sreda 28. maj 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vu: Tajvan pripada kineskoj naciji

Lider Kuomintanga u najznačajnijoj poseti Kini u poslednjih 60 godina

Vu: Tajvan pripada kineskoj naciji

Kina i Tajvan imaju sve uslove za nastavak mirovnih pregovora, započetih 1993, a prekinutih dve godine kasnije

Lider vladajuće tajvanske Nacionalističke partije (Kuomintang) Vu Pohsiung izjavio je juče u kineskom gradu Nanđingu da Tajvan pripada kineskoj naciji, sa kojom je „krvno vezan“, javlja Tanjug.

Vu je doputovao u Nanđing na poziv kineskog lidera Hu Đintaoa, sa kojim bi sutra trebalo da se sastane u Pekingu, prenela je novinska agencija Sinhua.

Dolazak vođe Kuomintanga, koji predvodi 16-članu delegaciju, poseta je najvišeg ranga zvaničnika Tajvana Kini za više od 60 godina.

Glavna tema razgovora Vua i Hua biće, kako se očekuje, nastavak mirovnih pregovora Kine i Tajvana, započetih 1993, a prekinutih dve godine kasnije odlukom Pekinga, uslovljenom separatističkim ambicijama vlasti u Tajpeju, odnosno željom da proglasi nezavisnost ostrva.

Veliki zaokret u odnosima dve strane usledio je nakon izjave nedavno izabranog predsednika Tajvana Ma Jingđeua da želi nastavak mirovnog dijaloga s Pekingom.

PODRŠKA EU

Evropska unija, koja podržava princip „jedne Kine“, pozdravila je poboljšanje odnosa između Kine i Tajvana, saopštilo je juče slovenačko predsedništvo EU, ocenjujući da nova tajvanska vlast želi stvarni dijalog s Pekingom, koji bi koristio obema stranama.
Predsedništvo je kao znak dobre volje ocenilo nedavni govor novog tajvanskog predsednika Ma Jingđeua, koji je pozvao na čvrst mir s Kinom. Ma je, takođe, rekao da se distancira od zahteva za nezavisnost Tajvana, na čemu je insistirao njegov prethodnik Čen Šuibian.

Kina i Tajvan su razdvojeni nakon građanskog rata 1949. godine, a Peking ostrvo i dalje smatra privremeno otcepljenim delom od matice i upozorava da će svaki pokušaj promene tog statusa proglašavanjem nezavisnosti sprečiti, ako bude potrebno i upotrebom sile.

Očekuje se da će Vu sa zvaničnicima u Pekingu razgovarati i o uspostavljanju
čarter-letova preko Tajvanskog moreuza s ciljem da uskoro budu zamenjeni uspostavljanjem redovnog avionskog saobraćaja. Prvi čarter let planiran je za 4. jul.

Vu će u četvrtak boraviti u Šangaju, gde ima dosta tajvanskih investicija, a obići će i područje Sečuana, koje je pogodio katastrofalni zemljotres. Tajvan je odmah posle zemljotresa uputio značajnu pomoć postradalima.