sreda 28. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Priprema predloga

 PRIŠTINA - Generalni sekretar UN Ban Đi-mun pripremio je predlog o rekonfiguraciji Unmika posle 15. juna, kada na Kosovu stupa na snagu novi Ustav, piše prištinski dnevnik Zeri, a prenosi Beta. Pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore, list piše da će predlog sadržati viđenje prvog čoveka UN o daljoj sudbini Unmika i da će sa njim biti upoznati predsednici Kosova i Srbije, Fatmir Sejdiju i Boris Tadić. Ban Đi-mun će dvojici predsednika uputiti pismo u kome će obrazložiti svoj predlog.

Nema pritiska

 PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče da niko iz međunarodne zajednice ne vrši pritisak na Crnu Goru da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, javlja Tanjug.
- Crna Gora je ozbiljan partner međunarodne zajednice i naša saradnja se zasniva na principima međusobnog uvažavanja, a ne na pritiscima i uslovljavanjima, rekao je Đukanović podgoričkim medijima.

Produžen mandat

BERLIN - Vlada kancelarke Angele Merkel produžila je na jučerašnjoj sednici mandat pripadnicima nemačkih oružanih snaga u sastavu Kfora na Kosovu za daljih godinu dana, javlja Beta. O nastavku angažmana Bundesvera na Kosovu će posle ove odluke vlade u četvrtak raspravljati i poslanici Bundestaga, dok bi odluku trebalo da donesu naredne sedmice. Nemačka trenutno na Kosovu ima 2.870 vojnika. Očekuje se da će i parlament da potvrdi odluku vlade jer se nastavku boravka Bundesvera na Kosovu protivi samo opoziciona stranka levice.

Predsednik Mađar

 NOVI SAD - Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je da je realno, ukoliko se formira očekivana pokrajinska vlada, da poslanik Mađarske koalicije bude na čelu Skupštine AP Vojvodine, jer je ta koalicija druga po snazi unutar proevropskog bloka, javlja Beta.
- Mađarska koalicija još nije počela pregovore o formiranju većine u Skupštini Vojvodine. Plašim se da će sve to malo potrajati, jer će se, po svemu sudeći, čekati na dogovore koji se vode na centralnom nivou, rekao je Pastor za novosadski Dnevnik.

Ispravka

 U jučerašnjem broju Glasa javnosti, na 3. strani, netačno je preneta izjava Dubravke Filipovski, potpredsednice Nove Srbije. Ona, naime, nije uopšte govorila o kadrovskim rešenjima za novu gradsku vlast u Beogradu. Vest o mogućim imenovanjima na ključne funkcije u glavnom gradu dobijena je iz sasvim drugog izvora, pa se zbog toga izvinjavamo i Dubravki Filipovski i čitaocima.