petak 28. septembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Mrkšiću 20 godina, Radić oslobođen

Mrkšiću 20 godina, Radić oslobođen

HAG- Raspravno veće Haškog suda osudilo je juče nekadašnjeg oficira JNA Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora, Veselina Šljivančanina na pet godina, dok je Miroslav Radić oslobođen optužbi, javlja Srna.

Mrkšić je proglašen krivim za ubistva i mučenja više stotina lica u Vukovaru 1991. godine, dok je Šljivančanin proglašen krivim za mučenje, ali je oslobođen najtežih optužbi za istrebljenje.

Radić je oslobođen svih optužbi.

Haško tužilaštvo je na kraju dokaznog postupka sredinom marta zatražilo od Prvostepenog veća Međunarodnog suda u Hagu da Mrkšića, Šljivančanina i Radića proglasi krivim i odredi im doživotne zatvorske kazne.

Odbrana optuženih je u završnim rečima zatražila njihovo oslobađanje, naglasivši da Tužilaštvo nije dokazalo njihovu odgovornost.

Mrkšića, Šljivančanina i Radića optužnica je teretila u osam tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubistava i mučenja, te okrutnog i nehumanog postupanja.

Sva trojica su se izjasnila da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Ključne reči:

Komentari

Sve je to DIL zbog NEZAVISNOG Kosova!Zato se Rale i Rado nece NIKADA UFATITI!!!!

braco moja,da hrvati imaju imalo obraza ovu tojicu bi slavili kao svece,jer su ustase molile boga da se predaju redovnoj vojsci nase jna, ane drugim formacijama-srpskim junacima i teritorijalnoj obrani, nebi danas bilo mnogo tih hrabrih ustasa.treba da im podignu spomenik u pola vukovara u znak zahvalnosti sto su ih spasili,a ne da ih krive za zlocin.

Hrvati imaju i obraza i hrabrosti za razliku od Srba BRANILI SU SVOJE!A Srbi su počini neviđene ratne zločine protiv čovječnosti i ubijali su DJECU I STARCE! Sram vas bilo, otvorite oči!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hag se još jednom pokazao kao politički sud. Sramotna presuda koja veliča ubijanja i zločine. Ovakve presude ustvari stimuliraju ubijanja zatvorenika za neke buduće sukobe. Još jednom se pokazala hrvatska naivnost kada su surađivali sa Haškim sudom, kao i evropska politika štićenja i pune potpore Srba i njihovih nedjela. Sve to treba biti škola za ubuduće.