sreda 28. maj 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Virus HIV više nema tajni

Fotografisano nastajanje virusa side

Virus HIV više nema tajni

Na Univerzitetu Rokfeler načinjen je prvi snimak stvaranja molekula virusa jedne od danas najsmrtonosnijih bolesti - side! Koristeći specijalni mikroskop koji je osvetljavao samo površinu ćelije, naučnici su pratili nastanak virusa HIV. Otkriće ne samo što će unaprediti način lečenja miliona ljudi koji u sebi nose viruse AIDS, već naučnicima otvara potpuno novi pristup u istraživanjima najsitnijih čestica u ljudskom telu.

Za razliku od uobičajenih elektronskih mikroskopa koji osvetljavaju celokupnu ćeliju uključujući i njenu unutrašnjost, novi tip mikroskopa omogućuje samo posmatranje površine ćelije na kojoj se formira virus HIV. Tajna aparata je, uprošćeno rečeno, ugao pod kojim pada svetlost.

- Mogućnosti ove tehnike su beskonačne. Sada je moguće da se ovakav događaj posmatra u realnom vremenu - kaže biofizičar Sendi Simon, koja na razvoju ove tehnike radi još od 1992. godine. - Vidimo kako se virus rađa, a to nam daje priliku da odgovorimo na sva do sada neodgovorena pitanja.

- Ovo je prvi put da je neko mogao da vidi nastajanje delića virusa. A moći će ne samo nastajanje virusa HIV, već apsolutno svakog virusa. To je nemerljiv doprinos medicini - smatra Aron Dajmond, virolog iz laboratorije za retrovirologiju Univerziteta Rokfeler.   

Ključne reči: