sreda 28. maj 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

Ruzveltovi lični predmeti na aukciji

Filcani šešir Frenklina Ruzvelta, poslednji ček koji je potpisao, ručni sat koji je nosio za vreme konferencije na Jalti, portret u akvarelu, za koji je pozirao poslednjeg dana uoči smrti, kao i dokumenta vezana za period dok je Ruzvelt bio 32. predsednik SAD tokom turbulentnih godina, od 1933. do 1945, stavljena su na aukciju.
Kako piše NJujork tajms, ovi artefakti su deo privatne kolekcije Džozefa Ploda iz Masačusetsa, koji poseduje oko 1.000 predmeta koji su pripadali Frenklinu Ruzveltu i njegovoj supruzi Eleonori.
„Ovi predmeti bili su moja životna strast i ja se nadam da će ih novi vlasnik ceniti i čuvati kao blago“, izjavio je 43-godišnji Plod.
Plod je predstavio prvi predmet u čiji je posed došao - fotoportret sa autogramom Eleonor Ruzvelt kada je bila učenica osnovne škole.
Prva postavka od 568 artefakata koji su pripadali Ruzveltovima biće izložena 7. juna na aukciji u Heritidž galeriji u Dalasu.    
Ž. P.

Ostavka zbog gubljenja dokumenata

Kanadski ministar spoljnih poslova Maksim Bernije podneo je ostavku pošto je priznao da je ostavio poverljive dokumente u tuđem stanu, izvestila je kanadska televizija.
Bernije je sredinom aprila ostavio osetljive dokumente, među kojima strogo poverljive informacije o NATO, u stanu svoje bivše devojke, preneo je DPA.
Bernije (45) je proteklih sedmica bio meta kritika pošto je objavljeno da se njegova bivša devojka Žili Kujar (38) pre njega zabavljala sa čovekom povezanim sa organizovanim kriminalom.

Zajednička valuta za Južnu Ameriku

Brazilski predsednik Ignacio Lula da Silva je izjavio da bi zemlje Južne Amerike u budućnosti mogle da imaju zajedničku valutu i emisionu banku, prenosi Tanjug.
Komentarišući rezultate samita Južnoameričkog saveza nacija (UNASUR), koji je održan u petak u Braziliji, Da Silva je precizirao da bi zemlje „zelenog kontinenta“ mogle da stvore „zajedničku centralnu banku i jedinstvenu valutu“, ali je upozorio da će to biti „dug proces“.
Šef brazilske države je ukazao da je za njegovu zemlju veoma važno da ulaže u razvoj „ekonomski slabijih država“, kao što su Bolivija, Paragvaj i Urugvaj.
Takvim investicijama bi trebalo, prema rečima brazilskog predsednika, da se ojačaju ekonomsko-političke pozicije svih država koje ulaze u sastav te grupacije.
Brazil je ove decenije postao regionalni lider po visini privrednog rasta i sada se ubraja među zemlje sa ekonomijama u najbržem rastu, podsetio je Prajm-Tas.
Prosečna godišnja stopa ekonomskog rasta u Brazilu je veća od pet odsto, a zemlja stalno beleži visoke suficite trgovinskog bilansa, zahvaljujući snažnom skoku izvoza vitalnih sirovina, čije cene rastu.

Kina evakuiše 1,2 miliona ljudi

Kineske vlasti planiraju da evakuišu 1,2 miliona ljudi iz Sečuana, regiona pogođenog katastrofalnim zemljotresom magnitude 7,9 stepeni po Rihteru, zbog opasnosti od popuštanja prirodne brane, koja je formirana klizanjem terena posle zemljotresa. Juče je već počela evakuacija oko 80.000 ljudi, javlja Sinhua.
Spasilačke ekipe se trude da za trećinu smanje nivo jezera Tangđiašan, koji stalno raste oko dva metra dnevno i preti da nekontrolisano probije branu visoku u ovom trenutku 26 metara. Oko 2.000 vojnika je poslato da sprovedu drenažu jezera koje predstavlja najveću pretnju od prelivanja oko 130 miliona kubnih metara vode, koliko se procenjuje da se u njemu nalazi.
Prema bilansu objavljenom juče, u zemljotresu je poginulo 67.183 ljudi, povređeno je 361.822, a 20.790 se vodi kao nestalo. Takođe je 5,4 miliona stanovnika provincije Sečuan ostalo bez krova nad glavom.

Nemačka za saradnju NATO-Rusija

BERLIN - Nemački kancelar Angela Merkel založila se za tešnje odnose zapadne vojne Alijanse sa Rusijom i istovremeno istakla da u svetu ne postoji samo jedna supersila.
Naglašavajući da više neće biti pojedinačnih supersila, Merkelova je na sednici Parlamentarne skupštine NATO u Berlinu rekla da to, zapravo, znači da će se „naši američki prijatelji morati potruditi oko nas, a da mi prijateljstvo moramo kovati i imati saveze koji idu daleko preko transatlantskih saveza“.
„Lično smatram da postoji elementarni interes da se kooperacija između NATO i Rusije intenzivira“, rekla je Merkelova.

Sarkozi: Bez PDV na naftne derivate

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je juče da će inicirati stvaranje fonda za ukazivanje pomoći ljudima koji su najviše pogođeni rekordnim rastom cena nafte. Sarkozi je rekao da se sredstva za takav fond mogu izdvojiti iz prihoda koji se slivaju u državnu kasu naplatom poreza na dodatu vrednost (PDV) prilikom trgovine naftom.On je takođe iskazao nameru da predloži drugim članicama Evropske unije da suspenduju naplatu PDV-a na naftne derivate, kao najbolji način da se izađe na kraj s poskupljenjem nafte.