nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Budućnost medicine stiže do naših lekara

Održano stručno predavanje iz oblasti oftalmologije i refraktivne hirurgije oka

Budućnost medicine stiže do naših lekara

BEOGRAD - Oftalmolozi zainteresovani za nova saznanja i metode u refraktivnoj hirurgiji oka juče su na mini-kursu, koji je održao svetski poznati stručnjak Mirko Jankov, imali prilike da čuju informacije o novim teoretskim i tehnološkim dostignućima iz ove oblasti.

Doktor Jankov je jedan od domaćih lekara, svetskog ranga, koji je u inostranstvu izgradio karijeru vrhunskog oftalmologa, a najveći uspeh je zabeležio u oblasti skidanja dioptrije uz pomoć savremenih egzajmer lasera.
Kurs je organizovan za manju grupu lekara, koji su sa predavačem ostvarili kvalitetnu komunikaciju, pa su postavljana različita pitanja i otvarana je opuštena diskusija.

Nakon obrade planiranih tema koje su se odnosile na optičke aberacije oka, uloge kompjuterizovane topografije rožnjače i dijagnostiku i terapijske opcije za keratokonus, oftalmolozi su razgovarali o indikacijama, kontraindikacijama, preoperativnoj pripremi, postoperativnom praćenju pacijenata i svim ostalim temama koje su ih interesovale.

- Prezadovoljna sam ovim što sam imala prilike da čujem i naučim - kaže zadovoljno doktorka Mirjana Ristić, učesnik kursa i dečji oftalmolog, uz zapažanje da prisustvuje predavanju koje je „vizija oftalmologija i za najrazvijenije zemlje sveta, a posebno za nas“. Doktorka objašnjava da se ona ne bavi hirurgijom, ali da na ovakvim predavanjima uvek upozna „nova znanja i nove elemente koji unapređuju kvalitet njenog rada“.

- Mi kao zemlja morali bi da se ponosimo stručnjacima kao što je doktor Jankov - naglašava Ristićeva, uz primedbu da bi bilo dobro, pored toga što njegov naučni i stručni rad poznaju kolege oftalmolozi, da i šira javnost čuje više o ovom izvanrednom naučniku i lekaru - jer svi treba da budemo ponosni što je odavde potekao i ovde se vratio verovatno danas najveći evropski stručnjak u oblasti refraktivne hirurgije.

Ključne reči:

Komentari

Pred vratima medicinskih ustanova čeka oko tri hiljade nezaposlenih lekara. Za to vreme, oni koji su po raznim osnovama ušli u državne ustanove, a posebno oni koji sami sebe, ili uz pomoć svojih medijskih piarova, proglašavaju vrhunskim - rade u po još jednoj (zvanično) a i više privatnih medicinskih ustanova. Dok se ta politika ne prekine, nema pravog ozdravljenja srpskog zdravstva, ni kvalitetnog rada lekara, jer se sve svodi na simuliranje i politički marketing. Mnogo više radnih mesta za mlade lekare je moglo biti otvoreno (gotovo svi nezaposleni doktori bi se zaposlili) da je umesto zapošljavanja "trista lekara" ukinuto pravo dvostrukog, a nastavnicima medicinskih fakulteta i višestrukog radnog odnosa! A kvalitet zdravstvenih usluga i ponos našim doktorima bio bi stvaran.