nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sudije znaju zakone, ne mogu da ih prevare

Zahtev za razrešenje opštinskih delilaca pravde je pritisak na rezerviste

Sudije znaju zakone, ne mogu da ih prevare

KURŠUMLIJA - Posle saznanja da je predsednik Okružnog suda u Prokuplju Dragan Tacić pokrenuo postupak za razrešenje Radomira Jovanovića i Slavka Maljevića, sudija Opštinskog suda u Kuršumliji, jer su kao učesnici rata na Kosovu naplatili dnevnice u „mnogo većem“ iznosu, i time postupili „suprotno dostojanstvu i ugledu sudija“, reagovanja boraca i građana su različita, prenosi Sina.

Prema rečima Miodraga Ćirića, predsednika Udruženja boraca iz Kuršumlije, postupak za razrešenje dvojice sudija predstavlja pritisak na sudstvo i na borce.
- Ne razumem zašto je poveden takav postupak. Taj isti okružni sud i njegov predsednik Dragan Tacić su pre nešto više od mesec dana izdali zvanično saopštenje, u kome piše da je oko 450 boraca naplatilo ratne dnevnice i da su postupajuće sudije u opštinskim sudovima u Kuršumliji, Prokuplju i Blacu postupale po zakonu, i sve njihove presude je potvrdio taj isti okružni sud u Prokuplju - kaže Ćirić.

Dragan Milenković, član Štrajkačkog odbora boraca iz Kuršumlije, smatra da je zahtev za razrešenje zakasnio, jer su sudije prve, još pre dve i po godine, pravosnažnom presudom dobile novac.

- Ja razmišljam ovako. Ako su sudije dobile pare, onda moraju svi. Sudije najbolje poznaju zakon i znaju zašto su tužili. Ne verujem da bi rizikovali karijeru zbog sume koja iznosi šest njihovih plata. Tužbu razumem kao pritisak na borce da odustanu od svojih zahteva. Ako su sudije koje su podigle novac krive, šta je sa sudijama koje su presuđivale u korist svojih kolega, ili u korist svojih muževa i braće, a ima i takvih slučajeva. Ako Ministarstvo odbrane tvrdi da im je nezakonito pljačkan budžet toliko vremena, čija je to odgovornost? Tek sada se otvara Pandorina kutija. U ovako zamršenoj situaciji mora da reaguje vlada. Da ona preseče Gordijev čvor, ali pravedno - kaže Milenković.