nedelja 28. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Berlinski izlog za slomljena srca

Berlinski izlog za slomljena srca

Više od 300 eksponata izloženih ovih dana u berlinskom Tačles umetničkom centru izazvalo je veliku pažnju ne samo nemačke već i svetske javnosti. Kako i ne bi kada je reč o prezentaciji raznih predmeta koje su organizatorima izložbe ustupili parovi koji su - raskinuli svoje veze.

Među eksponatima, razume se, preovladavaju sasvim obične stvari. Recimo, venčanica koja osobu koja ju je nekada sva presrećna nosila danas podseća samo na teška vremena koja su kasnije, u braku, nastupila. Među eksponatima mogu se, međutim, naći i neki dosta originalni, kao što je jedna - sekira. Ona je svojevremeno dobro poslužila izvesnoj osobi ženskog pola. NJu je, eto, jednom prevarila ljubavnica, pa joj je ova, nakon tužnog raskida, sekirčetom iseckala nameštaj. Na froncle.

„Što sam joj više uništavala stvari, to sam se bolje osećala“, izjavila je pomenuta osoba tvrdeći da je ovaj postupak na nju samo pozitivno uticao. U terapeutskom smislu. Kada se na kraju smirila, bila je, naime, u stanju da preostalo iverje pedantno spakuje u najlonske kese i onda ih isporuči vlasnici...

„LJudi uživaju da nas posete. Ima parova koji na izložbi provode dugo vremena, razgledajući, šaleći se i nadajući se da se to njima neće nikada desiti, dok neki koji su upravo raskinuli svoje veze dolaze želeći da ispričaju svoje priče“, izjavio je za Bi-Bi-Si Zvonimir Dobrović, inače građani Hrvatske, koji je i organizovao ovu izložbu. Ideja o njoj potekla je, međutim, od dva zagrebačka umetnika, Olinke Vištice i Dražena Grubišića, koji su odlučili da od svojih vlastitih, gorkih iskustava vezanih za raskid „učine nešto kreativno“. Oni su zapravo prikupili i sačuvali stvari koje su ih podsećale na njihovu vezu, stavili ih na displej, a onda od prijatelja zatražili da učine to isto.

Posle Berlina, izložba koja je već održana u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, trebalo bi da se preseli u Beograd, Skoplje i Stokholm. Zatim je u planu njeno održavanje u Tokiju, NJujorku i Sao Paolu.