nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko...

Društvo - ukratko...

Razrešeni zbog slučaja Ilarion

 NOVI SAD - Sudije Vrhovnog suda Srbije Predrag Gligorijević i Miroslav Cvetković biće razrešeni na narednoj sednici Velikog personalnog veća zbog propusta u predmetu protiv bivšeg igumana Ilariona, starešine manastira Hopovo, okrivljenog za činjenje bludnih radnji pred decom, izjavila je predsedavajuća Veća Sonja Brkić, prenosi Sina. Ona je pojasnila da će Gligorijević i Cvetković biti razrešeni na sednici koja je zakazana za drugi novembar zbog „slučaja Ilarion“.

Ilarion se tereti da je između 1. juna i 4. jula 2001. godine u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na „nedozvoljene polne radnje“ maloletne dečake.

Ističe rok za privatizaciju medija

 BEOGRAD - Rok za privatizaciju medija ističe 31. decembra ove godine i neće biti ponovo produžavan, iako se neki zalažu za nove rokove, rekla je Tanjugu Marija Ćosić iz sektora za medije u Ministarstvu kulture.
Mediji koji do kraja godine ne budu privatizovani biće ugašeni, u skladu sa zakonom. Do sada su, ako se izuzme B92 koji je privatizovan 2003. godine, prodati Radio Srem iz Rume, Radio Donji Srem iz Pećinaca, Radio Đerdap iz Kladova i Kulturno-informativni centar iz Bajine Bašte.
U registru Agencije nalazi se još 67 elektronskih medija, a za novembar su zakazane aukcije za 17 RTV kuća.

Verska služba u Vojsci Srbije

 BEOGRAD - Nacrt zakona o Vojsci, koji predviđa uvođenje vojne verske službe za pripadnike svih veroispovesti, upućen je na razmatranje nadležnim ministarstvima i očekuje se da bude usvojen do kraja ove godine, prenosi Tanjug.
Verska služba se organizuje radi ostvarivanja verskih sloboda, a njeno sprovođenje, kako se navodi u nacrtu zakona, uređuje vlada. Verska služba u Vojsci obuhvatiće sve tradicionalne crkve i verske zajednice, a njena misija je da omogući pripadnicima vojske izražavanje religijskih osećanja i vreme za molitvu, što je njihovo ustavno pravo.
Zakonsko rešenje vojne verske službe je u nadležnosti Ministarstva odbrane ali, kako kažu u Ministarstvu vera, pitanje verskih sloboda zasniva se na postojećem Zakonu o crkvama i verskim zajednicama.

Optuženi će morati da dokaže poreklo imovine

 BEOGRAD - Resorni odbori stranke G17 plus izradili su Nacrt zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom i korupcijom i predstavili ga na jučerašnjoj, prvoj konferenciji odbora, prenosi Tanjug.
Nacrtom zakona je predviđeno formiranje antikorupcijske agencije koja bi trebalo da se bavi zaplenom imovine stečene korupcijom i kriminalom, rekao je predsednik Odbora za pravosuđe te stranke Miodrag Petrović i dodao da bi agencija određivala način oduzimanja i upravljanja tom imovinom.
Prema njegovim rečima, usvajanje ovog zakona imalo bi i preventivno dejstvo, uvođenjem novog instituta - da optuženo lice mora da dokazuje poreklo imovine.