brzina u jutarnjem špicu u ovom gradu je samo 19 kilometara na sat. U nimalo boljoj situaciji nisu ni još neki britanski gradovi koji su se takođe našli na spisku.

Na ulicama Berlina i Moskve, koji dele drugo i treće mesto na spisku, automobili se kreću sa prosečnom brzinom od 24 km/č, a u Varšavi - 26 km/č.
Gotovo ista situacija je i u Rimu (30 km) i Parizu (33 km). Belfast je sledeći sa 23 km/č.

 S. R.

EU - Rusija: Zajedno

 MAFRI - Završen je samit Evropske unije i Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija i Evropa „zajednički raditi“ na rešavanju pitanja kao što su iranski nuklearni program, situacija na Bliskom istoku i utvrđivanje statusa Kosmeta. Na samitu se razgovaralo i o američkom antiraketnom štitu u Poljskoj i Češkoj, o izvozu ruskih energenata i trgovinskim odnosima između Rusije i EU, kao i o stanju ljudskih prava i demokratije u Rusiji.

Hiljade pristalica

 ISLAMABAD - Hiljade pristalica pozdravilo je juče bivšu pakistansku premijerku Benazir Buto pošto je sletela u svoj zavičaj, u grad Sukur u južnom Pakistanu, samo nekoliko dana posle neuspelog pokušaja atentata u Karačiju, kada je ubijeno 139 ljudi. „To me je učvrstilo u nameri da učinim sve da sačuvam Pakistan uz čuvanje demokratije koja je suštinska jer ljudima daje sigurnost, bezbednost i bolje perspektive“, kazala je Buto i dodala da se sada oseća bezbednije.

Odbačene optužbe protiv Pinočeovih

 SANTJAGO - Čileanski apelacioni sud odbacio optužbe za korupciju protiv udovice bivšeg diktatora Augusta Pinočea i četvoro njihove dece. Odbačene su optužbe i protiv 10 diktatorovih bivših saradnika i pomoćnika. U obrazloženju presude navodi se da su optužbe odbačene jer sudija nije saslušao članove Pinočeove porodice i njegove saradnike pre nego što je protiv njih podigao optužbe, javio je AP.

Lukašenko: Nema antisemitizma

 MINSK - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbacio je juče optužbe Izraela za antisemitizam. „Ako bilo ko kaže da u Belorusiji ima antisemitizma, ili da ovde proganjamo muslimane, nemojte verovati u to,“ rekao je juče Lukašenko na sastanku posvećenom pitanjima religije. Izraelske vlasti saopštile su prošlog petka da će uputiti protest beloruskom ambasadoru u jevrejskoj državi, posle Lukašenkove izjave da Jevreji „ne brinu“ o mestima u kojima žive misleći na beloruski gradić Bobruisk i sam Izrael.

Umro legendarni ruski špijun

 MOSKVA - Umro je legendarni tajni agent KGB-a Aleksandar Feliksov ko je pomogao Rusiji da dođe do nuklearne bombe. Feliksov (93), koji je umro juče, vodio je neke od glavnih špijuna na Zapadu za vreme hladnog rata kao što su Klaus Fuks i Rozenbergovi, a takođe je igrao vodeću ulogu u kubanskoj raketnoj krizi, rekao je portparol ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).

Počast kontroverznom svešteniku

 BRATISLAVA - Slovački parlament izglasao je zakon kojim se odaje počast kontroverznom katoličkom svešteniku iz vremena pre Drugog svetskog rata. Reč je o Andreju Hlinki koji je 1936. za sebe govorio da je „Slovački Hitler“.
Požari u Kaliforniji se smiruju

 LOS ANĐELES - Neki stanovnici juga Kalifornije počeli su da se vraćaju kućama, dok vatrogasne ekipe postepeno stavljaju pod kontrolu ogromne požare koji na tom području besne već nekoliko dana. Više od milion ljudi moralo je da bude evakuisano, a mnogi povratnici na mestu svojih kuća zatiču samo zgarišta.