petak 28. septembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Penzije će da „pojure“ plate

Sledi povećanje penzija, koje su pale na 53 odsto prosečne republičke zarade

Penzije će da „pojure“ plate

Usklađivanje penzija od 1. oktobra oko šest odsto, a u januaru sledi vanredno povećanje od oko 11 odsto - najavljuje LJiljana Radifković, pomoćnik ministra rada

BEOGRAD - Oko milion i po penzionera u Srbiji, koji primaju u proseku oko 14.800 dinara, u naredna tri meseca očekuje redovno oktobarsko i vanredno januarsko usklađivanje penzija. Prema procenama LJiljane Radifković, pomoćnika ministra za rad, redovnim oktobarskim usklađivanjem penzije bi trebalo da budu povećane za svega šest odsto, dok će vanredno januarsko usklađivanje biti oko 11 odsto.

- U ovom trenutku se ne zna tačan procenat usklađivanja penzija 1. oktobra, jer treba da se uzme u obzir i kretanje septembarske zarade i troškovi života. Prve podatke statistika objavljuje posle 20. u mesecu, a druge početkom meseca i tek tada će se tačno znati koji je procenat u pitanju - kaže Radifkovićeva.

Ona dodaje da je vanredno usklađivanje penzija zaštitna norma koja je ustanovljena izmenom zakona iz 2005. godine.

- Kada istekne godina napravićemo poređenje između prosečne penzije u fondu zaposlenih i prosečne zarade. Prema zakonu, ukoliko prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade, a sada je oko 53 odsto, onda se ona vanredno usklađuje počev od 1. januara. Tačno ćemo 20. januara znati koji će to procenat biti. Prema nekim procenama to će biti oko 11 odsto - objašnjava pomoćnica ministra.

Zakon propisuje da se penzije usklađuju prema troškovima života kao osnovno zakonsko rešenje, s tim što je uveden prelazni period kako bi se smanjilo učešće zarada, a povećalo učešće troškova života kao bitnog elementa koji utiče na procenat usklađivanja penzija.

- Taj procenat učešća zarada pašće već 1. aprila 2008. godine, kada je redovna dinamika usklađivanja. Pretpostavljam da će se izbeći situacija da usklađivanje penzija bude samo po troškovima života. Potrebno je odrediti određeni element zarade koji će učestvovati u usklađivanju penzija. U fazi smo razmatranja kolika su ukupno sredstva koja idu iz budžeta, koliko je to procentualno u odnosu na bruto društveni proizvod. Moramo naći meru da bi imali finansijsku održivost i da ne bi poremetili dinamiku isplata penzija - ističe Radifkovićeva.

VOJNICI MEĐU CIVILIMA

Povodom izjave Dragana Šutanovca, ministra odbrane Srbije, da će vojni penzioneri preći u nadležnost civilnog penzionog fonda, Radifkovićeva kaže da je to zasnovano na Zakonu o ministarstvima.
- Prema odredbama tog Zakona, u nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike ulazi i pitanje socijalnog osiguranja vojnih penzionera.
Uz uvažavanje tih specifičnosti koje imaju vojni osiguranici i korisnici, neće biti smetnji da se oni inkorporiraju u jedinstven sistem gde će ostvarivati svoja prava. Naravno, to podrazumeva izmenu Zakona. Pitanje je da li će se to desiti izmenama Zakona o vojsci ili izmenama Zakona o penzijskom. Sve zavisi od toga kada će biti dogovoreno i koja će dinamika biti. Ne može sve odjednom - rekla je Radifkovićeva.

JAVNI DUG

Prema rečima LJiljane Radifković isplaćene su rate pre vremena zaostalog javnog duga.
- Kada je reč o korisnicima Fonda zaposlenih, isplaćeno je pet rata pre vremena, a zadnja će biti isplaćena u 2008. Može se desiti da bude isplaćena i u ovoj godini - napominje ona.
Što se tiče Fonda poljoprivrednika, oni su imali veliki dug. Ipak, ostale su dve neisplaćene rate i smatram da će oni te rate dobiti početkom 2008. godine, koje iznose oko 22.000 dinara.

Komentari

nikada tacni cekaju izbore . obecali dug pa slagali ,jer nisu sigurni da ce biti izbori trebamo mi njima za glasove .to je sram sta rade jednim penzionerima.

a kad prodaju celu zemlju i pobegnu onda ce penzioneri opet moci da jedu korenje. dokle vise prica o penzionerima u zemlji sa preko 1.000.000 nezaposlenih ? ja i ne razmisljam o penziji i bas me briga za penzionere i za drzavu, a i njih je briga za mene, ovo ionako nije moja drzava i samo cekam da se ukaze prva prilika da jednostavno odem odavde, iz ove prokletinje