nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > LEONTJEV: BUŠ PROVOCIRA TREĆI SVETSKI RAT!

ORT, ruski javni TV servis, tvrdi da se SAD igraju vatrom u trouglu Irak - Turska - Iran

LEONTJEV: BUŠ PROVOCIRA TREĆI SVETSKI RAT!

Realizuje se strateški projekat okruživanja i uništenja Iraka i Irana kroz akciju „Dvojni zahvat“, koju je razradio zamenik državnog sekretara SAD Martin Indik još 1999. godine, znači - pre terorističkog napada 11. septembra i zapleta sa iranskim nuklearnim programom

Ruska televizija ORT, koja je svojoj zemlji drži pozicije javnog TV servisa i najveće gledanosti, optužila je Amerikance da povodom Irana provociraju treći svetski rat!

Desilo se to u veoma gledanoj redovnoj nedeljnoj emisiji „Ipak“, čiji je autor i voditelj jedan od najeminentnijih moskovskih političkih komentatora Mihail Leontjev.

Prvo je bila kritikovana američka politika prema Turskoj i Iraku. Delimično u formi razgovora autora-voditelja sa dopisnikom ORT koji se nalazi „na terenu“ u iračkom Kurdistanu.

 LEONTJEV: Grupacija od sto hiljada vojnika turske armije, glavnog saveznika SAD u regionu, koncentrisana je na granici sa Irakom koji se nalazi pod američkom kontrolom i spremna je da u datom trenutku prodre u irački Kurdistan da bi ugušila snage kurdskih ustanika. Šta se događa?

DOPISNIK: Prošle nedelje turski parlament, gotovo jednoglasno, dao je saglasnost za izvođenje vojne operacije protiv kurdskih ustanika u severnom Iraku, što je izazvalo slabu reakciju Sjedinjenih Država. Kondoliza Rajs je pokušala da odvrati turskog premijera Erdogana od izvođenja operacije, obećavajući saradnju u suprotstavljanju kurdskim borcima. Dan ranije, Kongres SAD usvojio je preporuku o federalizaciji Iraka, usmerenu ka faktičkoj podeli države i stvaranju praktično nezavisne kurdske tvorevine na severu Iraka. Usledila je rezolucija o priznavanju genocida nad Jermenima u Turskoj, koju je turska vlada shvatila kao neprijateljski gest. Premijer Erdogan je ranije izjavio da Turska neće tražiti nikakvu dozvolu SAD za nanošenje udara u Iraku.

 LEONTJEV: Amerikanci i dalje imaju moćne poluge uticaja na Tursku. Ipak, Amerikanci su na delu doveli Tursku u bezizlazni položaj. Kurdi, koji čine gotovo trećinu stanovništva Turske, kompaktno žive u granicama takozvanog Kurdistana, koji nikada nije postojao kao država, za čije stvaranje su se Kurdi stalno borili. Turska započinje vojnu operaciju zato što navodno ne može da ne reaguje na formiranje faktički nezavisnog Iračkog Kurdistana.

DOPISNIK: Još je Ronald Regan, koji je bio predsednik SAD od 1981. do 1989. godine, pre dve decenije ocenio: „Kurdi su šibica koju mi treba da zapalimo onda kada nam se prohte“.

 LEONTJEV: Pa kako se naša američka bledolika braća spremaju da kresnu tom kurdskom šibicom ovog puta? Samo, glavni objavljeni cilj američke uznemirenosti ipak je, izgleda, Iran. O američkim planovima napada na Iran ne govore samo glupi. I u samim SAD.

DOPISNIK: Sjedinjene Države praktično već vode tajnu vojnu operaciju protiv Irana snagama antiiranskih etničkih grupa, pod rukovodstvom CIA“. U Beludžistanu deluje grupa Džund-Alah. Sa zapadne strane su kurdske formacije koje se oslanjaju na iračku autonomiju Severni Kurdistan. Sa severa su Amerikanci obezbedili sebi pozicije preko baza u postsovjetskoj srednjoj Aziji, posebno preko potpune kontrole nad sadašnjim političkim režimom u Gruziji. A energično rade na tome da u tu alijansu uvuku i Azerbejdžan.
Realizuje se strateški projekat okruživanja i uništenja Iraka i Irana. Reč je o akciji pod nazivom „Dvojni zahvat“ koju je razradio zamenik državnog sekretara SAD Martin Indik još 1999. godine. Znači, pre terorističkog napada 11. septembra i zapleta sa iranskim nuklearnim programom.

 LEONTJEV: Sve komplikuje to što Iranci de fakto već sarađuju sa Turskom u borbi protiv kurdskih bojovnika. S narastanjem opasnosti od kurdskog separatizma u njihovo kolo će se neizbežno uhvatiti i Sirija. Ovo znači da će se dva mrska protivnika Sjedinjenih Država ujediniti sa svojim strateškim saveznikom SAD - Turskom. Pod pritiskom samih Sjedinjenih Država! Eto, zašto se Amerikanci više ne ustručavaju da provociraju Tursku.

DOPISNIK: „Ako želite da se izbegne treći svetski rat, treba da budete zainteresovani da ne dopustite da Iranci steknu znanja neophodna za stvaranje nuklearnog oružja“, izjavio je Džordž Buš na pres-konferenciji u Beloj kući.

 LEONTJEV: Pitanje je, dakle, da li to Iranci počinju treći svetski rat - sa nuklearnim oružjem ili bez njega - ili su Sjedinjene Države spremne na treći svetski rat kao odgovor na hipotetički iransku bombu? Bušu se možda omaklo, ali ako i jeste - dogodilo mu se to „po Frojdu“. U svakom slučaju, njegovo pominjanje trećeg svetskog rata je - zloslutno.

Komentari

Amerika ce izazvati treci svjetski rat ne zbog Iraka, Irana i Turske, vec zbog ogromnog spoljneg duga Amerike, koji iznosi vise hiljada milijardi US dolara (zvanicna, prava cifra, se krije od javnosti, naravno, jer u toj zemlji demokratija je odavno umrla...).
I ovaj meil oni ce procitati prije nego sto dodje do vas...
Ono sto bih im ja preporucio je, da vec jednom pocnu da vracaju taj svoj ogromni spoljni dug, a ako nisu u stanju to da urade onda neka objave stecaj drzave...
Ustvari, oni su vec pod stecajem, samo se ceka politicka odluka samoga vrha, da se to objavi...
Buduci da oni to nemogu uraditi, iz vise razloga, ostaje im jedina varijanta da otpocnu treci svjetski rat... A poslije toga, ko prezivi...
Sve je, za mene, jasno, jasno kao dan...

Tacno Miroslave,

Kaubojska fedaralna drzava amerike je oko 10 tirliona dolara u dugi i przo rasta a prica se da svi gradjani Amarike dugujo izmedju 100 i 50 triliona dolara. Kaubojska drzava ce se raspasti bez rata. Ako neko ne zna, kauboji su izazvali drugi svetski rat takodje. Oni i Britanski fagoti, su podrzavali Hitlera do 1941 i podrzali nemacki genocid nad Rusima... Najverovationje da ce Englezi i Amerikanci da koriste novopecene NATO drzave iz istocne evrope kao pesadiju. Na tome nasi izdajnici Ponos i Sutanovac rade vec dugo, kao i nihovi prethodnici, Davinic, Tadic,.. i ostali..

Kome duguju Ameri te pare????srbijici ili crnoj gori????

Uh, ala ste vi obavesteni, bravo. Pa sa tim svojim finansijskim znanjem, zasto lepo ne obrnete par miliona dolara na berzi i onda utrosite taj novac na lep zivot i zaboravite na gluposti koje pisete? USA izazvala II svetski rat? Bankrot drzave?. :) Deco moja, proverite svoje pelene, mozda je vreme da se menjaju. A ostavite velikim cikama da se brinu o ozbiljnim stvarima.
Inace, ako cemo pricati ozbiljno, USA jeste postao novi Rim savremenog sveta. Takve drzave nije bilo vec vekovima. I to, naravno, nije dobro. Ali ce se stvari promeniti za nekoliko decenija (a mozda i brze). Znate ko ce parirati USA? Pa naravno da znate. Kina. I to ce biti neka vrsta ekonomske simbioze. Zato se Rusija i cima iz petnih zila ne bi li se nametnula kao treci pol. I zato ovakvi komentari "slobodnog" novinarstva Rusije...

hahahahaha neko ce citati tvij email

Pa ovo ti je jako dobro ali jos nije precizno. Amerika ce izazvati treci svjetski rat ne zbog Iraka, Irana i Turske, vec zbog zastita Izraela. Ako to ne mozete da vidite i sami mislim da je njihova propaganda proradila. Sve se ovo ludilo svedi na Jevrejski lobi u Vasingtonu. Ali ja ne znam zasto mi hriscani idemo u jevrejsko-muslimanski rat. Ma daj da ih ostavimo neka nadju svoja resenja na kraj krajeva pusti neka jaci dobije. Vazno je da mi imamo mira.

Dobro jutro svete !Nasi su gluvonemi i zive u nekoj mastovitom svetu , gde nepostoji krvoprolice ni tarovi a ne vide da Amerika radi protiv svega i namece ratove.Za svoj dzep ce ici do te mere da izazovu Rusiju i Kinu .ko misli da Amerikancima stalo do naroda i vojnika , prevarice se .Nikada im nije stalo i nikada nece.Imaju veliki broj ratnih veterana , koji nemaju ni lekove a kamoli dobre zarade , odnosno penzije .Mnogi im vojnici umiru od raka , jer su bili u ratu u Iraku .Takvog jednog sam upoznala i veoma je ogorcen na svoju zemlju , koja vise nece da zna za njega i porodicu .Ovaj mlad covek je 35 godina , u kolicima , jer je dobio metak u kicmu , stalnim bolovima i veoma malom penzijom , da mu supruga mora da radi a on gleda svoje dve malene devojcice , zajedno sa svcojom majkom .Da ih gleda je jedino sto moze kao invalid.Eto to trazi NATO od nasih vojnika , jednu gomilu topovskog mesa.Rusija je oduvek bila cilja i a vreme predhodnih dva svetska rata .Mislili su da ce izazvati Rusiju , svojim prisustvom na Kosovu ali ode Jelcin i nista od toga .Rusija se podigla a mi placamo ceh , sto smo usporili taj pohod svojom tvdoglavoscu .Sada je Rusija mnogo snaznija ali Amerika ne odustaje , pa makar ceo svet bio zagadjen a stanvoci ubijeni i osakaceni .Ne verujete mi , UVERICE TE SE I TO RLO USKORO na zalost svih stanovnika sveta .Zalosna nam vremna dolaze .Amerinci strajkuju skoro svakodnevno ali nema ko da ih cuje .Nece ni oni u rat .Nece ni morati , imaju oni poslusnike u svetu , odnosno Evropi , oji ce morati .Ko voli , nek izvoli .Samo sto ce ovo biti vise , MORASH .

Američka administracija je već odavno zasnovala svoju razvojnu politiku na izazivanju i "gašenju" kriznih situacija u svetu. Posebno u onim regionima koji imaju prekopotrebne energetske resurse. Ako bi ta njihova mašinerija stala, kriza bi u relativno kratkom vremenu zahvatila Ameriku. Oni to znaju, i zato bezopbzirno guraju!

Amerikanci su najveći fašisti na svetu komandovali bi svim zemljama i ljudima kako će živeti , i to oni zovu demokracijom. Samo se pitam zašto Rusija koja jača ne osniva protu NATO blok zemalja bilo bi jako puno kandidata . Ameri su stvarno došli na vrh glave i Bogu i vragu.

Amerika je najsnaznija zemlja na svetu ,ovi iz irana ,rusije,sirije ,srbije ,iraka , mogu samo da gledaju i da se seru ............. Long Live Xhorxh W Bush.........

Zivjela USA and USA ( United Albanian States)

Amerika ce izazvati treci svjetski rat ne zbog Iraka, Irana i Turske, vec zbog Izraela. Oni rade sve da zastite Izraela od napada svojih komsija. Nije tu u pitanju ni nafta ni kriza ni dugovi. Ovde je u pitanju Jevreski lobi u Vasingtonu. Ali mi nije jasno zasto mi hriscani da idemo u jevrejsko-muslimanski rat. Pa pusti ih neka oni sami resavaju svoje probleme. Ako ne mogu onda neko ce od njih biti primoran. Bilo kako bilo vazno je da mi imamo mira.

Zemlja Dembelija se,na zalost cele planete i buducih neminovnih zrtava, nikada nece zaustaviti u svojim,vec se slobodno moze reci,sumanutim namerama i abnormalnim apetitima, jer je bolest zvana "pohlepa" u kombinaciji sa "kompleksom", na tom nivou jednostavno - NEIZLECIVA! Zasto? Zato sto nemaju izbora! Njihova ekonomija je u kolapsu! Pucaju po svim savovima,samo to njihova javnost jos ne zna.(pitanje je da li njihova moneta uopste vredi i ovoliko koliko se kotira,ali da ne sirimo pricu u tom pravcu).Oni jednostavno, moraju da nastave ovako i jos gore,ne bi li se odrzali tu gde su, posto je to vrhunac "bolesti" koja ih prozdire. Njihovi potezi lice na poteze ocajnika...a svaki ocaj i nastane upravo tako posto nasluti svoj kraj! Kao uostalom i svaka velika imperija,i ova mora imati svoj kraj.Samo je pitanje kako ce se taj kraj odraziti na ceo ostali svet,uzimajuci u obzir u kom vremenu zivimo i sa kakvom tehnologijom i naoruzanjem smo okruzeni. Ne treba da zaboravimo da su prosla ona vremena kada su imperije padale na sirokim bojnim poljima u borbi macem, kopljem i prsa u prsa; i samo one same, i par okolnih naroda osetile njihov "udarac o zemlju".
Ne bi bilo zgodno prejudicirati, ali ako "Veliki Dzin" pocne da posustaje i pada (sto se vec moze nazreti,samo se ne zna tacno kada i na koji nacin?) velike su sanse (shodno njegovom mentalitetu) da povuce sa sobom sve zivo i nezivo i prouzrokuje ogromne zrtve.
Veliki,ali ne bas mudri Dzin, u ovom trenutku ne moze ni u najludjoj politickoj kombinatorici da zamisli da se vrati na pozicije balansa u svetu iz doba kada je tu bio i "Veliki Beli Meda" u svom ondasnjem ili slicnom "sjaju" -i bilo koja kombinacija danasnjeg svetskog poretka gde on (Dzin) ne vodi glavnu rec, je za njega prosto neprihvatljiva. Medjutim usnuli "Meda" (kao i jos neki subjekti) se polako budi iz svog sna,ucvrscuje svoje pozicije i savrseno svestan vremena koje dolazi - to polako i mudro pokazuje.
U Dembeliji, medjutim, (a na zalost i samog naroda koji tamo zivi,a koji ce platiti skupu cenu svoje uspavanosti i prividno-providne ususkanosti) demokratija je "zaspala" - i to jos odavno, u doba Vijetnama i ondasnjih hipi pokreta sa "Baby-Boom " generacijom na celu, koji su jos tu i tamo uspevali da pomole glave iz peska i ponesto kazu i eventualno promene. Danasnji stanovnici Dembelije (njih 80-tak %) svesrdno podrzavaju,(umisljajuci da ih jos uvek neko nesto pita) -sve sto im se servira na nacionalnoj televiziji i uredno masu svojim malim zastavicama,kace ih na kola i na kuce uz obavezan poklic i salutiranje svom zamisljenom "patriotizmu", kao da su zli "Crveni" odmah tu iza ugla (jer tako su bar videli na filmu).
Da zamislimo na trenutak da se,po nekom scenariju iz maste, pojavi neki novi, "bolji" predsednik Dembelije (sto je nemoguce jer ce svi sledeci biti samo gori od predhodnih) pa postupi po zdravom razumu i tako, vremenom, postavi zemlju na onu poziciju koja joj u ekonomskom svetu i pripada; i pocne da praktikuje uravnotezenu,miroljubivu i neagresivnu spoljnu politiku; To bi prosto dovelo do gubljenja primata i uticaja u svetu, sto ide zajedno u paketu sa ekonomskom krizom velikih razmera i sa priznanjem da je vreme njihove imperije na zalasku.
Ta varijanta je za njih naravno nedopustiva.
Velika i (vojno) mocna, a pritom zadojena i opterecena veleimperijalizmom kao neophodnim zamajcem sopstvenog opstanka, Dembelija sve vecom brzinom a sve manjom samokontrolom hrli u neizvesnu i strepnjom obojenu buducnost.
Neko je rekao da dolaze teska vremena za ovaj svet, i to je na zalost tacno. Jer pohlepa i zlo idu nezadrzivo ka svom vrhuncu koji se po pravilu zavrsava Velikim Praskom! Taj "Prasak" mozete da prevedete i kao"Treci svetski..." ili kako god hocete.
U svakom slucaju taj "film" nece, na zalost, biti u produkciji i reziji "MGM" , "WB" ili "Walt Disney production"-a - vec u nekoj sasvim drugoj!
Sa verom u srecniju buducnost, pozdrav iz Dembelije!

Samo napred USA bog vas cuvao gde god da ste

Prokleta da bude Amerika, prokleta da je mrzi je ceo svet, mrzim je i ja. Proklet je George Bush prokleo ga je bog. Umrece jednog dana. I svi ce to slaviti. P_ _ _ A
LI MU MATERINA!

Amerima su pokrice za budzetski deficit nosaci aviona.
Do ljudi im nije stalo - ljudi nikad nije bilo vise - njima je do sirovina kojih je sve manje i za njih ce ako treba unistiti planetu, a to je sve zajedno njihova djavolja rabota koju rade od svog osnivanja pa sve naovamo. Jedini spas je ujedinjeno pravoslavlje i Kina.