sreda 28. maj 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Privatnici ubijaju ćirilicu

Više od 90 odsto naziva firmi i radnji od Kalemegdana do Slavije ispisano latiničnim natpisima, uprkos ustavnoj odredbi

Privatnici ubijaju ćirilicu

Ustav Srbije nalaže da se u službenom jeziku mora koristiti ćirilica. Stari zakon dozvoljava da natpisi firmi budu na latinici, ali u predlogu novog zakona ćirilica će biti obavezna - kaže Dragoljub Zbiljić, predsednik Udruženja „Ćirilica“. U Moskvi, i „Mekdonalds“ piše se ćirilicom

Dovoljna je samo jedna šetnja od Kalemegdana do Slavije da bismo se uverili koliko poštujemo sebe, odnosno kulturni identitet nacije. Više od 90 odsto natpisa firmi i radnji, preduzeća, butika, knjižara, galerija i drugih objekata ispisano je latiničnim pismom iako član 10 Ustava Srbije nalaže da je službena obaveza da naziv firme bude ispisan ćirilicom.

Donekle se može razumeti to što strane firme forsiraju latinicu, ali ne možemo ostati ravnodušni kada na stranom pismu pročitamo „Delta maksi“, „Mona“, „Kosta kafe“, „Nikolas“, „Božen“, „Todor“, „Jasmin“, „Balašević“, MTS, „Srbokop“, Kulturni centar Beograd, „Putnik“, „Jat“...

Odavno kolaju priče da nismo miljenici Zapada i da belosvetski moćnici na sve načine pokušavaju da nam oduzmu sopstveni identitet. Među tim silnim pričama, čini se, izgubili smo kompas i pomislili da zaista ništa ne zavisi od nas. Da li namerno ili slučajno, jasno je da smo mi ti koji sami sebi nanosimo najviše štete.

Ako već ne možemo da sprovodimo Ustav na celoj svojoj teritoriji, bilo bi dobro da to bar radimo na onom delu na kojem možemo.

- Ustav Srbije nalaže da se u službenom jeziku mora koristiti ćirilica. Za neupućene, službeno znači obavezno - rekao je za Glas Dragoljub Zbiljić, predsednik izvršnog odbora Udruženja „Ćirilica“.

VEĆE TAKSE ZBOG LATINIČNOG NATPISA

Zoran Ž. Jovanović, predsednik izvršnog odbora udruženja „Srpska ćirilica“, dodao je da naš narod, za razliku od ostalih, nema strategiju o zaštiti svog jezika i naveo primere koji idu tome u prilog.
- Pogledajte primer Rusije. Kod njih se veliki lanci kao što je „Mekdonalds“ pišu ćirilicom - kaže Jovanović i dodaje da zakone prvo treba da poštuju državni organi. - Strašno je to što se ogroman broj naziva ulica kod nas piše latinicom. To se verovatno ne može videti ni u jednoj zemlji na svetu. Moje mišljenje je da ne treba isto naplaćivati takse firmama koje imaju natpise latinicom i ćirilicom. One firme koje pišu latinicom treba tretirati kao strane - predlaže Jovanović.

„DELTA“ SAMO NA LATINICI

Pokušali smo da dođemo do objašnjenja od pojedinih domaćih organizacija zašto u svojim nazivima koriste latinicu. U „Maksi diskontu“ nisu mogli da nam daju komentar jer je pi-ar na odmoru, a drugi nemaju ovlašćenja da daju izjave. Više sreće imali smo u Beogradskom kulturnom centru.
- Naš znak je napisan ćirilicom, a „Beogradski izlog“ se piše i jednim i drugom pismom. Trudimo se da forsiramo ćirilicu, ali zbog primedbi stranaca ipak preovlađuje latinica - kaže Biljana Radenković, menadžer ove institucije, i dodaje da su unutar firme svi dokumenti na ćirilici.
Interesantno je i to da sve radnje i firme čiji je vlasnik Miroslav Mišković nose latinične natpise („Maksi“, „Kosta kafe“, „Delta siti“, „Tempo“...).

- Postoji stari zakon po kojem je moguće da natpisi firmi budu na latinici. U novom zakonu koji je trebalo da razmatra Skupština Srbije sve bi trebalo da bude na ćiriličnom pismu, a ispod toga se može pisati i nekim drugim jezikom. Nažalost, taj zakon će da pričeka formiranje neke nove vlade. Ovo stanje u kojem se nalazimo je protivustavno. Treba da se usvoji novi zakon i da konačno počne da se primenjuje Ustav - apeluje Zbiljić.

Desetak odsto objekata na kojima su natpisi ispisani onako kako je Ustavom određeno uglavnom čine knjižare i zlatare i poneka poslastičarnica.

- Mi od 1946. godine imamo natpis na ćirilici i nemamo nameru da to promenimo. Što smo više svoji, više ćemo biti poštovani - rekli su nam u poslastičarnici „Zlata“, u blizini Slavije.

Zbiljić problem upotrebe stranog pisma pripisuje dvoazbučnom sistemu koji vlada u našoj zemlji.

- Mi Srbi smo jedini narod koji je usvojio dvoazbučje i time smo kulturno, civilizacijski i nacionalno razbili svoj narod i isključili ga iz jedinstvene evropske i svetske civilizacije. Mi smo jedini naseli na laž i neprimenljivu dvoazbučnost i sve dok se ne vratimo u normalnu evropsku i svetsku civilizaciju u kojoj je kod svih naroda i njihovih jezika bez izuzetka važi pravilo za jedan narod „jedan jezik - jedno pismo“. Mi nećemo moći da sačuvamo svoje hiljadugodišnje pismo, ćirilicu, a na taj način nećemo moći da kao stara nacija sačuvamo svoju samobitnost - upozorava Zbiljić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora veoma brzo da rešava ovaj problem da posle ne bi bilo kasno.

- Neophodno je što hitnije u naše školstvo, pravopis i našu jezičku literaturu vratiti jednoazbučje. Samo nas to može održati i sačuvati kao evropsku naciju, sa evropskom kulturom i narodom koji se u okviru najnaprednijih civilizacija uobičajeno ponaša - zaključuje predsednik „Ćirilice“.

Komentari

Idiotluk.
Konkursna dokumentacija za medjunarodne tendere prodaje se za debele pare a pisana je cirilicom. Hrvati i Slovenci kupuju varijantu pisanu na engleskom jeziku - jednostavnije im je to nego da prevode sa cirilice na latinicu. Licno, ponosna sam sto znam i koristim oba pisma. Mozda je sledeca faza zabrana koriscenja stranih jezika?

Za Nina:
Da li mislite da bi trebalo da se ti tenderi predaju ne jeziku drzave iz koje potice svaka firma ucesnica? Da nasa drzava obezbedi odmah kinesku, englesku, spansku, nemacku... varijantu? Jel to da pomognemo korporacijama da ustede dinar od prevoda?
Hajde ovako da postavimo pitanje: da li su Francuzi glupi ako svoje tendere objave na Francuskom? Zasto i oni ne urade prevod na nekoliko jezika odmah? Da li ih to cini retrogradnim ljudima?
Da li verujete da smo mi pametniji od svih ostalih naroda koji neguju svoje pismo? U Bugarskoj je sve na cirilici. Ni tamo se nije nasao neko "pametan" da pise latinicom kako bi strani turisti razumeli - valjda je strancu podjedanko nerazumljiva na primer, rec pljeskavica i na cirilici i na latinici?

Oni ce Ustav ispostovati ako sitnim slovima sa strane zalepe ceduljicu sa nazivom svoje radnje i imenom vlasnika. Ne moze se zabraniti upotreba oba pisma, jer posle tolikih decenija ona je deo jezika, a silovanje jezika obija se o glavu. Pogotovo nije dobro primoravati ljude da rade drugacije nego sto su navikli. Ne moramo da kopiramo hrvatski model.

Stvarno idiotluk.
Eto posto je cirilica zvanicno (pardon, obavezno) pismo u Srbiji morace dipolomati (i celi svet) da je uce kako bi razumeli zvanicne dopise, nazive firmi...sva tehnika mora da se prilagodi cirilcnom pismu....
Aman, zaman :(

Sada ćemo, slušajući g. Zbiljića, da zabranimo latinicu kako bismo sačuvali ćirilicu. U osnovi ove ideje je plemenita težnja (sačuvati ćirilicu) ali će njen stvarni efekat biti drugačiji: iz srpskog korpusa biće izbačeni svi oni koji se služe latinicom. Slično kao što smo od sebe oterali svoje sunarodnike rimokatoličke i muslimanske veroispovesti, sada to treba uraditi i sa pravoslavnima koji se u svakodnevnom životu služe latinicom. Nije potrebno objašnjavati čiji pisac će tada biti na primer Ivo Andrić. Čuvati ćirilicu - svakako, ali na ovaj način, kako to predlaže g. Zbiljić - nikako!

Koja ironija, a zasto je ovaj tekst napisan na latinici?

Ја баш пошао да то исто кажем.

Ево, ја пишем ћирилицом без икаквих проблема. Обе главне компјутерске платформе имају уграђену подршку за српску ћирилицу. У питању је значи лењост, или незнање, а можда и намерна репресија ћирилице од стране људи који се већ ионако стиде што су Срби и најрадије би да Срба и свега што је с њима повезано у потпуности нестане (они би остали, дакако, пошто се не сматрају Србима...).

Опет, не мислим да је државно наметање ћирилице решење. Јер, ако данас намећу ћирилицу, сутра могу исто тако да намећу латиницу. Сваки мач има две оштрице...

Zasto se ne bi postovao zakon da se pise na cirilici? Kao sto neko pomenu u Rusiji i Bugarskoj je sve na cirilici. Niko ne zabranjuje koriscenje latinice u privatne svrhe nego u sluzbene i ja ne vidim nista lose o tome. Sta vise to ce ponukati da ljudi nauce i cirilicu a ne da je zapostave. A to sto se toliko godina pisalo na oba pisma to je samo u Srbiji. Ne znam koliko se pisalo na oba pisma u Hrvatskoj ali znam da se u Bosni pisalo na oba pisma samo u skoli i to donekle pa su onda djeca pisala na latinici. Znam to iz licnog iskustva.

U Hrvatskoj je čirilica izbačena iz škole čim je počeo rat. Ja sam ziveo tamo i malo sam ju ucio. Sada ju znam povrsno a zivim u Beogradu. Moj mozak ovde funkcionise na nacin da cu svugde prvo procitati sve sta pise na latinici a onda ako nisam nasao ono sta trebam nabadacu po cirilici. Filmove sa titlovima na cirilici slusam vise nego sta citam. Laksi je engleski. :-) Novine na cirilici niti ne gledam itd. Istina, mogao bi ja malo da provezbam cirilicu ali cemu kada ne planiram ovde jos vise od par godina da zivim. Nadam se da do tada nece biti uveden novi zakon. :-)

Mars tamo odakle si dosao!
Ne prljaj Beograd i Srbiju!

pa sta ako ubijaju cirilicu? u Pravu su jer je ceo svet u ABC-di?
A sto se tice Vukove azbuke od kako su ga CRNOGORCI posvojatali da potice iz CRNR GORE , i on mi se smucio, pogotovu sto je bio i neradnik i isao u prikupljanju pomoci za sebe po dvorovima ondasnje Evrope narocitu Austrougarske i Rusije?
laky

Moze li mi neko reci gde da kupim cirilicnu tastaturu? Nemojte mi pametovati sa cirilicnim kodnim stranama u Widowsu, mislim na tastaturu gde su na tasterima cirilicna slova.
Slicno je i sa mobilnim telefonima i svom tehnickom opremom koja ima i bar jedan taster sa nekim slovom.

Posto smo prinudjeni da koristimo latinicu, svako ko insistira na iskljucivom koriscenju cirlice gubi iz vida osnovni princip kojim se vodio Vuk Karadzic: jedan glas jedno slovo. Umesto da pritiscem S na tastaturi da bih dobio C, zar nije logicnije pritisnuti S i dobiti S na ekranu.

Mislim da bi Vuk prvi bio za primenu latinice.

Nemojte me pogresno shvatiti, i dalje smatram da je cirilica sama po sebi najsavrsenije pismo na svetu, ali budimo realni, nama treba pismo koje je bolje ukomponovano u savremeni svet i savremene potrebe.

Koriste Rusi i Bugari cirilicu, Kinezi i Japanci svoje znakovno pismo, ali i oni MORAJU da koriste latinicu u savremenim komunikacijama iako je to njima znatno teze nego nama koji vec imamo latinicu koju mozemo koristiti 100% bez problema.

Zasto da i u ovomo slucaju teramo inat i zanemarujemo stvarnost koja kaze da je nemoguce koristiti samo cirilicu.

O prednosti latinice za strance koji dolaze necu ni pricati (svi bi mi pare od turizma, ako nista drugo) posto znam kako sam se ja osecao u Japanu kad moram da poredim znakove crticu po crticu da bih znao da li putujem u dobrom pravcu :(

Sramota je sto je i ovaj tekst pisan na latinici. Meni je krivo sto ne mogu na svom racunaru da stavim cirilicu. Mislim da bi trebalo sve u Srbiji biti napisano na cirilici i uvesti veliku novcanu i zatvorsku kaznu za one koje prekrse zakon. Takodje sto se interneta tice napraviti da se tekst automatski prebacuje u cirilicu.

Можеш на рачунару наместити ћирилицу. То је бар лако. Питај неког ко зна. Можеш и Виндовс подесити да је на ћириличном писму.

Koja rec je sledeca ili veca od IDIOTLUK?

Evo predloga..Neophodno je što hitnije u naše školstvo uce jezici i alfabeti celog sveta. Tako bi bili obrazovaniji. Moje ime je Mirko a za vas po vasoj zelji Mipko

Незамисливо је живети у некој земљи и непознавати њен језик и писмоа а у Србији имамо баш тај пример. Па то нема нигде у нормалном свету. Замислите да живим и радим у Мађарској и не знам језик и писмо и тражим да се изражавам на свом језику и писму и тражим називе улица на ћирилици. Молим вас...

Ћирилица је српско писмо које је после другог сведског рата намерно потиснуто. То што се сада враћа је потпуно у реду и тако треба бити. Прочитао сам коментар да то сада не треба форсирати, јер су се тобоже људи навикнули. На то одговарам да то нико не форсира већ тако треба бити, а управо су латиницу форсирали после другог св. рата да би наперно протерали или још боље истребили ћирилично писмо. Такве ствари се не раде преко ноћи већ поступно деценијама да би се убио идентитет једног народа. Писмо је само један од начина.