sreda 28. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Samo SPS predao izveštaj o trošku

Samo SPS predao izveštaj o trošku

BEOGRAD - Rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka i koalicija o sredstvima utrošenim tokom kampanje za parlamentarne izbore ističe 30. maja, rekla je juče Tanjugu predsednica Republičke izborne komisije Sonja Brkić.

Ona je rekla da je od 22 izborne liste, koliko ih je učestvovalo na izborima 11. maja, za sada samo koalicija stranaka okupljenih oko SPS ispunila tu zakonsku obavezu.

Brkićeva je precizirala da će Komisija na jednoj od narednih sednica, kada sve stranke dostave finansijske izveštaje, odrediti revizora za njihovu kontrolu, a zakonski rok za to je 90 dana.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija, stranke su dužne da izveštaje o troškovima izborne kampanje RIK dostave u roku od deset dana od završetka izbora.

Taj rok je pomeren jer su izbori za poslanike 18. maja ponovljeni na tri biračka mesta.

Stranke su dužne da RIK podnesu kompletan izveštaj o poreklu, visini i strukturi potrošenih sredstava, uključujući i različite donacije.

Na posebnom obrascu treba da unesu troškove za plakate, oglase, reklamne spotove, plaćene emisije na radiju i televiziji, u novinama ili na Internetu, kao i sve slične aktivnosti.

Predviđeno je i da navedu prihod od članarine pravnih lica u novcu, poklonu ili besplatnim uslugama.

Ako ti prilozi prelaze vrednost od 6.000 dinara, morali bi navesti koji je to iznos i naziv i sedište davaoca.